Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Με γκρέμισμα 500 οικιών θα αποφεύγαμε την συμφορά της Μάνδρας

 

 

Ανάλυση επιστημονικών κύκλων για τα προηγηθέντα της τραγωδίας που στοίχισε 75 νεκρούς, από την βροχόπτωση που συμβαίνει κάθε χίλια χρόνια!

 «Η πόλη της Μάνδρας κτίσθηκε από το 1890  εκατέρωθεν ενός     ρέματος το οποίο στην συνέχεια, την δεκαετία του 70, το μπάζωσαν και στη θέση του κατασκεύασαν τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης την οδό Κοροπούλη. Έτσι το ρέμα ερχόταν μέχρι ενός σημείου  κανονικά και  900 μέτρα πριν την πόλη η κοίτη του εξαφανιζόταν. Ριζική αντιπλημμυρική προστασία θα είχαμε αν γκρεμίζαμε πάνω από 500 σπίτια και δημιουργούσαμε ξανά το ρέμα και μάλιστα με πλάτος 100 μέτρων».

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες  «Με αφορμή όχι μόνο την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός των σε εξέλιξη δικαστικών διαδικασιών για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι» όπως συνηγορούν νομικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

«Εκ τούτων είναι πλέον σαφές ότι όσο περισσότερο θα “ζορίζεται” η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, τόσο συχνότερα θα καταφεύγει στη “Μάνδρα και το Μάτι”» αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ΝΔ είναι προφανές πως βλέπει ως πανάκεια διά παν νόσον, το Μάτι και την Μάνδρα, με τους γνωστούς όρους της τυμβωρυχίας, αδιαφορώντας για την προσβολή της μνήμης των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Και ευθύς ας υπενθυμίσουμε.

Το πρωτοφανές ακραίο καιρικό φαινόμενο  στην Μάνδρα στις 15.11.2017 προκάλεσε μία ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία  που μας συγκλόνισε βαθύτατα και χαράχθηκε για πάντα  στη μνήμη μας. Ένα φαινόμενο που όπως ανέφερε ο καθηγητής Λέκκας, “σηματοδοτεί την έναρξη των ακραίων καιρικών φαινομένων της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας”.

Με την πεποίθηση ότι οφείλουμε να παρέχουμε στην δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία, το βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα η τ. περιφερειάρχης Ρένα  Δούρου, προσήλθε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσε αναφορά προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Η τραγωδία είναι αποτέλεσμα του λάθους τρόπου δόμησης της πόλης της Μάνδρας, της πλήρους αδιαφορίας για δεκαετίες για την τύχη του εξαφανισμένου ρέματος και ενός εντελώς ακραίου καιρικού φαινομένου. Και είναι γνωστόν ότι προβλήματα δεκαετιών, δεν μπορούν να λυθούν σε ελάχιστα χρόνια . Είναι πλέον γνωστό ότι στη θέση του μπαζωμένου ρέματος, ο Δήμος Μάνδρας έφτιαξε δημοτικό πάρκιν, που ''βούλωσε'' το ρέμα και χωρίς έξοδο το νερό βγήκε στην επιφάνεια των δρόμων πλημμυρίζοντας τα πάντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  

 

1.   Το ακραίο καιρικό φαινόμενο και το αντιπλημμυρικό έργο

-      Η τραγωδία στην Μάνδρα οφείλεται σε ένα πραγματικά ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει συχνότητα εμφάνισης μια φορά  κάθε 500  χρόνια, ίσως και κάθε 1000 χρόνια. Πάνω από το όρος Πατέρα  «κάθισε» κυριολεκτικά ένα σύννεφο και άδειασε όλο το φορτίο  του με  πρωτοφανή ραγδαιότητα. Έπεσαν πάνω από 250 χιλιοστά βροχής σε τρείς ώρες, που αντιστοιχεί σε ποσότητα που πέφτει σε ένα ολόκληρο χρόνο.

-      Εν συγκρίσει με το φαινόμενο «Μπάλλος» στην Αττική που  έκλεισαν την Εθνική οδό γιατί θα είχαμε, όπως ισχυρίσθηκαν, πάνω από 300 θύματα, έπεσαν 150  χιλιοστά σε 12 ώρες. Στην  περιοχή σε κάθε  στρέμμα έπεσαν 250 τόνοι νερού και έτσι δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι πλάτους 400 μέτρων και ύψους πάνω από 2 μέτρα που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του και  επέλασε κατά της πόλης με πρωτοφανή ταχύτητα 84 χιλιομέτρων την  ώρα.

-      Όπως κατέθεσαν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες αν είχε ολοκληρωθεί το    αντιπλημμυρικό έργο που είχε πλάτος 5 μέτρα θα μπορούσε να μειώσει το τσουνάμι από 400 σε 395 μέτρα, δηλαδή ανεπαίσθητα. 

 -      Όπως κατέθεσαν ειδικοί ακόμα και σήμερα με ολοκληρωμένο το έργο αν ξαναγινόταν το ίδιο φαινόμενο και δεν υπήρχε προειδοποίηση  τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα θα είχαμε. Ριζική αντιπλημμυρική προστασία θα είχαμε αν γκρεμίζαμε πάνω από 500 σπίτια και δημιουργούσαμε ξανά το ρέμα και μάλιστα με πλάτος 100 μέτρων.

-   Η πόλη της Μάνδρας κτίσθηκε από το 1890  εκατέρωθεν ενός    

ρέματος το οποίο στην συνέχεια, την δεκαετία του 70, το μπάζωσαν και στη θέση του κατασκεύασαν τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης την οδό Κοροπούλη. Έτσι το ρέμα ερχόταν μέχρι ενός σημείου  κανονικά και  900 μέτρα πριν την πόλη η κοίτη του εξαφανιζόταν.

Το 2003 την  περιοχή της εξαφανισμένης κοίτης την  ένταξαν στο σχέδιο πόλης  χωρίς  πάλι να ληφθεί καμία μέριμνα για το εξαφανισμένο ρέμα.

Από το 2003 έως το 2010 η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μόλις το 2010 και ενώ τους πήρε 19 μήνες να υπογράψουν με τον μελετητή, ανατέθηκε  μελέτη  διευθέτησης των ρεμάτων κάτι το οποίο έως και τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε η Δύναμη Ζωής τη Διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε υλοποιηθεί.

 

2. Τι ενέργειες όφειλαν να γίνουν, όπερ και εγένετο  από την ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση Δύναμης Ζωής ώστε να ολοκληρωθεί το έργο ; 

 Με ταχύτατες ενέργειες παρελήφθη προσωρινά η μελέτη, εστάλη κατόπιν για να καθορισθούν οι οριογραμμές  του ρέματος  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, να ενταχθεί στα εκτελεστέα  με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, έγιναν οι απαλλοτριώσεις  και ο διαγωνισμός για κατασκευαστή και τελικά κατασκευάστηκε το έργο σε χρόνο ρεκόρ. Το έργο έρχεται να προστεθεί στα 163 αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 492 εκατομμυρίων ευρώ που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν επί θητείας Ρ. Δούρου και Δύναμης Ζωής στη Διοίκησης της Περιφέρειας.

Μόνο η κατασκευή, όπως είδαμε στην πράξη, διήρκησε 27 μήνες και όλα οι άλλες διαδικασίες μαζί, όσο και να έτρεχαν ακόμη και παρακάμπτοντας τις νόμιμες οδούς, θα διαρκούσαν τουλάχιστον άλλο τόσο . Δηλαδή αν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση εφάρμοζε την διαδικασία του «κατεπείγοντος»  το έργο θα ήταν ολοκληρωμένο  μετά από 5 χρόνια δηλαδή στο τέλος του 2019 ενώ με τις κανονικές διαδικασίες θα ήταν μετά από 7 χρόνια. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν έτοιμο σε 3 χρόνια, δηλαδή την ημέρα της τραγωδίας στις 15.11.2017.

  

3.   Η σύσταση του κατηγορητήριου – αντίκρουση κατηγοριών

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν στην ακροαματική διαδικασία είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως  ότι υπήρξε στοχοποίηση  της τ. περιφερειάρχου Ρένας Δούρου αλλά και των τότε αντιπεριφερειαρχών της Διοίκησης Δύναμης Ζωής.

Αποτελεί αναπάντητο ερώτημα γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά, διώκεται ποινικά η συντρόφισσα Δούρου, με την ιδιότητα της τότε Περιφερειάρχη και οι αντιπεριφερειάρχες, όταν και τα δύο πορίσματα, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες που διεξήγαγαν θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, διαφορετικά μεταξύ τους, η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, συμφώνησαν για το ότι δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες και είναι απαλλακτικά όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην τότε περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες αλλά και  σε ό,τι αφορά όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής; Ενώ δεν υπάρχει στα χρονικά το φαινόμενο όπου παρά την ύπαρξη δύο αρνητικών πορισμάτων αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, να διώκεται ποινικά ο αιρετός πολιτικός ιθύνων ενός θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 


 

   Συγκεκριμένα :

 -      Παρά το γεγονός ότι δύο επίσημα πορίσματα ειδικών, που η εισαγγελία  είχε διατάξει, στα συμπεράσματα τους δεν βρήκαν την παραμικρή ένδειξη για παραπτώματα των υπηρεσιών και των αιρετών της Περιφέρειας, αρχικά ασκήθηκε δίωξη απευθείας και μόνο στη σ. Δούρου. Στη συνέχεια στο επίπεδο της ανάκρισης ασκήθηκε δίωξη επιλεκτικά στους αντιπεριφερειάρχες αλλά και σε υπαλλήλους της Περιφέρειας  και μάλιστα όχι σε όλη την ιεραρχική  δομή αλλά αποσπασματικά. Το κατηγορητήριο δεν πέρασε από συμβούλιο όπως προβλέπεται αλλά  πήγε κατευθείαν σε δίκη η οποία άρχισε το Γενάρη του 2020 και συνεχίστηκε κανονικά παρά το κορονοϊό.

-      Έχουν καταθέσει  ειδικοί επιστήμονες όπως ο καθηγητής κ. Λέκκας, ο ειδικός ερευνητής κ. Διακάκης που μελετάει τέσσερα χρόνια το φαινόμενο, ο μετεωρολόγος  κ. Λαγουβάρδος, ο μελετητής του έργου, τρεις πρώην υπουργοί που έχουν ειδικές γνώσεις για την πορεία του έργου, πλήθος Δημάρχων όλου του πολιτικού φάσματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Τζιτζικώστας ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης με ομόφωνη απόφαση όλου του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και πολλοί άλλοι.

-      Οι κατηγορίες στήθηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη τις αρμοδιότητες της Περιφερειάρχη και την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων. Η σ. Δούρου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ακόμη και για ζητήματα στα οποία η Περιφέρεια δεν είχε αρμοδιότητα ή αφορούσαν τη χρονική περίοδο της προηγούμενης διοίκησης, όπως η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας και ζητήματα της Πολεοδομίας όπως επίσης για παράλειψη επισήμανσης στις 7.4.2014 του επείγοντος χαρακτήρα του έργου όταν Περιφερειάρχης ήταν ο Σγουρός.

-      Κατασκευάστηκε ένα κατηγορητήριο κατά της σ. Δούρου παραβλέποντας  αρμοδιότητες και που αρχίζει με το «όφειλες να γνωρίζεις  εσύ προσωπικά  την μορφολογία του εδάφους  της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας , ότι δεν υπήρχαν αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί …..». Δηλαδή πριν αναλάβει ο Περιφερειάρχης πρέπει να παίρνει μαθήματα γεωγραφίας και να γνωρίζει την μορφολογία του εδάφους όλης της περιφέρειας.  Στη συνέχεια προσπαθεί να βρει κατηγορίες προς την Περιφερειάρχη του ύφους «γιατί έκανε τόσες μέρες  να πρωτοκολληθεί ένα έγγραφο», «γιατί σε ένα φάκελο οι συντεταγμένες δεν ήταν στο κατάλληλο σύστημα», «γιατί έλειπε  από το φάκελο μία γνωμάτευση» …

-      Για όλα τα παραπάνω σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων δεν υπήρξε καθυστέρηση ή λάθος των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Επίσης ακόμα και αν υπήρξε κάποιο υπηρεσιακό ζήτημα, είναι εμφανές πως  δεν υπάρχει  λόγος να κατηγορείται η Περιφερειάρχης αν πχ. η υπηρεσία έστειλε τις συντεταγμένες σε άλλο σύστημα.

-       Το κατηγορητήριο θεωρεί ότι η συλλογική οντότητα Περιφέρεια έχει ευθύνη για λάθη και καθυστερήσεις που όμως δεν αποδείχθηκαν ούτε από τα πορίσματα των ελεγκτών ούτε τις καταθέσεις των μαρτύρων. Ακόμη και στην πιθανότητα που υπήρξε καθυστέρηση ή λάθος το κατηγορητήριο θα έπρεπε να εξετάσει σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο  και το οργανόγραμμα της υπηρεσίας ποιος έχει την ευθύνη σύνταξης  του φακέλου και ποιος έχει την ευθύνη εποπτείας του και όχι να ζητά ευθύνες από πολιτικά πρόσωπα που δεν μπορούν και δεν οφείλουν να γνωρίζουν τεχνικές λεπτομέρειες για την σύνταξη ενός φακέλου . 

 

Συμπέρασμα όλων των πορισμάτων των ειδικών και των καταθέσεων  :

1     Ήταν ακραίο φαινόμενο που εμφανίζεται μία φορά κάθε πεντακόσια ή χίλια χρόνια.

2     Το έργο έχει μελετηθεί για να αντιμετωπίζει πλημμύρες ύψους βροχόπτωσης έως 60 χιλιοστά  σε δώδεκα ώρες, ενώ  είχαμε ύψος βροχόπτωσης 300 χιλιοστά και μάλιστα  σε τρεις ώρες. Οπότε το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και ραγδαίο που ακόμα και αν υπήρχε το έργο ολοκληρωμένο κανένα ρόλο δεν θα έπαιζε. Δημιουργήθηκε  ένας όγκος ρευστού τουλάχιστον μεγέθους Σηκουάνα  και το έργο που θα το αντιμετώπιζε ήταν ένας δίδυμος αγωγός πλάτους 5 μέτρων.

3      Για ένα  αντιπλημμυρικό έργο, η μελέτη, οι αδειοδοτήσεις   και η κατασκευή  του διαρκούν πάνω από δώδεκα χρόνια. Συνεπώς όταν ανέλαβε η διοίκηση της Δύναμης Ζωής τον 9/2014 δεν είχε ολοκληρωθεί καν η μελέτη άρα υπολείπονταν πάνω από 6 χρόνια για να τελειώσει το έργο, συνεπώς ήταν νομοτελειακά αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια , στις 15.11.2017 που έγινε η τραγωδία.

4     Ανεξάρτητα από αυτό, αν πάρουμε μία προς μία τις ενέργειες που έγιναν για την προώθηση του έργου θα δούμε ότι όλες έγιναν ταχύτερα από τον εύλογο χρόνο που διαρκεί αντίστοιχο έργο .

5     Το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε να ενταχθεί το έργο στα «κατεπείγοντα» αντιθέτως αποτελεί τον ορισμό του έργου που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «κατεπείγον». Ακόμη και αν (παρανομώντας) είχε ενταχθεί στα κατεπείγοντα  ήταν αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019.

 

6     Επειδή οι Νεοδημοκράτες εξακολουθούν και μιλούν για Μάνδρα :

   Α. Μετά την Μάνδρα είχαμε φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα , στην Εύβοια , στην Χαλκιδική , στην Κρήτη ,στην Μεσσηνία και αλλού. Αν συγκριθούν τα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα θα δούμε ότι στην Μάνδρα ήταν ασύγκριτα το ραγδαιότερο αφού, όπως κατατέθηκε από τον κ. Λέκκα  εμφανίζεται ίσως και μία φορά στα 1000 χρόνια. Για παράδειγμα η πρόσφατη χιονόπτωση εμφανίζεται κάθε 12 χρόνια.

  Β. Στην Μάνδρα το φαινόμενο δεν είχε προβλεφθεί από τους Μετεωρολόγους οπότε δεν υπήρξε  καμία προειδοποίηση των αρχών.

  Γ. Οι περισσότεροι  θάνατοι συνέβησαν στο δάσος ή στην εθνική οδό αρκετά μακριά από την πόλη της Μάνδρας  και δεν σχετίζονται με την ύπαρξη ή μη αντιπλημμυρικού έργου  της πόλης .

 Δ. Τελικά αυτοί που δεκαετίες μπάζωναν τα ρέματα και πάνω τους έκτιζαν σπίτια, αδιαφορώντας για την περίπτωση ακραίων φαινομένων, που επί χρόνια δεν έκαναν τίποτα να διορθώσουν τα λάθη αυτά  έρχονται  σήμερα να κατηγορήσουν εμάς γιατί τα δικά τους  δομικά λάθη  δεκαετιών δεν τα λύσαμε  στα λίγα χρόνια που κυβερνήσαμε , όταν είναι γνωστό ότι  ένα αντιπλημμυρικό έργο θέλει πάνω από δώδεκα χρόνια για να υλοποιηθεί .

Ε. Τα χιλιόμετρα μπαζωμένων ρεμάτων εντός Αττικής για να αποκατασταθούν απαιτούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ίσως και ένα προϋπολογισμό της χώρας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να βρεθούν  σε μία τετραετία. Ακόμα και αν ως δια μαγείας βρίσκονταν,πως θα γκρεμίζονταν οι χιλιάδες πολυκατοικίες που έχουν κτιστεί πάνω τους; Η βλάβη που οι πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν στο περιβάλλον και στην αντιπλημμυρική προστασία , είναι  “ανήκεστος” και καλό θα ήταν να  σταματήσουν την τυμβωρυχία γιατί την επόμενη φορά που θα προκληθούμε να μιλήσουμε για Μάνδρα, θα εξηγήσουμε με στοιχεία και καταθέσεις ειδικών επιστημόνων και θα φανεί η δική τους τεράστια ευθύνη. 

__________

Αύριο το Istologio θα δημοσιεύσει τα επιστημονικά συμπεράσματα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ενενήντα λεπτά άρκεσαν για να συμβεί η τραγωδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς