Ο Ανδρ. Ξανθός κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποτροπή μιας σοβαρής διερεύνησης της πολύ υψηλής θνησιμότητας της χώρας μας σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη
Ως πλήρη επιβεβαίωση της μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός τα στοιχεία από το έγγραφο του ΕΟΔΥ. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι διαχειρίστηκαν με τον πιο αδιαφανή τρόπο σε όλη την Ευρώπη τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, κάτι που επανέλαβε χθες από τηνν Πάτρα, στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΤΕΕ/τ.ΔΕ, που διοργανωσε η Ν΅Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ..
«Η αποστολή αυτών των στοιχείων στο υπουργείο Υγείας έγινε υπό την ‘πίεση’ της επίκαιρης επερώτησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που εστίαζε ακριβώς στις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτή την υγειονομική τραγωδία» τονίζει ο Αν. Ξανθός.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η αποσιώπηση ή το «μαγείρεμα» αριθμών, η ενίσχυση του κυβερνητικού success story και η αποτροπή μιας σοβαρής διερεύνησης της πολύ υψηλής θνησιμότητας της χώρας μας σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη.
Στο επίκεντρο θα έπρεπε να είναι η ανάλυση των στοιχείων, οι διορθωτικές παρεμβάσεις και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Αντιθέτως, το μόνο που ενδιέφερε το υπουργείο Υγείας ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας και η αποφυγή του πολιτικού κόστους» δηλώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αποδείχθηκε δε ότι ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ δεν σημαίνει παραπάνω αναπνευστήρες και monitors, αλλά επαρκής στελέχωση με καλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία προφανώς δεν υπήρξε» υπογραμμίζει ο Αν. Ξανθός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις κλινικές Covid. Συνεπώς, τα στάνταρ ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών υποχώρησαν με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Να γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπάρχουν πολλά ερωτήματα που απαιτούν εξηγήσεις. Το κρίσιμο είναι αν έχει γίνει η παραμικρή αποτίμηση και αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας στην πανδημική κρίση και ειδικά στο ευαίσθητο πεδίο της εντατικής νοσηλείας. «Μόνο έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι ανεπάρκειες και τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις δημόσιες δομές» εξηγεί. Ωστόσο, για την κυβέρνηση προέχει να μην φανούν η «γύμνια» του ΕΣΥ και η «φυγομαχία» του μεγάλου ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Μάλιστα, ο Αν. Ξανθός ασκεί κριτική στον Θάνο Πλεύρη ότι έχει το θράσος να λέει ότι όποιος κάνει κριτική στη διαχείριση στοχοποιεί τους υγειονομικούς και απαξιώνει την προσφορά τους. «Ίσα-ίσα, αυτός κάνει μετάθεση ευθυνών, δυναμιτίζει το εργασιακό κλίμα στα νοσοκομεία και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών Υγείας για να γίνουν πιο ‘αποδοτικές’. Η μεγαλύτερη προσβολή για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του είναι ότι χρειάζονται ‘συμμόρφωση’ με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς!» δηλώνει σε υψηλούς τόνους ο πρώην υπουργός Υγείας.
Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος, έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ
Όσον αφορά τη νέα άνοδο των επιδημιολογικών δεδομένων, ο Αν. Ξανθός επικαλείται τον ΠΟΥ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα η φιλολογία για το «τέλος της πανδημίας». Όπως δηλώνει, η αποκλιμάκωση ήταν εύθραυστη και επισφαλής. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα δομικό πρόβλημα στην κυβερνητική διαχείριση είναι η ψευδαίσθηση της προσωρινότητας του φαινομένου και της σύντομης λήξης της υγειονομικής απειλής.
Αυτή η λογική υποτίμησε τον κίνδυνο, οδήγησε σε πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ. «Πίσω βέβαια από αυτή τη στρατηγική υπήρχε η πολιτική απροθυμία να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας» καταλήγει ο Αν. Ξανθός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς