Ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας επανέλαβε: Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, από την κυβέρνηση, που θα συγκροτήσει με την εμπιστοσύνη των πολιτών - Αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν ήδη χάσει πολλά!
Η επαναφορά του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο είναι βασική προτεραιότητά μας. Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν ήδη χάσει πολλά.
Τα παραπάνω επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για την οικονομική και ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, που θα συγκροτήσει με την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά τις επικείμενες εκλογές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iEnergeia.gr, την οποίας τα βασικά σημεία δημοσιεύουμε παρακάτω:
--H κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο «ταΐζει» το μηχανισμό της αισχροκέρδειας με τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους. Πρόκειται για μία συνειδητή, στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν τολμά να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις που θα μειώσουν πραγματικά το κόστος της ενέργειας, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του καρτέλ.
--Ο μηχανισμός για τη δήθεν παρακράτηση των υπερκερδών «στην πηγή» που θέσπισε όψιμα η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιο περιθώριο κέρδους στη ΔΕΗ και στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς. Στην πραγματικότητα, μέσω του ανεπαρκούς αυτού μηχανισμού νομιμοποιούνται τα υπερκέρδη των εταιρειών. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι κάποιοι σήμερα εξακολουθούν να καρπώνονται υπερκέρδη στη λιανική απολαμβάνοντας μεγαλύτερο profit και σε σύγκριση με την «ρήτρα αναπροσαρμογής» που υποτίθεται θα καταργούσε.
--Η επαναφορά του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο είναι βασική προτεραιότητά μας. Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν ήδη χάσει πολλά. Θα κληθεί να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει από το καταστατικό και το νόμο ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας αλλά και ως εταιρεία κοινής ωφέλειας χωρίς υπερκέρδη και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς του κ. Μητσοτάκη στην ενέργεια μυρίζει βίαιη φτωχοποίηση, μείωση εισοδημάτων και κέρδη δισεκατομμυρίων για πολύ λίγους.
--Πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει στην ενεργειακή δημοκρατία: Στη διασπορά δηλαδή της παραγωγής ενέργειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ένα πλουραλισμό παραγωγών που αποτελεί τη βάση της ενεργειακής δημοκρατίας. Το 2018 θεσπίσαμε τον εμβληματικό νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τη συλλογική παραγωγή ενέργειας απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους.
--Η ίδια η πολιτεία παρότρυνε τους καταναλωτές να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνες επιλογές και έρχεται τώρα έμμεσα να τους πει «γράψτε λάθος». Για να αντιληφθεί κανείς τον κυβερνητικό τραγέλαφο, αρκεί να επισημανθεί πως την ίδια ώρα που καλούν τους πολίτες να ξαναπληρώσουν για αντικατάσταση των καυστήρων φυσικού αερίου με άλλους πετρελαίου, το ίδιο το κράτος στον κλιματικό νόμο απαγορεύει παντελώς τους καυστήρες πετρελαίου από το 2025. Μέσα από το «Εξοικονομώ» επιδοτεί τα νοικοκυριά για να αλλάξουν καυστήρες και να μεταβούν στο φυσικό αέριο, ζητά απαραίτητα μελέτη για φυσικό αέριο προκειμένου να ολοκληρωθούν νέες οικοδομές και την ίδια ώρα η ΔΕΗ επιδοτεί την αντλία θερμότητας. Δεν μιλάμε λοιπόν για κάποιο σχέδιο αλλά για τρικυμία στο κρανίο, με τους πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο της ασυνεννοησίας. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις ρυθμιστικές και δημοσιονομικές και να επιβληθεί διατίμηση ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει το εύρος των αυξήσεων που θα έχει. Και οι παρεμβάσεις πρέπει να μας πηγαίνουν στην πράσινη ενέργεια και στην ενεργειακή μετάβαση και όχι προς τα πίσω. Αλλά εδώ ο «πράσινος» κ. Μητσοτάκης δέχτηκε στην ΕΕ να θεωρείτε πράσινη ενέργεια η πυρηνική ενέργεια, τι άλλο να πούμε για την υποκρισία αλλά και για την ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης…
Η ενεργειακή κρίση μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη. Ωστόσο εδώ κι έναν χρόνο επιμένετε να κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της. Τελικά έφερε ο κ. Μητσοτάκης την ενεργειακή κρίση πανευρωπαϊκά;
Την ενεργειακή κρίση πανευρωπαϊκά τη δημιούργησε η ραγδαία αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τον περιορισμό της προσφοράς, που επέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχεδόν καθολική εξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο. Ωστόσο η κρίση αυτή μεγεθύνθηκε δυσανάλογα στην Ελλάδα και οι συνέπειές της πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των επιλογών και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα ήταν η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μείγματος αποκλειστικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την ώρα που ξεκινούσε η καταιγίδα. Η ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας. Η ατολμία να διεκδικήσει και για την Ελλάδα την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής. Η ολιγοπωλιακή και ρηχή ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την απουσία προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και η δογματική επιμονή της μη παρέμβασης του κράτους. Όλα αυτά μαζί έφεραν την Ελλάδα με ενεργειακό πληθωρισμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες αυξήσεις για τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. (Από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο iEnergeia.gr)
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ισχυρίζεται ότι έχει δώσει πάνω από 10 δις. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την επιδότηση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά, αλλά εσείς της ασκείτε σφοδρότατη κριτική. Eίναι λίγα τα 10 δις ευρώ;
Όχι, είναι πάρα πολλά για να πηγαίνουν στις τσέπες της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και τεσσάρων ακόμα μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην ενέργεια. Με αυτά τα χρήματα θα είχαμε αγοράσει πέντε φορές το σύνολο των μετοχών της ΔΕΗ. Άρα η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα προκειμένου να αφήνει αλώβητο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας και ταυτόχρονα να μην λύνει το πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει. (Από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο iEnergeia.gr)
Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση ότι αντί να λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών κατά της ενεργειακής ακρίβειας επιλέγει να συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματός τους.
Αυτή τη στιγμή το 28% των πολιτών της χώρας είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Καταγράφουμε τον τρίτο χειρότερο δείκτη στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ετήσια αύξηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 221%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62%. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δίνουν δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για να θερμανθούν. Κι απέναντι σε όλα αυτά και άλλα συναφή, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι απλά δεν παίρνει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών. Μόνο για το Σεπτέμβρη φαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 500 εκ. Ευρώ! Η κυβέρνηση πολύ συνειδητά δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, από τα οποία εξαρτάται, και όχι για την ασφάλεια της κοινωνίας. Παράλληλα, υπερεπενδύει σε ένα μιντιακό σύστημα το οποίο δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και συμπεριφέρεται λες και οι πολίτες ζουν σε άλλη χώρα. Η στρατηγική αυτή όμως θα καταρρεύσει στις επόμενες εκλογές.
Γιατί επικρίνετε ως απάτη τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αύξηση των συντάξεων;
Διότι η ΝΔ εξαγγέλλει αυξήσεις με βάση το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διότι τα όσα έχουν γίνει γενικά με τις συντάξεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια τεράστια απάτη κατά των συνταξιούχων. Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε ένα μέρος της 13ης σύνταξης, μια μόνιμη δαπάνη 850 εκ. ευρώ το χρόνο, η ΝΔ το ψήφισε και είπε ότι θα το διατηρήσει όταν έρθει στην εξουσία. Όταν εκλέχτηκε, όμωε. το κατήργησε. Επιπλέον, όσον αφορά τα αναδρομικά, κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Πέτσας, έλεγαν στον κόσμο να μην κάνει προσφυγές επειδή υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα τα επέστρεφε έτσι κι αλλιώς σε όλους, εφόσον έβγαινε σχετική δικαστική απόφαση. Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε και γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα τα δώσει. Πριν λίγες μέρες το παραδέχτηκε δημόσια ο κ. Σταϊκούρας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους. Με κυβέρνηση που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 2,5 δισ. των αναδρομικών θα δοθούν στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ θα επανέλθει και η 13η σύνταξη που κατήργησε η ΝΔ.
Στη συνέντευξή στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι προτίθεστε να αποκαταστήσετε τις αδικίες που υπέστη και υφίσταται η μεσαία τάξη. Πώς σχεδιάζετε να το πετύχετε αυτό;
Το πρόγραμμά μας, πέρα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που πιέζει και τη μεσαία τάξη, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που επικεντρώνουν στη μεσαία τάξη: η θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκια που σήμερα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, η ανακατεύθυνση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μέτρα που απαντούν σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης: στην έλλειψη ρευστότητας και στα σωρευμένα χρέη. Είναι μέτρα σαφή με τα οποία η μεσαία τάξη μπορεί να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με το απατηλό σύνθημα ότι τάχα θα αποκαταστήσει τις αδικίες που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει φέρει αυτόν τον κόσμο στα όρια της επιβίωσης. Να πληρώνουν τα πολλαπλάσια σε λογαριασμούς και φόρους, να αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, να καταρρέουν από τα χρέη που η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει, να οδηγούνται σε πτωχεύσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Κι αυτή την πραγματικότητα είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω.
Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση που περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας. Αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τέτοιες αυξήσεις;
--Αναφορικά με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το πρόγραμμά μας προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ και επιπλέον αύξηση με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, δηλαδή απολογιστικά. Αν, για παράδειγμα, το 2022 κλείσει με πληθωρισμό 8,9%, όπως είναι προς το παρόν η πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι ο μισθός το 2023 θα διαμορφωθεί στα 871 ευρώ. Από ‘κει και πέρα, η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού επιστρέφει στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ίσχυε πριν το δεύτερο Μνημόνιο, πλην όμως θα έχουν ως κατώφλι την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δηλαδή θα μπορούν να συμφωνούν σε αύξηση που θα είναι ίση ή και μεγαλύτερη από τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ο μισθός θα αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους (απολογιστικά). Είναι ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ισορροπίας μισθών και κόστους διαβίωσης.
--Ως προς τις αντοχές των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλουν τον αυξημένο μισθό, θυμίζουμε ότι και το 2019, όταν επρόκειτο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, πολλοί έλεγαν ότι οι επιχειρήσεις θα προβούν σε απολύσεις. Τελικά, τι έγινε; Το ακριβώς αντίθετο. Όχι απλώς βελτιώθηκε το εισόδημα των εργαζομένων, όχι απλώς δεν έγιναν απολύσεις, αλλά το β’ εξάμηνο του 2019 σημειώθηκε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ουσιαστική τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Διότι η άνοδος των μισθών αφενός τονώνει την κατανάλωση και αφετέρου είναι βασικός παράγοντας ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Στο δικό μας σχέδιο, λοιπόν, η ενίσχυση των μισθών δεν είναι αντιπαραθετική με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αντιθέτως. Είναι απολύτως συμβατά ζητήματα. Από ‘κει και πέρα, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, το πρόγραμμά μας έχει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Μέτρα που εξισορροπούν όποια επιβάρυνση δουν οι μικρομεσαίοι εργοδότες από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι μόνο στιγμιαία διότι τελικά επιστρέφει ως θετική ανταπόδοση και στον δικό τους κύκλο εργασιών. Σημειώστε ότι και η αύξηση του αφορολόγητου στους μισθωτούς λειτουργεί υπέρ του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων διότι μεγαλύτερο μέρος του μισθού που καταβάλλει ο εργοδότης θα καταλήγει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς