Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Διακρίσεις σε βάρος των προ του 2018 φοιτητών


 Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου

Δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των προ του 2018 αποφοίτων του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού – Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των προ του 2018 αποφοίτων του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού – Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τις διακρίσεις αυτές καταδεικνύουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστολή τους και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιμετωπίσει ισότιμα τους αποφοίτους αυτούς και να τους δώσει τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας, προκειμένου να συμπληρώσουν μέσω της φοίτησης τις γνώσεις και τις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου Ψυχολογίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι απόφοιτοι. 

 

Αθήνα, 11 Απριλίου 2022                                                                            

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 Θέμα: «Δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των προ του 2018 αποφοίτων του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού – Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Με το άρθρο 6 του Ν. 4559/2018 αποφασίστηκε η κατάργηση του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού - Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η δημιουργία δυο νέων τμημάτων (Τμήμα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Ο τομέας Ψυχολογίας των Φ.Π.Ψ. καταργήθηκε και εντάχθηκε στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Μέχρι τότε οι φοιτητές, μετά τη συμπλήρωση του β’ έτους φοίτησης, ακολουθούσαν την κατεύθυνση της επιλογής τους και αποκτούσαν το αντίστοιχο πτυχίο, ύστερα από παρακολούθηση των ανάλογων μαθημάτων.

Από το 2019 όμως και μετά, οι φοιτητές των κατευθύνσεων Φιλοσοφίας ή Παιδαγωγικής, που είχαν εισαχθεί από το 2014 έως και το 2017, εντάσσονταν αυτοδίκαια στο τμήμα Φιλοσοφίας, ενώ οι εισακτέοι των ετών 2014-2018 της κατεύθυνσης Ψυχολογίας μπορούσαν να ενταχθούν σε όποιο από τα δύο τμήματα επιθυμούσαν, με αίτηση προτίμησης και απόφαση της Συγκλήτου. Μάλιστα η παρακολούθηση του Τμήματος Ψυχολογίας δίνει στους αποφοίτους από το 2018 και μετά περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα σε σχέση με όσους αποφοίτησαν πριν το 2018, αφού τους χορηγείται άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Αυτό συνιστά δυσμενή διάκριση και αδικία σε βάρος των προ του 2018 αποφοίτων, αφού το περιεχόμενο των σπουδών τους είναι σχεδόν ίδιο.

Την διάκριση αυτή καταδεικνύουν 132 απόφοιτοι του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστολή τους και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Με την διαμαρτυρία τους αυτή ζητούν να αντιμετωπιστούν ισότιμα και να δοθεί και σε εκείνους η δυνατότητα να φοιτήσουν  στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας, καθώς διαθέτουν ήδη τις ίδιες ειδικότερες γνώσεις πάνω στον Τομέα της Ψυχολογίας. Να συμπληρώσουν μέσω της φοίτησης τις γνώσεις και τις διδακτικές μονάδες που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι απόφοιτοι. 

Επειδή οι πτυχιούχοι προ του 2018 του Τμήματος Φ.Π.Ψ., με πτυχίο κατεύθυνσης Ψυχολογίας, δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοιτήσαντες μετά το 2018, αφού δεν μπορούν με το πτυχίο που διαθέτουν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Αυτή η δυσμενής διάκριση μεταξύ πτυχιούχων της ίδιας σχολής με ποιον τρόπο θα επιλυθεί;

2. Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα και στους πτυχιούχους προ της ισχύος του άνω νόμου να αποκτήσουν πτυχίο Ψυχολόγου και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, υπό την προϋπόθεση παρακολούθησης κάποιων ακόμα εξειδικευμένων μαθημάτων;

3. Ποια μέριμνα θα ληφθεί για την αποκατάσταση των άνω διαμαρτυρόμενων αποφοίτων των σχολών Φ.Π.Ψ.;

4. Σκοπεύει το Υπουργείο να ζητήσει από τα οικεία Πανεπιστήμια να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την άρση της προαναφερόμενης ανισότητας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς