Η νέα αγροτική περίοδος στην σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με τον Υπουργό και τους Αντιπεριφερειάρχες της χώρας - Τι ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Θ. Βασιλόπουλος
Ο προγραμματισμός της νέας περιόδου στον αγροτικό τομέα τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών και υπευθύνων αγροτικής παραγωγής της χώρας.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέπτυξε τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο και έχουν αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Κυρίαρχα ο κ Βασιλόπουλος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν συνεπεία της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, καθώς δεν μπορούν οι παραγωγοί να ετοιμάσουν τις καλλιέργειες της νέας περιόδου λόγω της αύξησης του κόστους που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. Επίσης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να επεκταθεί σε όλους τους αγρότες η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους παραγωγούς νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αναφορά έκανε στα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ για αύξηση της χρηματοδότησής τους ώστε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών.
Ακόμα, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου ο κ Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων με τις διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο κ. Λιβανός πρότεινε στους αντιπεριφερειάρχες να θεσμοθετηθεί η συνάντησή τους ανά εξάμηνο ενώ όπως ανακοίνωσε ορίστηκε από το υπουργείο ως συνδετικός κρίκος για τα αγροτικά ζητήματα σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνιο ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Αυτοψία Λ. Δημητρογιάννη στο κτήμα Polder των Ενεργειακών Κοινοτήτων ενώ επιταχύνεται η προετοιμασία μελετών και αδειοδοτήσεων
Αυτοψία στο χώρο που αναμένεται να δημιουργηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων, Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Ο κ. Δημητρογιάννης, συνοδευόμενος από συνεργάτες των Ενεργειακών Κοινοτήτων, βρέθηκε στο κτήμα «Polder» στο Μεσολόγγι προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα τεχνικής φύσεως καθώς και θέματα χωροταξίας που σχετίζονται με την κατασκευή του μεγάλου ενεργειακού έργου που στοχεύει στην ενεργειακή «απελευθέρωση» περίπου 60 φορέων της Δυτικής Ελλάδας μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού.
Ο συγκεκριμένος χώρος, που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καταλαμβάνει έκταση 1.300 στρεμμάτων και θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου και την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού έργου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.
Σημειώνεται ότι παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται όπως:
· Μελέτες τεχνικοοικονομικής ανάλυσης των έργων και αδειοδότησης των εγκαταστάσεων.
· Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, αποτύπωση αυτών και κτηματογράφηση.
· Καταγραφή χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων.
· Σύνταξη φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
· Δημιουργία ψηφιακών χαρτών.
Επιπλέον, με πρωτοβουλία του κ. Δημητρογιάννη διενεργείται ήδη καταγραφή της περιοχής προστασίας της ευρύτερης περιοχής καθώς και κατάρτιση μέτρων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άμεσο κέρδος, τον περιορισμό όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και συντόμευσης των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.
Ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Σε καθημερινή βάση καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου να προετοιμάσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του μεγάλου έργου των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας. Ήδη έχουμε καλύψει πολλά από τα προαπαιτούμενα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Με άψογο συντονισμό όλων μας κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο που θα επισπεύσει την υλοποίηση αυτού του ρηξικέλευθου για τη χώρα μας έργο και θα ωφελήσει άμεσα τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».
Παρουσίαση Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας του έργου AGROSEVI για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και επικαιρότητα στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, οι εργασίες της 4ης και τελευταίας συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου «AGRO SE VI» που λόγω των έκτακτων μέτρων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Τις εργασίες άνοιξε ο Υπεύθυνος Έργου, Σπύρος Παπασπύρου δίνοντας το περίγραμμα του έργου και την πρόοδο της υλοποίησής του που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας για την υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγρο-Διατροφής.
Στην διάρκεια του έργου, καταγράφηκαν καλές Πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων που παρουσίασε η Beatriz Garzia, εκπρόσωπος των εταίρων από τη Περιφέρεια του Burgos καθώς και τον τρόπο αξιολόγησής τους μέσω του εργαλείου αξιολόγησης (assessmentgrid) που αναπτύχθηκε.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του Σχεδίου Εικονικής Θερμοκοιτίδας με επίκεντρο στις ιδιαιτερότητες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και των αναγκαίων προδιαγραφών για την εξασφάλιση της επιτυχούς λειτουργίας.
Τις ιδιαιτερότητες της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας επεσήμαναν από την πλευρά τους με τις παρεμβάσεις τους:
· “The social and entrepreneurial dimensions in the operation of social firms” (Η κοινωνική και επιχειρηματική διάσταση στη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων), από την Λένα Τσιπούρη, ομότιμη Καθηγήτρια του Ε.Κ.ΠΑ.
· “Critical factors of employability in the social sector” (Κρίσιμοι παράγοντες απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα), από την Ιφιγένεια Δουβίτσα, Καθηγήτρια στο Ε.Α.Π.
Στο θεωρητικό αυτό υπόβαθρο προστέθηκε στη συνέχεια η επικαιρότητα σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο, ο Άρης Μαμασιούλας, προϊστάμενος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, της Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των υποβολών της 1ης ανοιχτής Πρόσκλησης για την «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Την προσοχή όλων συγκέντρωσε η παρουσίαση το νέου Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον υπεύθυνο πολιτικής για την Κοινωνική Οικονομία στην GD GROW, Karel Vanderpoorten.
Στόχος του νέου Σχεδίου Δράσης, είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου και των ευκαιριών για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι κύριες δράσεις του νέου σχεδίου και τονίστηκε η σημασία των τοπικών αλυσίδων αξίας που σε συνδυασμό με τη λειτουργία των κόμβων συντελούν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ειδική μνεία έγινε επίσης στην συμβολή των οικοσυστημάτων των κοινωνικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των συνθηκών οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει η πανδημία.
Οι εργασίες της 4ης συνάντησης έκλεισαν, από την υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου, Σοφία Καρβέλη, με την παρουσίαση των Αποτελεσμάτων και των Προτάσεων Πολιτικής στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο έργο κατά τη διάρκεια των επιμέρους σταδίων υλοποίησής του αλλά και μέσα από τις απαντήσεις των εταίρων και των stake holders σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων της 4ης συνάντησης ο υπεύθυνος του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι εκπρόσωποι των εταίρων της Περιφέρειας του Burgos και του Oulu, έκαναν τις τελικές τους τοποθετήσεις επισημαίνοντας το γόνιμο κλίμα συνεργασίας και την παραγωγή αξιόλογων αποτελεσμάτων προς αξιοποίηση τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, με ενδεχόμενη ίσως εκ νέου μελλοντική συνεργασία των εταίρων.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο περιγραφής του έργου:
· https://www.pde.gov.gr/gr/projects/current/item/16412.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς