Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ήττα Κεραμέως και Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ


Αποφάσισε ότι είναι μη νόμιμη η μείωση και η κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β´ Λυκείου!

Βαριά ήττα της Νίκης Κεραμέως καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι μη νόμιμη η μείωση και η κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β´ Λυκείου, που έγινε με απόφαση του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση 1972/2022 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος, τα ωρολόγια προγράμματα, ως προς τα δύο εν λόγω μαθήματα, εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Παράλληλα έκριναν ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό που δικαιώνει τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος τάχθηκε κατά της πολιτικής της ΝΔ στην Παιδεία, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε «ήττα» της Νίκης Κεραμέως και της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μείωση της Πολιτικής Παιδείας και την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου».

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης έκθετος είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συγκεκριμένα σημείωσε «φυσικά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που με λόγια και πράξεις έχει στηρίξει κάθε αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική επιλογή της υπουργού του».

«Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο τυπικό ή διαδικαστικό θέμα. Οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ στην παιδεία είναι βαθιά ιδεολογικές, αξιοποιώντας πλήρως το οπλοστάσιο αντιδραστικών αντιλήψεων της πιο συντηρητικής δεξιάς. Αντιλήψεων που είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και δεκαετίες, όπως η γελοιότητα ότι «η Κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά». Πρόκειται για αντιεπιστημονικές, ανιστόρητες και επικίνδυνες απόψεις που προσλαμβάνουν εκπαιδευτικό επίχρισμα και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο έχει μετατραπεί σε ιμάντα μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής αντί να παίζει τον παιδαγωγικό του ρόλο» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Ωστόσο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα περιεχομένου της εκπαίδευσης δε λύνονται με όρους «νομιμότητας» ή «παρανομίας». Θα έπρεπε να είναι «εκτός της ύλης» του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό υποστηρίζουμε σταθερά, είτε το ΣτΕ αποφασίζει «θετικά» είτε «αρνητικά» σε σχέση με τις απόψεις μας όπως στην περίπτωσης της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Παιδείας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίστηκε για την επαναφορά των δύο μαθημάτων, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Πλέον, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να σεβαστούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η διορισμένη ηγεσία του ΙΕΠ, αν είχε την ελάχιστη αξιοπρέπεια, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί χτες. Το κρίσιμο βέβαια είναι άλλο: η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι γονείς γνωρίζουν καλά πως δεν αρκούν οι δικαστικές αποφάσεις για να σταματήσουν την αντιδραστική Δεξιά από την εργολαβία διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Το πραγματικό τέλος μπορεί να δοθεί μόνο στις εκλογές που έρχονται» σημείωσε καταληκτικά ο Νίκος Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς