Με ένα ελεγείο αποχαιρετά τον μεγάλο καλλιτέχνη η Σία Αναγνωστοπούλου - Η ζωή, το σπουδαίο έργο και το Όσκαρ
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου σε ηλικία 79 ετών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από τον κορονοϊό από τον οποίο είχε προσβληθεί. Το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε ανακοίνωσε σήμερα πως ο θάνατός του επήλθε σε νοσοκομείο στη Γαλλία στο οποίο νοσηλευόταν λόγω Covid.
Με ελεγείο και τονίζοντας τις λέξεις «Αποχαιρετούμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Vangelis, τον άνθρωπο από την Αγριά του Βόλου» η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Αχαΐας του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, αποχαιρετά τον αείμνηστο:
«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας καλλιτέχνης που ενσάρκωνε το πρότυπο του οικουμενικού ελληνισμού. Πρωταγωνιστής της νεανικής αμφισβήτησης της ελληνικής δεκαετίας του 1960, καινοτόμος και ριζοσπαστικός στη μορφή και στο περιεχόμενο της μουσικής σύνθεσης, συνομίλησε με ανατρεπτικούς ήχους και εικόνες στον απόηχο του παγκόσμιου 1968. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο δημιουργός των παγκόσμιων επιτυχιών, ο συνθέτης που το έργο του σφράγισε σύγχρονα κινηματογραφικά αριστουργήματα, ο άνθρωπος που αναζήτησε την υπέρβαση των ορίων του πλανήτη μας, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Η μουσική του όμως θα είναι διαρκώς παρούσα. Για να μας θυμίζει την αξία της αναμέτρησης με τους ανεξερεύνητους ορίζοντες της ανθρώπινης δημιουργίας. Αποχαιρετούμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Vangelis, τον άνθρωπο από την Αγριά του Βόλου το έργο του οποίου ταξίδεψε στο διάστημα και την ίδια στιγμή επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη να ταξιδέψουν μαζί του».
Τα πρώτα χρόνια και η αγάπη για τη μουσική
Ήταν μόλις 4 ετών όταν άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές και δύο χρόνια μετά, έδωσε την πρώτη του παράσταση δημόσια χωρίς να έχει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στη μουσική. Παρ' όλο που τόσο οι γονείς του όσο και οι δάσκαλοί του τον πίεζαν να ασχοληθεί με τη μουσική, εκείνος ήθελε να ανακαλύπτει μόνος του τον μαγικό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά του καλλιτεχνικά.
Κάποτε βέβαια τους άκουσε και άρχισε να σπουδάζει το αντικείμενο, αποκτώντας γνώσεις στην κλασική μουσική, τη ζωγραφική αλλά και τη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis για τη μοναδική μουσική του και τις συνθέσεις στηνηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική και μάλιστα θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το Όσκαρ που κατέκτησε για τη μουσική του στην ταινία Οι δρόμοι της Φωτιάς το 1982.
Φυσικά, έχει περάσει στην... ιστορία για τις μουσικές συνθέσεις του σε πολύ γνωστές ταινίες όπως τα Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.
Από τις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.
Το έργο του Μυθωδία επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.
Οι Aphrodite's Child, ο Ντέμης και τα άλλα παιδιά
Το 1960 άρχισε να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στη μουσική, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Forminx. Το τραγούδι του γκρουπ Jeronimo Yanka σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.
Και από εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν. Το 1968 τον βρίσκει να μετακομίζει στο Παρίσι και να κάνει παρέα με τον ήδη επιτυχημένο Ντέμη Ρούσο με τον οποίο και δημιούργησαν το συγκρότημα Aphrodite’s Child. Το διπλό άλμπουμ του γκρουπ με τίτλο 666 ήταν και εκείνο που άνοιξε και στους δύο καλλιτέχνες τον δρόμο για διεθνή καριέρα. Στο μεταξύ όμως, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άρχισε να γράφει μουσική για ταινίες αλλά και ακουστικά ντοκιμαντέρ. Το 1973 ήρθε και το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τον τίτλο Earth. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τους Aphrodite's Child και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου ίδρυσε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios. Πλέον ήταν παγκοσμίως γνωστός, ειδικά μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου άλμπουμ του με τίτλο Spiral το 1977 το οποίο και βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, το Beaubourg (1978) και το China (1979).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς