Γιατί η Δημοτική Αρχή Πελετίδη εγκατέλειψε το πρόγραμμα μετατροπής τηγανέλαιων ρωτά ο Θόδωρος Κανελλόπουλος
Αφορμή για την σημερινή παρέμβασή μου αποτέλεσε, η τοποθέτηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου παιδείας και αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, κατ’ την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28-9-2022.
Συγκεκριμένα ανέφερε στο θέμα της αποδοχής και Γ’ κατανομής των χρηματικών πόρων από το Κράτος, προς της σχολικές επιτροπές του Δήμου Πατρέων, ότι τα ποσά δεν καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Με αποτέλεσμα ο Δήμος να συμπληρώνει και να καταβάλει από ιδίους πόρους τα απαιτούμενα επιπλέον χρήματα.
Συμφωνώ απόλυτα με τη διαπίστωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου.
Τι κάνουμε όμως για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ή να διεκδικήσουμε περαιτέρω χρήματα;
Μια άποψη είναι διαμαρτυρία και καταγγελία προς το Υπουργείο και την εκάστοτε Κυβέρνηση, που μας παραχώρησε αρμοδιότητες χωρίς τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους.
Η άλλη άποψη είναι η ανεύρεση πολιτικών για μείωση του οικονομικού κόστους, χωρίς να μειώνουμε τις παρεχόμενες συνθήκες προς τους μαθητές.
Προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο, σταμάτησε στο Δήμο Πατρέων, το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιούνταν από την ΑΔΕΠ Α.Ε. και την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχολικά συγκροτήματα να έχουν τοποθετήσει δεξαμενές συλλογής χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου για ανακύκλωση, το οποίο μετά από επεξεργασία επιστρεφεται στα ίδια σχολεία ως καύσιμο θέρμανσης.
Άραγε εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν το 2014, δεν είχε απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί από την Δημοτικά Αρχή Πελετίδη, πόσα σχολικά συγκροτήματα θα είχαν ενταχθεί και πόσα χρήματα θα είχαν εξοικονομηθεί από τη δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης;
Πόσες χιλιάδες λίτρα οικιακών τηγανέλαιων θα είχαν επεξεργαστεί και δεν θα κατέληγαν στον Βιολογικό της Πάτρας, επιβαρύνοντας τόσο την λειτουργία του όσο και το περιβάλλον;
Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από τον Δημοτική Αρχή Πελετίδη, πολύ περισσότερο σήμερα με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και το ράλι τιμών στο πετρέλαιο Θέρμανσης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε και οφείλει, να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες, να αξιοποιεί φυσικούς πόρους και να δίνει πρώτη το παράδειγμα στην αειφόρο ανάπτυξη.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης στα σχολικά κτίρια, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος θέρμανσης, συνεισφέροντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα.
Άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται τα κλαδιά που κόβουν και τα μετατρέπουν σε πέλλετ για τους καυστήρες των σχολείων.
Πρόσφατα ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιεί τα υπολείμματα του καφέ, για θέρμανση στο νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν χρειάζεται να είσαι Δεξιός ή Αριστερός σε έναν Δήμο.
Χρειάζεται να είσαι οραματιστής.
Για να μην μείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση και να ρίχνουμε τις ευθύνες μας σε άλλους.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ
Εκπρόσωπός της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς