«Το σύνθημα της εξέγερσης των εργατών
του Σικάγο ''8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυσης, 8 ώρες ύπνου'' είναι επίκαιρο όσο
ποτέ άλλοτε» τόνισε η εικονιζόμενη αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Γιώτα Παναγοπούλου. |
Αιχμηρή στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Πατρών Γιώτα Παναγοπούλου, που αναφέρθηκε στο νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς του Σικάγου, της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άθλιων εργασιακών συνθηκών σήμερα!
«Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος».
Τα παραπάνω τόνισε η αντιπροεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πατρών κατά την χαιρετιστήριο ομιλία της, προ των εργαζομένων, κατά την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΕΚΠ.
Παράλληλα επισήμανε:
«Οι μισθοί δεν φθάνουν για να βγει ο μήνας. Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι και οι νέες, παρότι έχουν σπουδάσει, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της συνεχούς αλλαγής δουλειάς με χαμηλά μεροκάματα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Τα στοιχειώδη δικαιώματα στους χώρους εργασίας (ωράριο, αμοιβή υπερωριών, άδειες, διαλλείματα) είναι πλέον ανύπαρκτα. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εκφοβισμός είναι μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων. Παντού βλέπουμε σκυμμένα κεφάλια στη δουλειά, το εργασιακό στρες βασιλεύει».
Αναλυτικότερα, η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, ανέφερε τα παρακάτω στην ομιλία της:
«Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Τη 1η Μάη γιορτάζεται η ημέρα των εργατών. Στη πραγματικότητα όμως είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές στη πάλη των τάξεων της νεότερης ιστορίας.
Το Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς .
Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.
Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από 3χρόνια ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.
Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία , καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα , είναι μόνο κάποια από τα “δώρα” της κυβέρνησης στους χορηγούς της. ̈Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.
Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.
Το σύνθημα της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυσης, 8 ώρες ύπνου» είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
Σήμερα 136 χρόνια μετά το Σικάγο και 86 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης, οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.
Οι μισθοί δεν φθάνουν για να βγει ο μήνας. Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι και οι νέες, παρότι έχουν σπουδάσει, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της συνεχούς αλλαγής δουλειάς με χαμηλά μεροκάματα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Τα στοιχειώδη δικαιώματα στους χώρους εργασίας (ωράριο, αμοιβή υπερωριών, άδειες, διαλλείματα) είναι πλέον ανύπαρκτα. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εκφοβισμός είναι μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων. Παντού βλέπουμε σκυμμένα κεφάλια στη δουλειά, το εργασιακό στρες βασιλεύει.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με σειρά νεοφιλελεύθερων – αντεργατικών ασφαλιστικών και εργασιακών νόμων συνεχίζει τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.
Τα συνδικάτα και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτά ποινικοποιείται.
Τα δικαστήρια βγάζουν συνεχώς τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.
Η υποχρέωση εγγραφής σε Μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνιστά «φακέλωμα» που μας γυρίζει σε μετεμφυλιακό καθεστώς.
Η Κυριακή – Αργία θεωρείται παρωχημένη. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να εργάζονται ασταμάτητα με μισθούς που δε φθάνουν καν να πληρωθεί ένας λογαριασμός της ΔΕΗ
Οι άνεργοι διαπομπεύονται ως απατεώνες, ο ΟΑΕΔ δεν υπάρχει πια, τη θέση του την πήρε η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης!). Την προστασία των ανέργων τη διαδέχθηκε ένα οργανωμένο πάρτι δήθεν κατάρτισης με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτά και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα δυστοπικό τοπίο για την εργατική τάξη. Όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτό, να αντισταθούμε και να το ανατρέψουμε. Με ενότητα στη δράση, με μαζικότητα, με αλληλεγγύη στους πιο ασθενέστερους εργαζόμενους, με συνεχή αγώνα και κινητοποιήσεις απέναντι στο άδικο. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Η 1η ΜΑΗ είναι η δική μας ημέρα. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας είναι δίκαια!
· Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και θα εξασφαλίζουν τον αξιοπρεπή βιοπορισμό μας.
· Κατάργηση του αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21).
· Συλλογικές συμβάσεις παντού: ΕΓΣΣΕ, κλαδικές και επιχειρησιακές με επεκτασιμότητα και υποχρέωση εφαρμογής από όλους τους εργοδότες.
· Επαναφορά της υποχρεωτικής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ με μονομερή προσφυγή των εργαζομένων.
· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας στο Εμπόριο.
· Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία σε ρεύμα και σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς