«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη»
1. Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην
Ουκρανία, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της,
όπως και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζονται οι ρωσικές
πολεμικές επιχειρήσεις. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον
Ουκρανικό λαό και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη. Οι ενέργειες
αυτές απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, και έρχονται
σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς συμβίωσης. Η
αιματοχυσία πρέπει να πάψει τώρα!
Ταυτόχρονα η κατάσταση που
διαμορφώνεται επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση και επιφέρει εξαιρετικά
δυσμενείς συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
2. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να στηρίξουν τον Ουκρανικό λαό και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών στοχευμένων κυρώσεων, προκειμένου να τερματιστεί η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να επανέλθουμε στον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας. Η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, στην Ουκρανία θα αποτελέσει θετική πρωτοβουλία σε ουσιαστικό και κυρίως συμβολικό επίπεδο.
3. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μια νέα σοβαρή ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ, πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα για να οργανωθούν μόνιμες δίοδοι επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες – θέση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποστηρίξει με συνέπεια και σε άλλες περιφερειακές κρίσεις όπως της Συρίας και του Αφγανιστάν.
4. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ελλήνων ομογενών που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. Ο τραγικός τους θάνατος υπογραμμίζει την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα για απεγκλωβισμό των ομογενών από τις περιοχές συγκρούσεων και επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν.
5. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει ενεργά τον ουκρανικό λαό, την ανάγκη για προάσπιση του διεθνούς δικαίου, την κατάπαυση πυρός, την επιστροφή στη διπλωματική οδό και, όταν αυτό καταστεί δυνατόν, την προώθηση ενός νέου πανευρωπαικού συστήματος ασφαλείας στη βάση του ΟΑΣΕ. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να υπάρξει καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις - με προσωπικό ή πολεμικό εξοπλισμό. Οι ισχυρές και στοχευμένες κυρώσεις πρέπει να εφαρμοσθούν με σκοπό να ασκήσουν πίεση στην Ρωσική Κυβέρνηση να τερματίσει την εισβολή και να επανέλθει στην διπλωματία. Δεν πρέπει να αξιοποιηθούν με σκοπό την παγίωση ενός νέου οικονομικού ψυχρού πολέμου. Η εφαρμογή κυρώσεων και απαγορεύσεων εις βάρος καλλιτεχνικών και αθλητικών οργανώσεων είναι απαράδεκτη και οφελεί μόνο την ρωσική ηγεσία.
6. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η εντεινόμενη αποσταθεροποίηση που επιφέρουν, επιβεβαιώνουν την ανάγκη η Ελλάδα να ενεργεί ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και προωθεί τον διάλογο και την συνεργασία, ειδικά στην περιοχή της. Η ειρήνη, ο ουσιαστικός ελληνοτουρκικός διάλογος και η επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των λαών της περιοχής.
7. Στη σημερινή κρίση φθάσαμε μέσα από μια μακρά πορεία για την οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και η Δύση, ειδικότερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι ευθύνες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την στρατηγική της περικύκλωσης της Ρωσίας, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου με διεθνείς επεμβάσεις αλλά και οι ευθύνες ειδικά της ΕΕ για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε - ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2001-2008 - ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που να λαμβάνει υπόψιν τις ρωσικές θέσεις, είναι σαφείς. Προφανώς ούτε νομιμοποιούν, ούτε δικαιολογούν τις απόλυτα καταδικαστέες ρωσικές ενέργειες. Η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψιν τα λάθη του παρελθόντος και να ενισχύσει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της, αναπτύσσοντας την στρατηγική της αυτονομία σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
8. Οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μάλιστα στη Ρωσία, απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον πόλεμο αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο των τελευταίων ημερών. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι δρόμοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών συνταράχτηκαν από αντιπολεμικές και φιλειρηνικές διαδηλώσεις. Το ισχυρό μήνυμά για τερματισμό του πολέμου και αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό πρέπει να ακουστεί από όλες τις πλευρές.. Η ανάπτυξη ενός δυναμικού φιλειρηνικού κινήματος σε εθνική και πανευρωπαϊκή κλίμακα αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
9. Η κρίση ακρίβειας ήρθε στην Ελλάδα με δραματικό τρόπο πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος θα τροφοδοτήσει την κρίση παραπέρα και θα υπογραμμίσει δραματικά την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας εξαιτίας άστοχων επιλογών, ολιγωρία στην λήψη μέτρων και λάθος δημοσιονομικές προτεραιότητες. Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για την ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
10. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, και η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χωρίς ρυθμιστική εγρήγορση και χωρίς αυστηρό έλεγχο, πρόληψη και καταπολέμηση των στρεβλώσεων και των αθέμιτων πρακτικών. Ιδίως μετά το πόλεμο στην Ουκρανία απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς