Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο περιφ. ΔΕ Νεκτάριος Φαρμάκης για την Ηλεία

Αυτό είναι το βίντεο της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη ΔΕ  για την Ηλεία.

 

«Εθνικής σημασίας το σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας Ηλείας»

 

Στο σύνολο της δράσης της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση των ζημιών που ανέκυψαν από τα έντονα φυσικά φαινόμενα, στην κατά το δυνατόν πληρέστερη πρόληψη για να μην ανακύψουν περαιτέρω προβλήματα, αλλά και στον σχεδιασμό για την αύξηση της ανθεκτικότητας και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ηλείας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στον Πύργο Ηλείας.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αφορούσε το σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας, με τον κ. Φαρμάκη να πραγματοποιεί καθολική και αναλυτική παράθεση των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η στόχευση της Περιφερειακής Αρχής είναι η Δυτική Ελλάδα του 2030, «η Δυτική Ελλάδα που ονειρευόμαστε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η στόχευση δεν είναι οραματική, αλλά αφορά το «κοντινό αύριο που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε δράση».

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις μεγάλες ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021, αλλά και στις ζημιές που ακολούθησαν τον επόμενο χειμώνα, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Οφείλουμε, όχι μόνο να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του τόπου με νέες και σύγχρονες υποδομές και αντιλήψεις, αλλά και να δώσουμε στην Ηλεία μία νέα αναπτυξιακή πνοή, αυτή που της αξίζει και που δικαιούται βάσει των δυνατοτήτων της» ανέφερε.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 


 
Αναλύοντας τις δράσεις της Περιφέρειας, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε για 1,3 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για τις απόλυτα άμεσες ανάγκες πολιτικής προστασίας, αλλά και σε έργα συνολικού ύψους 18,6 εκ. ευρώ που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται σε διάστημα μόλις 13 μηνών και αφορούν την αποκατάσταση ζημιών και την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.  Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στις μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στον ποταμό Αλφειό με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, στις εκτεταμένες αποκαταστάσεις βλαβών στο επαρχιακό δίκτυο της Ηλείας με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ και σε άλλα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στοχεύουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας και την πρόληψη έναντι νέων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πέρα από τις άμεσες ενέργειες και τα έργα που σε χρόνους – ρεκόρ ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Δασαρχεία και επιστημονικούς φορείς, ωριμάζει και θα υλοποιήσει έργα ορεινής υδρονομίας – αρμοδιότητας των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών – με στόχο την ολική αντιπλημμυρική προστασία, καθώς όπως εξήγησε, «εάν η Περιφέρεια εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα κοντά στις εκβολές των ποταμών και χειμάρρων, αλλά δεν εκτελούνται τα αντίστοιχα και κατάλληλα έργα στα ορεινά, τότε είναι σαν να ακυρώνονται οι προσπάθειες της Περιφέρειας».

Όπως σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, η σχετική προγραμματική σύμβαση έχει τίτλο «Μελέτη και εκτέλεση δημοσίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε ποταμούς και ρέματα -ορεινή υδρονομία και σε δασικές εκτάσεις (εντός περιοχών αρμοδιότητας Δασαρχείου Πύργου) στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.240.000 ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, για την εκπόνηση τεχνικού αναπτυξιακού έργου.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μία ακόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στην δομική αύξηση της ανθεκτικότητας της Π.Ε. Ηλείας και αφορά τη σύμπραξη της Περιφέρειας με την ερευνητική κοινότητα του Πανεπιστημίου και θεσμικούς φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ) που στοχεύει στην ανάδειξη ενός νέου σχεδιασμού έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η κλιματική αλλαγή επιφέρει. Όπως ανέφερε, από την πρωτοβουλία αυτή αναδείχθηκαν προτάσεις σε τρία επίπεδα :

Α. Προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για τον περιορισμό της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων σε κρίσιμα σημεία του υδρογραφικού δικτύου του π. Αλφειού, συμπεριλαμβανομένων των π. Κλαδέου (πεδινή κοίτη) και Ερυμάνθου.

Β. Προσδιορισμός της γεωλογικής επικινδυνότητας στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Π.Ε. Ηλείας.

Γ. Προτάσεις μέτρων για την άμεση προστασία των έργων υποδομής (υδραυλικών, συγκοινωνιακών και λοιπών τεχνικών έργων) και άρσης επικινδυνότητας έναντι βραχοπτώσεων και κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ηλείας που κινδυνεύει μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

«Στις αρχές του 2022 συστήσαμε ομάδα έργου από την ΠΔΕ και το Παν/ιο Πατρών για να συμπεριλάβουμε στο εκπονούμενο σχέδιο όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται  στην εντελώς διαφορετική σημερινή περιβαλλοντική, παραγωγική, χωροταξική πραγματικότητα σε σχέση με την εποχή που σχεδιάστηκαν ου υφιστάμενες υποδομές και καταρτίστηκαν τα σχέδια διαχείρισης. Με απλά λόγια κάνουμε μια δουλειά που φιλοδοξεί να βάλει στο τραπέζι τη πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε θεομηνίες ο κόσμος της υπαίθρου και όχι απλά να αντλήσουμε στοιχεία από βάσεις δεδομένων που πιθανότατα δεν μπορούν να αποτυπώσουν το εύρος των περιβαλλοντικών  προκλήσεων. Στην προοπτική της Δυτικής Ελλάδας του 2030, τα ευρήματα αυτά θα μπορούν να δημιουργήσουν ομάδα παρεμβάσεων για τον σχεδιασμό ανθεκτικών υποδομών στην κλιματική αλλαγή. Η Ομάδα Έργου για την "Υποστήριξη Σύνταξης Στρατηγικών Σχεδίων (MasterPlan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας" έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς της» τόνισε.

Εστιάζοντας στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο κ. Φαρμάκης είπε ότι έγινε κατορθωτό να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές της Ηλείας στη δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)" και η δράση δέχεται τις σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων έως τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης, η Περιφέρεια έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν οι πυρόπληκτες και πλημμυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Τέλος, σε ότι αφορά την κρατική αρωγή, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην άμεση  ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων από το νόμο επιτροπών. Οι επιτροπές της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας πραγματοποίησαν 668 αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η επιτροπή για τις Επιχειρήσεις πραγματοποίησε 21 αυτοψίες και ως αποτέλεσμα αυτού, στις 16/06/2022 (ΦΕΚ3016Β) καθορίστηκε η επιχορήγηση των πληγέντων από την πυρκαγιά της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις   17/08/2022 οριοθετήθηκαν οι Δημοτικές /Τοπικές Κοινότητες της ΠΕ Ηλείας που επλήγησαν από τις πλημμύρες σε Δήμους της Π.Ε. Ηλείας.

 

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

 


 
Στο τελευταίο κομμάτι της τοποθέτησής του, ο κ. Φαρμάκης εστίασε στο ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότηση της Ηλείας, για το οποίο όπως είπε, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται και οι σχετικές μελέτες που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο οργανισμός «διεΝΕΟσις».

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η προσπάθεια για μία ολική ανασυγκρότηση της Ηλείας, με «όχημα» την Αρχαία Ολυμπία, είχε ξεκινήσει από την Περιφέρεια πριν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, όταν και είχε υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το σωματείο «Διάζωμα»  για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας, χρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Λίγο αργότερα, εκείνο το καλοκαίρι, ήρθαν οι μεγάλες φωτιές. Και το αίτημα αυτής της μεγάλης ανασυγκρότησης έγινε ακόμα πιο επιτακτικό. Και δικαίως. Ένα αίτημα όλης της Ηλείας, φυσικά και δικό μας. Εμείς ήμασταν άλλωστε που δώσαμε στην ταυτότητα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας το όνομα "Ολυμπιακή Γη" (OlympianLand) και εμείς ήμασταν αυτοί που διαγνώσαμε - ακόμα και πριν τις καταστροφές - την ανάγκη μίας ολιστικής αναγέννησης της Ηλείας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως οι κεντρικοί άξονες της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, όπως είχαν διατυπωθεί σε εκείνο το μνημόνιο συνεργασίας, παραμένουν επίκαιροι. Και αυτοί οι άξονες είναι:

1.     Ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της Αρχαίας Ολυμπίας και δημιουργία μιας συνεκτικής τουριστικής ταυτότητας.

2.     Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής παρέμβασης και ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

3.     Βελτίωση της συνδεσιμότητας και προσπελασιμότητας της περιοχής παρέμβασης και του δικτύου υποδομών της.

4.     Προαγωγή της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών παραγωγής εισοδήματος με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

5.     Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξη και προώθηση στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η Περιφέρεια θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, με ό,τι της ζητηθεί, για να συμβάλλει στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου. Γιατί η ολική ανασυγκρότηση της Ηλείας δεν είναι μόνο ένα σχέδιο τοπικής σημασίας. Είναι σχέδιο εθνικής σημασίας και αξίας. Αυτό πιστεύουμε, αυτό διεκδικούμε, αυτό θα υπηρετήσουμε», κατάληξε ο κ. Φαρμάκης.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς