Όσο η Δύση ανακοινώνει κυρώσεις στη Ρωσία, η Μόσχα υπογράφει κολοσσιαία συμφωνία με την Κίνα για παροχή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος από το φυσικό της αέριο. |
Και 50
δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα «τρέχουν» στην ασιατική χώρα, ενώ η Ευρώπη «τρέχει» για το πολύτιμο αέριο και η Ελάδα στέλνει Γκράδες στην Ουκρανία!
Τα μεγάλα κράτη της Δύσης σε συμφωνία με την Αμερική επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία ενώ η... Ψωροκώσταινα, χρεωκοπημένη Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από το χρέος και των Μνημονίων, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια και ένα ακόμη μνημόνιο είναι επί θύραις, στέλνει και αυτή την δική της ''βοήθεια'' στους Ουκρανούς, που αποτελείται από αυτόματα όπλα καλάσνικοφ, τα οποία συγκρινόμενα με τα οπλικά συτήματα των Ρώσων φαντάζουν ως... γκράδες της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων του 1911-1913!
Μόνον και μόνον για να μπούμε στο στόχαστρο των Ρώσων, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος τουριστικού εισοδήματος για την χώρα και ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα.
Γκράδες λοιπόν, αντί επισιτιστικής βοήθειας, που θα μπορούσε να καταστήσει την χώρα μας παράγοντα ειρήνης, σίγασης των όπλων και έγκυρο διαμεσολαβητή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται για μία ενέργια με μακροπρόθεσμη προοπτική, την στιγμή που η ΝΔ διαπιστώνει από τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί για λογαριασμό του κόμματός της, πως δεν πρόκειται να ξαναδεί κυβέρνηση. Και ως εκ τούτου προσπαθεί να βάλει όσα περισσότερα εμπόδια μπορεί στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάτι που έκανε και επί Σαμαρά, όταν άδειασε τα κρατικά ταμεία, αφήνοντας μόνον 200 χιλ. ευρώ, με την ελπίδα να καταρρεύσει η κυβέρνηση Τσίπρα από οικονομική αδυναμία!
Ωστόσο, όσο η Δύση ανακοινώνει κυρώσεις στη Ρωσία, η Μόσχα υπογράφει κολοσσιαία συμφωνία με την Κίνα για παροχή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος από το φυσικό της αέριο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, την ώρα που τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.
Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.
«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, σχετικά με τη σύνδεση Soyuz Vostok, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα.
Το 2014, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απευθείας προμήθεια έως και 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου Power of Siberia, όπου οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2019. Τους τελευταίους μήνες, όταν οι ροές της Gazprom προς την Ευρώπη περιορίστηκαν, οι ροές προς την Κίνα υπερέβαιναν τακτικά τον ημερήσιο όγκο των συμβολαίων.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία κατέληξε σε μια μικρότερη συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα για 25ετείς άμεσες προμήθειες έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα στην Άπω Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς