Στο χωριό τα δημοτικά τραγούδια που χόρευαν ήταν της ξενιτιάς (να στείλω μήλο σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει). Εκθειάζει ο Γιώργος Ρώρος την έκθεση «Γης Απόδημοι Έλληνες, Πάτρα Νήσος Ellis»
«Καλό είναι την έκθεση σε συνεργασία με την εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή κοινότητα να την επαναλάβουν για να την επισκεφθούν σχολεία, Λύκεια, φοιτητές να περάσουμε στις νέες γενιές την ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Τα παραπάνω προτείνει ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος, που επισκέφθηκε την Έκθεση, στις 4-12-2022, στο λιμάνι της Πάτρας, υπό τον τίτλο: «Γης Απόδημοι Έλληνες, Πάτρα Νήσος Ellis» και υπέγραψε τα παρακάτω:
«Συγχαρητήρια για την έκθεση, επιστροφή στις ρίζες, γιατί όλοι μας έχουμε νοιώσει το ταξίδι της ξενιτειάς»
Στην ανάρτησή του στο fb δίνει συγχαρητήρια στους διοργανωτές και γράφει:
«Μία εξαιρετική δουλειά στην ιστορική έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων για τους απόδημους Έλληνες. Επειδή έχουμε μεγαλώσει και ζήσει το κύμα της ξενιτιάς οι μνήμες αυτές είναι νωπές δεν πρέπει να σβήσουν.
Ολοι μας είχαμε συγγενείς, γείτονες, φίλους που έφυγαν για την ξενιτιά με δύσκολες συνθήκες. Στο ράδιο τραγουδούσε ο Καζαντζίδης (για την κακούργα ξενιτιά), στο χωριό τα δημοτικά τραγούδια που χόρευαν ήταν της ξενιτιάς (να στείλω μήλο σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει).
Οι γιαγιάδες (αγράμματες) μας έδιναν να διαβάσουμε ή γράψουμε γράμματα για τους ξενιτεμένους που έκαναν μήνες για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Μία άλλη εποχή μία άλλη Ελλάδα.
Καλό είναι την έκθεση σε συνεργασία με την εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή κοινότητα να την επαναλάβουν για να την επισκεφθούν σχολεία, Λύκεια, φοιτητές να περάσουμε στις νέες γενιές την ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς