Η φράση «πολύ κακό για το τίποτα» ταιριάζει απόλυτα στην πρώτη προεκλογική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ακρίβεια καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για άλλη μία φορά αυτοθαυμαζόμενος για το έργο της κυβέρνησης και τρομολαγνικός για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα απολύτως ουσιαστικά στην κοινωνία που γονατίζει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ενώ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα σε μία σειρά από θέματα.
Όχι στη μείωση του ΦΠΑ
Συγκεκριμένα, δεν τόλμησε να βάλει στο τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά, αλλά αντιθέτως καταστροφολόγησε ασύστολα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα αναποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα είπε: «Επιτρέψτε μου να σας πω, η δική μου εικόνα είναι ότι οι πολίτες αυτό το οποίο λένε είναι "θα θέλαμε κι άλλα", λογικό είναι, "καλή η προσπάθεια θα θέλαμε και κάτι παραπάνω". Νομίζω ότι αυτό είναι μια δίκαιη αποτύπωση. Λοιπόν, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το "Καλάθι" δεν έχει δουλέψει σε πολλά επίπεδα κι ότι δεν έχει δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές.
Φτάνει ή όχι; Πάντα θέλουμε το κάτι παραπάνω. Το κάτι παραπάνω όμως δεν υπάρχει, ούτε από το "θα κόψουμε λεφτά από το μαγικό λεφτόδεντρο". Αυτά δεν υπάρχουν. Κι όπως σας είπα, οι οριζόντιες μειώσεις του ΦΠΑ, γιατί τα ακούω κι αυτά από την αντιπολίτευση, να μού πει πού θα βρει τα λεφτά, ποιους θα φορολογήσει μετά; Ποιους θα φορολογήσει, για τα δύο δισ. τα οποία θα χάσουμε; Δύο δισ. μόνο από αυτά, αφήνω στην άκρη τα υπόλοιπα.
Να σας ξαναθυμίσω αυτό το οποίο είπα. Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε μέσα σε 44 μέρες επειδή παρουσίασε ένα πρόγραμμα μέτρων στα όρια των «οικονομικών βουντού», αν αυτό πάει να το κάνει η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας, αν ποτέ εκλεγόταν, δε θα άντεχε 44 μέρες, σας διαβεβαιώνω».
Κατάπιε τη γλώσσα του για το γαλάζιο πλιάτσικο
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», Κώστα Σαββόπουλου, για το «γαλάζιο» πλιάτσικο και τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες κλειστού τύπου, επικαλέστηκε, δίχως ίχνος ντροπής, τον κορωνοϊό, προσθέτοντας δε ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου επιλέχθηκαν ανάλογες διαδικασίες.
Ο κ. Μητσοτάκης, για να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν, υποστήριξε ουσιαστικά ότι δεν μπορούσαν να γίνουν διαγωνισμοί λόγω της πανδημίας.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η κυβέρνηση μέσα σε 2,5 χρόνια έχει υπογράψει 353.272 απευθείας αναθέσεις ύψους 3,86 δισ. ευρώ και 373.986 απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες κλειστού τύπου, με κόστος 8,45 δισ. ευρώ» σημείωσε ο Κ. Σαββόπουλος καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει σχετικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά αμφισβήτησε τα παραπάνω ποσά λέγοντας ότι έχει άλλη εικόνα για τα εν λόγω τα στοιχεία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αν πίστευε κανείς ότι τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε άλλο δρόμο πέρα των απευθείας αναθέσεων να έρθει να μου το πει»
Ακόμη, προσθέτοντας ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις του κόσμου έκαναν το ίδιο, ομολόγησε ότι «δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια παντού» επισημαίνοντας, γενικά και αόριστα ότι εάν έχει υπάρξει κάποιο σχετικό περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί.
Οι αστειότητες με την επενδυτική βαθμίδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για άλλη μία φορά το αφήγημα του φόβου και των απειλών προς τους πολίτες κάθε φορά που έβλεπε από τις ίδιες τις απαντήσεις του το αδιέξοδο της πολιτικής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα γιατί δεν έχει υπάρξει αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, είπε ανερυθρίαστα ότι περιμένουν το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.
«Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές – που δεν το θεωρώ πιθανό – ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αυτό που δεν είπε, όπως σχολίασε εύστοχα και η Πόπη Τσαπανίδου, είναι ότι την επενδυτική βαθμίδα την έχει αναβάλλει 12 φορές και τώρα θυμήθηκε πως και για αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αόριστα ότι 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων από 1/1/2024. «Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Άρα από το ’24 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο. Ήδη όμως να τονίσω ότι έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους: γιατρούς, 10%, δεν είναι μικρό. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Πάλι μη βλέπετε συνολικά τις απολαβές ως το μισθό μόνο. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο αμείβουμε τους εργαζομένους και στον δημόσιο τομέα. Και βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την έννοια της αξιολόγησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε.
Την κατάλληλη απάντηση έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπενθύμισε το παρελθόν του πρωθυπουργού ο οποίος «έφτιαξε» το όνομά του απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν είναι μόνο πως υπόσχεται ότι δεν έκανε 4 χρόνια. Δεν είναι καν πως το υπόσχεται αυτός που υπέγραψε τις περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πως το υπόσχεται ο υπουργός των απολύσεων» σχολίασε με νόημα η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς