Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Υπόγεια πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει έως 20 χιλ. άτομα

 

Όταν η φρυγική γλώσσα στην Καππαδοκία απεβίωσε στους Ρωμαϊκούς χρόνους, αντικαταστάθηκε από την ελληνική γλώσσα, που άφησε κατάλοιπα επιγραφών και παρεκκλήσια!

Αυτή η τεράστια υπόγεια πόλη που κάποτε στέγαζε περίπου 20.000 ανθρώπους ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν άντρα αφού έριξε έναν τοίχο στο υπόγειό του.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι η πόλη είχε βάθος 18 ορόφων και είχε ό,τι χρειαζόταν για την υπόγεια ζωή, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, παρεκκλήσιων, ακόμη και στάβλων.

Η υπόγεια πόλη στο Derinkuyu θα μπορούσε να κλείσει από μέσα με μεγάλες κυλιόμενες πέτρινες πόρτες. Κάθε όροφος θα μπορούσε να κλείσει ξεχωριστά.

Η πόλη μπορούσε να φιλοξενήσει έως 20.000 ανθρώπους και είχε ανέσεις σε άλλα υπόγεια συγκροτήματα σε όλη την Καππαδοκία, όπως πρέσες κρασιού και πετρελαίου, στάβλοι, κελάρια, αποθήκες, τραπεζαρίες και παρεκκλήσια.

Μοναδικό στο συγκρότημα Derinkuyu και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο είναι ένα ευρύχωρο δωμάτιο με βαρέλι οροφή. Έχει αναφερθεί ότι αυτή η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικό σχολείο και οι αίθουσες αριστερά ήταν μελέτες.

Ξεκινώντας από το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο είναι μια σειρά από κάθετες σκάλες, οι οποίες οδηγούν σε έναν σταυρό στο χαμηλότερο (πέμπτο) επίπεδο.

Το μεγάλο φρεάτιο εξαερισμού 55 μέτρων (180 πόδια) φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγάδι. Το φρεάτιο παρείχε νερό τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και, εάν ο έξω κόσμος δεν ήταν προσβάσιμος, σε όσους κρύβονταν.

Οι σπηλιές θα μπορούσαν να χτίστηκαν αρχικά στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο της περιοχής της Καππαδοκίας από τους Φρυγούς τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού. Όταν η φρυγική γλώσσα απεβίωσε στους Ρωμαϊκούς χρόνους, αντικαταστάθηκε από την ελληνική γλώσσα, οι κάτοικοι, πλέον χριστιανικοί, επέκτειναν τις σπηλιές τους σε βαθιές πολλαπλές δομές προσθέτοντας τα παρεκκλήσια και τις ελληνικές επιγραφές.

Από το Cosmos και en.m.wikipedia.org/wiki/Derinkuyu_underground_city


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς