Για το τραγικό συμβάν, στο Μάτι, που μπορεί να συμβεί κάθε 500 χρόνια, στην ΝΔ συνεχίζουν τον ολισθηρό δρόμο της τυμβωρυχίας και της προσβολής μνήμης των νεκρών, αν και αναγνωρίζουν την έκθεση Γκολντάμερ, ότι ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί!
«Παραμένουμε μακριά από λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, συνεχίζουμε την προάσπιση όλων εκείνων των ζωτικής σημασίας έργων που έχουν δρομολογηθεί επί της διοίκησης της σ. Δούρου και της ''Δύναμης Ζωής''. Είμαστε υπερήφανοι που στην θητεία μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (2014 - 2019), η ''Δύναμη Ζωής'' παρέδωσε στους πολίτες της Αττικής 1.250 έργα, προϋπολογισμού 2.7 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 492 εκατ. ευρώ. Έργα που αποτελούν την έμπρακτη εγγύηση ότι τέτοιες τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον» καταλήγει ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρουν αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενοι στις τραγωδίες στο Μάτι και στην Μάντρα, που στοίχισαν τις ζωές συμπολιτών μας.
Και τούτο, διότι:
«Όπως προκύπτει από ειδική μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν στην ανώτατη κατηγορία επικινδυνότητας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετερεολογικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και την ένταση του ανέμου (100-120 χιλ/ώρα) να την κατατάσσουν στην ανώτατη κατηγορία 7 (πυροθύελλα). Το όλο φαινόμενο της «πυροθυέλλης» διήρκησε περίπου 90 λεπτά και σύμφωνα με τον παγκοσμίου φήμης Γερμανό ειδικό κ. Γκολντάμερ, ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
Παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, παραδέχτηκε για την φωτιά στο Μάτι : «Οδηγούμενη από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης».
Ακόμη και σήμερα τόσο ο ίδιος όσο και σύσσωμη η ΝΔ και τα φιλικά ΜΜΕ συνεχίζουν τον ολισθηρό δρόμο της τυμβωρυχίας και της προσβολής μνήμης των νεκρών.
Όσον αφορά στο κατηγορητήριο :
1 Επιχειρησιακά λάθη που πιθανόν έγιναν από την πυροσβεστική εξετάζεται από την δικαιοσύνη αν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο, δεδομένου ότι την ίδια ώρα υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια .
2 Έχει ασκηθεί δίωξη και σήμερα είναι προς εξέταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εκτός των πυροσβεστών και αστυνομικών και στους τρεις Δημάρχους της περιοχής και στη, τέως Περιφερειάρχη Ρένα. Δούρου, τότε Περιφερειάρχη, για ζητήματα που αφορούν κυρίως στο αν είχαν παρθεί προληπτικά μέτρα. Ειδικότερα αν είχαν καθαριστεί από τα ξερά οι περιοχές, αν είχαν ειδοποιηθεί οι πολίτες ότι την ημέρα εκείνη θα φυσάει, αν είχαν επικαιροποιήσει τον κατάλογο με τους ιδιοκτήτες υδροφόρων, αν γενικά είχαν προετοιμαστεί, την δε ημέρα εκείνη αν ήταν σε επικοινωνία μεταξύ τους, αν η Πυροσβεστική γνώριζε τα τηλέφωνα της Περιφέρειας και γενικά αν συνέδραμαν την Πυροσβεστική στο έργο της.
Απαντήσεις, όσον αφορά στη τέως περιφερειάρχη Ρένα Δούρου :
1. Η περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας για καθαρισμό στην όλη περιοχή είναι μόνο οι νησίδες της λεωφόρου Μαραθώνος, αφού το μεν δάσος είναι ευθύνη της δασικής υπηρεσίας, οι δε αστικές περιοχές ευθύνη των Δήμων. Οι νησίδες ήταν ελάχιστες αφού στην περιοχή της λεωφόρου που πέρασε η φωτιά υπάρχει διαχωριστική λαμαρίνα χωρίς φυτεμένες νησίδες. Στις ελάχιστες νησίδες υπάρχουν φυτεμένες πικροδάφνες οι οποίες αποδεικνύεται με επίσημο έγγραφο προγενέστερης ημερομηνίας ότι είχαν κουρευτεί και καθαριστεί από εργολάβο. Τελικά όπως κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ακόμα και αν δεν είχαν καθαριστεί, αυτό δεν θα έπαιζε κανένα ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου.
2. Παρόλο που αποδεικνύεται και έχει απαντηθεί, ότι η πολιτική προστασία κεντρικά, η Περιφέρεια και οι Δήμοι με κάθε προβλεπόμενο τρόπο είχαν ενημερώσει τους πολίτες, το ερώτημα που τους ετέθη ήταν «ένας ηλικιωμένος που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν βλέπει τηλεόραση, δεν κυκλοφορεί να δει τις προειδοποιητικές πινακίδες, πως θα ενημερωθεί ότι σήμερα φυσάει και κάνει ζέστη άρα είναι επικίνδυνη μέρα»;
3. Προφανώς αποδεικνύεται και μόνο από το άνοιγμα των τηλεφωνικών συνομιλίων ότι υπήρχε συνεχής επαφή μεταξύ της Περιφερειάρχη και των Δημάρχων.
4. Ο κατάλογος με τους ιδιοκτήτες υδροφόρων ήταν από το προηγούμενο χρόνο ο ίδιος, αλλά είχε επίσης σταλεί στην Πυροσβεστική. Το αν η Πυροσβεστική γνώριζε ή όχι τα τηλέφωνα της Περιφέρειας, προφανώς και τα γνώριζε αφού τα ανώτατα στελέχη της είχαν γύρω στις 70 τηλεφωνικές συνομιλίες με την Περιφέρεια .
5. Αν και πόσο βοήθησαν την Πυροσβεστική. Την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης, συντονισμού, διεύθυνσης μια δασικής πυρκαγιάς, έχει σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και την κοινή λογική, η Πυροσβεστική.
Όταν ξεσπάσει δασική πυρκαγιά ανάλογα με την εξέλιξη της, την πιθανή πορεία και την επικινδυνότητα της η Πυροσβεστική ζητάει από τους άλλους φορείς συνδρομή ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους . Η Αστυνομία οφείλει να διαχειριστεί την κυκλοφορία, ο ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, το λιμενικό αν χρειάζεται θαλάσσια διάσωση, οι Δήμοι και η Περιφέρεια οφείλουν να συνδράμουν με υδροφόρες και μηχανήματα αν και εφόσον ζητηθούν και μάλιστα εγγράφως για να μπορέσει να γίνει η πληρωμή των ιδιοκτητών. Να σημειωθεί ότι μόλις οι υδροφόρες παραδοθούν στην Πυροσβεστική τίθενται υπό την δική της διεύθυνση.
Το θεσμικό πλαίσιο ξεκάθαρα ορίζει ότι όλοι οι επιχειρησιακοί φορείς δρουν σύμφωνα με τις εντολές της Πυροσβεστικής και εφαρμόζουν τον δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο. Για παράδειγμα η Πυροσβεστική δίνει εντολή στην αστυνομία να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα στην τάδε λεωφόρο. Πως αυτό θα υλοποιηθεί είναι καθαρά ευθύνη της αστυνομίας και ουδείς μπορεί να παρέμβει, αφού η αστυνομία είναι αποκλειστικά αρμόδια για αυτό.
Πάντως έχει αποδειχθεί ότι υδροφόρες, μηχανήματα και λεωφορεία που ζητήθηκαν, εγκαίρως παραδόθηκαν και μάλιστα υπήρξε υπερπροσφορά αφού πολλά έμειναν αχρησιμοποίητα .
6. Υπάρχουν δύο διακριτές μεταξύ τους δράσεις που αφορούν την προστασία των πολιτών από δασικές πυρκαγιές, η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση (ΟΠΑ) και η διάσωση διαφυγή απεγκλωβισμός (ΔΔΑ). Όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο η ΟΠΑ γίνεται εγκαίρως και επακριβώς ώστε οι κάτοικοι οργανωμένα, με τάξη, χωρίς πανικό να απομακρυνθούν με ασφαλή τρόπο σε ασφαλή τοποθεσία . Υπεύθυνος να εισηγηθεί αλλά και να καθορίσει ποιοι πρέπει να απομακρυνθούν, με ποιο τρόπο και που να πάνε είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι επικεφαλής, αφού αυτός γνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και την μελλοντική εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Αν αφορά ένα Δήμο εισηγείται στο Δήμο, αν αφορά πάνω από ένα Δήμο στον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, αν είναι μεγάλης έντασης στον γραμματέα της Πολιτικής προστασίας. Μετά την εισήγηση ανεξάρτητα αν αφορά ένα ή δύο Δήμους ή αν είναι μικρής ή μεγάλης έντασης αναλαμβάνει ο κάθε Δήμος με την βοήθεια της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των φορέων να απομακρύνει τους πολίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής αφού αυτή έχει τον συντονισμό και την διεύθυνση.
Ειδικά για το Μάτι και τον Ν. Βουτζά, ακόμα και κατά τον κ. Συνολάκη, ο χρόνος για να μπορέσει να γίνει οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ήταν από 57 έως 90 λεπτά, δηλαδή με την έναρξη της πυρκαγιάς, έπρεπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής να εισηγηθεί οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση.
Πάντως τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε σε κανέναν.
Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση, τότε εφαρμόζεται η δράση Διάσωση Διαφυγή Απεγκλωβισμός. Η δράση αυτή εκτελείται αποκλειστικά από την Πυροσβεστική αφού γίνεται ταυτόχρονα με την πυρόσβεση και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και προσωπικό εκπαιδευμένο για πυρόσβεση. ‘Οταν λοιπόν ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι επικεφαλής διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να γίνει ΟΠΑ, χωρίς να εισηγηθεί κάπου, αναλαμβάνει να υλοποιήσει την δράση της διάσωσης, διαφυγής, απεγκλωβισμού και ζητάει βοήθεια από όπου κρίνει αυτός. Όπως οι ίδιοι οι πυροσβέστες καταθέτουν από ένα σημείο και μετά η φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη και ήταν αδύνατον να δράσουν, οπότε λογικά δεν ζήτησαν κάποια βοήθεια από άλλους φορείς και φυσικά δεν ζήτησαν κάτι από την τοπική αυτοδιοίκηση.
7. Κατηγορία για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που να αφορά τους Δήμους ή την Περιφέρεια, δεν έχει προσαφθεί σε κανένα αυτοδιοικητικό παρά το αρχικό κλίμα κατηγοριών που δημιουργήθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς από Πορτοσάλτε και λοιπούς.
Υπάρχει για όλους τους αυτοδιοικητικούς κατηγορία όσον αφορά αν βοήθησαν γενικά και αόριστα την Πυροσβεστική για την διάσωση των πολιτών.
Αποκλειστική αρμοδιότητα διάσωσης πολιτών είναι της Πυροσβεστικής οπότε η επιτυχία ή αποτυχία της δράσης είναι καθαρά δική της και δεν υπάρχει προφορική ή γραπτή μαρτυρία ότι η Πυροσβεστική ζήτησε κάποια βοήθεια από την αυτοδιοίκηση και δεν δόθηκε.
Γίνεται σαφές πως η κατηγορία κατά της Ρ. Δούρου είναι πέρα για πέρα έωλη και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί στις πικροδάφνες, σε τηλεφωνικούς καταλόγους, στο αν είχαν ειδοποιηθεί οι ηλικιωμένοι, ούτε γενικά και αόριστα «δεν βοήθησες την Πυροσβεστική».
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που άσκησε η Νέα Δημοκρατία προς την Δικαιοσύνη αφού την εξυπηρετούσε πολιτικά να πάει στις Περιφερειακές και Εθνικές εκλογές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διωκόμενα».
Επίλογος
Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μίλησαν για τα παραπάνω, αναγνωρίζουν ότι:
«Το γεγονός ότι η παντελής απουσία επιχειρημάτων αναγκάζει την Νέα Δημοκρατία να καταφεύγει στην τυμβωρυχία για Μάτι και Μάνδρα και ο σεβασμός ο δικός μας να μην μιλήσουμε για εθνικές τραγωδίες για αντιπολιτευτικούς λόγους, μερικές φορές μοιάζει ως επικοινωνιακή αδυναμία μας.
Σήμερα που ομολογούν οι ίδιοι ότι τα θέματα πολιτικής προστασίας είναι προβλήματα δεκαετιών και θέλουν χρόνο να λυθούν, στην πράξη με τα ίδια τους τα λόγια μας προτρέπουν να απαντάμε ότι οι διαχρονικές πολιτικές τους μαζί με τα ακραία φαινόμενα, ήταν οι αιτίες των τραγωδιών. Και όταν λέμε ακραία δεν εννοούμε ούτε τον «Μπάλλο» που συμβαίνει μία φορά στα 20 χρόνια, ούτε την «Ελπίδα» που συμβαίνει μία φορά στα 10 χρόνια, αλλά φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 500 χρόνια .
Όσον αφορά τις ποινικές διώξεις έχουμε πίστη στην Δικαιοσύνη πως θα πράξει σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες μακριά από μικροπολιτικές σειρήνες και παρεμβάσεις» καταλήγουν ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Με γκρέμισμα 500 οικιών θα αποφεύγαμε την συμφορά στην Μάνδρα ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς