Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιεράς Μητρόπολης Πατρών για το ΤΕΒΑ
Mε επιτυχία διενεργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, η 7η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, με πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέα Φίλια, που αφορούσε την ολοκλήρωση υλοποίησης δράσεων στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης (22-10-2018) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ (Κωδικός MIS 5000168) μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας /Π.Ε Αχαΐας της Ι. Μητρόπολης Πατρών, του Δήμου Αιγιαλείας και του Δήμου Καλαβρύτων.
Ο κ. Φίλιας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής, σχετικά με τις τελικές διαδικασίες υλοποίησης των Διοικητικών και Συνοδευτικών Μέτρων της Προγραμματικής Σύμβασης στο πλαίσιο της Πράξης ΤΕΒΑ της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας. Ακολούθησε έλεγχος και παραλαβή των δράσεων που ολοκληρώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο του Υποέργου 3 «Διοικητικές Δαπάνες» και του Υποέργου 4: «Συνοδευτικά Μέτρα», της Προγραμματικής Σύμβασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τόνισε τα εξής: «Είναι σημαντικό, ότι από αυτή την συνένωση των δυνάμεων και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του κοινωνικού εταίρου μας Ι. Μητρόπολης Πατρών, μπορέσαμε και κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας Covid -19 που διανύουμε να στηρίξουμε με συνοδευτικά μέτρα ψυχοκοινωνικής στήριξης τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ Π.Ε. Αχαΐας.»
Η 7η συνεδρίαση, έλαβε χώρα στα γραφεία του επικεφαλής εταίρου και Δικαιούχου της Πράξης ΤΕΒΑ «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –Π.Ε. Αχαΐας» (Πανεπιστημίου 254 Πάτρα) .
Ανανεώθηκαν τα προγράμματα παρακολούθησης των ΧΥΤΑ και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων
Στην ανανέωση των προγραμμάτων παρακολούθησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων, Λάμπρο Δημητρογιάννη.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από εντατική προεργασία διασφαλίστηκαν οι σχετικοί πόροι, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης στα υπόγεια υδατικά συστήματα και στα επιφανειακά υδάτινα σώματα των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για τη διετία 2021-2023. Το πρόγραμμα αφορά τον έλεγχο εκπομπής ρύπων στα ύδατα πλησίον ΧΥΤΑ. Προβλέπονται δειγματοληψίες επιφανειακών και υπόγειων υδάτων δύο φορές το χρόνο, σε σημεία παρακολούθησης των ΧΥΤΑ όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές ΑΕΠΟ ή στα προγράμματα παρακολούθησης των φορέων διαχείρισης και επιτόπου φυσικοχημικοί προσδιορισμοί καθώς και εργαστηριακοί προσδιορισμοί σε 32 παραμέτρους. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται σε 108.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε και στην ανανέωση του επιτυχημένου προγράμματος παρακολούθησης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων των αστικών ιστών της Περιφέρειας, για άλλους 6 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 24.000 ευρώ, που έχει σαν στόχο την πρόληψη της υποβάθμισης των υδάτων των αποδεκτών των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).
Προβλέπονται δειγματοληψίες εισερχόμενων και επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και δείγματα ιλύος. Πραγματοποιείται προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων τόσο στο πεδίο κατά την δειγματοληψία των επεξεργασμένων λυμάτων όσο και εργαστηριακοί προσδιορισμοί με έμφαση σε χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους.
Τα παραπάνω προγράμματα εντάσσονται στις Δράσεις Παρακολούθησης Υδάτων σε ΧΥΤΑ/Υ και ΕΕΛ για την προστασία των Υδατικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας.
«Η Περιβαλλοντική Υγεία και η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής είναι μέγιστη προτεραιότητα για εμάς. Αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, ελέγχουμε την κατάσταση των χώρων ταφής απορριμμάτων, προτείνουμε τρόπους βελτίωσης και συνδράμουμε τους Δήμους στην καλύτερη προετοιμασία τους για ένταξη νέων έργων. Δίνουμε παράλληλα μια σημαντική βοήθεια στους δήμους της Περιφέρειας να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας, και έχοντας όλα τα δεδομένα να προετοιμαστούμε όλοι μας συντονισμένα για μελλοντικές δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από την πλευρά μας εμείς το πράττουμε ήδη» δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης
Φ. Ζαΐμης για «ΑΜΙΑΝΤΙΤ»: «Ευτυχής, που η Περιφερειακή μας Αρχή κατάφερε να επιλύσει ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα»
Τίτλοι τέλους μπήκαν σ’ ένα πρόβλημα που για πολλά χρόνια αποτέλεσε «αγκάθι» για την τοπική κοινωνία της Αχαΐας και ιδιαίτερα του Δρεπάνου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με συντονισμένες προσπάθειες, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, τον Συνήγορο του Πολίτη και κυρίως την Εθνική Τράπεζα (συνιδιοκτήτη του οικοπέδου), ενήργησε και ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 3.000 σχεδόν τόνων τοξικού Αμιάντου που ήταν παγιδευμένος στο παλιό εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο επί δεκαετίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, o οποίος εργάστηκε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε: «Ήταν μια από τις πολύ δύσκολες υποθέσεις που ασχοληθήκαμε από το φθινόπωρο του 2019. Ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και για μένα προσωπικά, να ολοκληρωθεί με επιτυχία, διότι ήταν ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, ίσως από τα μεγαλύτερα της Αχαΐας, που έπρεπε να είχε ήδη λυθεί. Ομολογώ πως είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι όταν ζήτησα να ενημερωθώ για το θέμα και άνοιξα τον φάκελο του έργου πραγματικά δεν πίστευα πολλά από αυτά που αντίκρισα».
Επίσης, ερωτηθείς ο κ. Ζαΐμης αν η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή είχε κάνει ανάλογες ενέργειες, απάντησε: «Δεν γυρίζουμε πίσω, κοιτάμε μπροστά. Πιστεύω πως όλοι ήθελαν να επιλυθεί αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε την περιοχή. Εμείς, νοιαζόμαστε να συνεχίσουμε το έργο για το οποίο οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και να επιλύουμε τα ζητήματα της περιοχής ακόμα και όταν αυτά ξεφεύγουν από τα στενά όρια των τυπικών αρμοδιοτήτων μας. Προσωπικά, πιστεύω πως όταν υπάρχει σοβαρή μελέτη των θεμάτων, τεχνοκρατική αντιμετώπιση όπου απαιτείται, συνεργασία υπηρεσιών αλλά και πολιτική βούληση, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα θετικό».
Να σημειωθεί ότι το κόστος του έργου έφθασε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο αμίαντος που αποξηλώθηκε και συλλέχθηκε, έφυγε εκτός Ελλάδας, σε 4 διαφορετικές χώρες που διαθέτουν χώρους υγειονομικής ταφής τοξικών αποβλήτων. Το κόστος του έργου, καλύφθηκε από την Εθνική Τράπεζα, την οποία ο κ. Ζαίμης ευχαριστεί για τη συνεργασία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας διανέμει Τρόφιμα και Είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής σε ωφελούμενους ΤΕΒΑ
Η Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε. Αχαΐας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ. ΕΒΥΣ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που υλοποιεί σε συνεργασία με τους Εταίρους, διανέμει τρόφιμα (νωπό βόειο κρέας, νωπό χοιρινό κρέας, τυρί φέτα ΠΟΠ, τυρί ημίσκληρο, τυρί γραβιέρα ΠΟΠ, ακτινίδια, μήλα και μπανάνες) & είδη βασικής υλικής συνδρομής (βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σκόνη για πλύσιμο ρούχων, χαρτί υγείας, καθαριστικό γενικής χρήσεως, υγρό πιάτων) σε ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις ώρες και τα σημεία των διανομών με γραπτό sms.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων ΤΕΒΑ συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τις ευπαθείς ομάδες με κάθε τρόπο διασφαλίζοντας την ομαλή συνέχιση των προνοιακών υπηρεσιών. Επιχειρούμε να «ανοίξουμε την ομπρέλα» της κοινωνικής αλληλεγγύης υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα δράσεων σε χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους»
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ωφελούμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας pdeteba.gr στην κατηγορία Ανακοινώσεις/Νέα αλλά και να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2611-100230 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:00-17:00).
Οι δικαιούχοι για την παραλαβή των προϊόντων, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσουν
ü Α.Μ.Κ.Α.
ü Αστυνομική Ταυτότητα
Σε περίπτωση αδυναμίας των δικαιούχων να παρευρεθούν απαιτείται εξουσιοδότηση σε τρίτο πρόσωπο.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα διανομών προϊόντων ΤΕΒΑ:
· Τρίτη 7/12/2021 έως Τρίτη 14/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ)
· Τετάρτη 15/12/2021 και Πέμπτη 15/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, τον Δήμο Αιγιαλείας
· Πέμπτη 15/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, την Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
· Παρασκευή 17/12/2021 διανομή προϊόντων από τους Εταίρους Ι.Μ. Πατρών, την Πολυτεχνική οργάνωση Πατρών & περιχώρων, τον Πανελλήνιο σύνδεσμο γονέων τριών παιδιών Ν. Αχαϊας, την Περιφερειακή ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
· Δευτέρα 20/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, τον Δήμο Ερυμάνθου
· Τρίτη 21/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, τον Δήμο Καλαβρύτων
· Τετάρτη 22/12/2021 και Πέμπτη 23/12/2021 διανομή προϊόντων από τον Εταίρο, την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δυμαίων (Κ.Ε.Δ.ΔΥ.)
Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι που θα προσέλθουν για να παραλάβουν τα παραπάνω είδη να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες και αποστάσεις).
Το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα Εδάφους 5 Δεκεμβρίου 2021
Η αλάτωση και η νατρίωση του εδάφους αποτελούν σημαντικές διεργασίες υποβάθμισής του που απειλούν το οικοσύστημα και αναγνωρίζονται ως από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές. Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2021 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της «Σταματήστε την αλάτωση του εδάφους, ενισχύστε την παραγωγικότητα του εδάφους» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, την καταπολέμηση της αλάτωσης του εδάφους, την αύξηση της ευαισθητοποίησης για το έδαφος και την ενθάρρυνση των κοινωνικών ομάδων και των αγροτών να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.
Πρόγραμμα δράσεων:
Παρασκευή 3/12/2021: Διαδικτυακή συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους
Τρίτη 7/12/2021: «Το Έδαφος πάει ΣΧΟΛΕΙΟ !!!» ώρες 9.00 – 12.00, Νηπιαγωγείο Ψωφίδας, Δήμου Καλαβρύτων. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών που θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1. Παρουσίαση της έννοιας του εδάφους για παιδιά νηπιαγωγείου
2. Ζωγραφική με θέμα «το Σπίτι του Εδάφους»
3. Φτιάχνω φυσικά χρώματα με το Έδαφος
4. Παρατηρώ το Έδαφος με το μικροσκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς