Επιζώντες προσάγονται στο δικαστήριο - Η περίπτωση της 97χρονης Ίρμγκαρντ Φύρχνερ
«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάφχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», δήλωσε η 97χρονη Ίρμγκαρντ Φύρχνερ.
Τις δηλώσεις που έκανε η κατηγορουμένη, η οποία μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, Νίκλας Βέμπερ.
Η Φύρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία
Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φύρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.
Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, σύμφωνα με τους ιστορικούς, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.
Εβδομήντα εφτά χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί πρώην εγκληματίες ναζί που είναι ακόμη ζωντανοί.
Οκτώ υποθέσεις που αφορούν πρώην εργαζομένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Ράβενσμπρουκ εξετάζονται από διάφορα δικαστήρια αυτή την περίοδο, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.
Τα τελευταία χρόνια πολλές υποθέσεις εγκαταλείφθηκαν λόγω του θανάτου των κατηγορουμένων ή την ανικανότητά τους να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης λόγω γήρατος.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία έχουν καταδικαστεί τέσσερις πρώην φύλακες των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Σομπιμπόρ, του Άουσβιτς και του Στούτχοφ, όμως πολύ λίγες γυναίκες που συμμετείχαν στη ναζιστική μηχανή έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Πέρυσι πέθανε στη διάρκεια της δίκης της μια άλλη γραμματέας του στρατοπέδου Στούτχοφ. Εξάλλου το δικαστήριο του Νόιρουπίν, κοντά στο Βερολίνο, εξετάζει αυτή την περίοδο την υπόθεση μιας άλλης γυναίκας που εργαζόταν στο στρατόπεδο Ράβενσμπουργκ.
Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, όμως πολύ λίγες δικάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς