«Υπονομεύει ή ανοίγει δρόμους για να δούμε διαφορετικά και την ανάπτυξη και το μέλλον μίας κοινωνίας» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου
Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022» εξαπέλυσε επίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Αναφέροντας τα παρακάτω:
Αναλυτικά παρακάτω η ομιλία της:
«Σύμφωνα με όλες τις διακηρύξεις του ΟΗΕ, βιώσιμη ανάπτυξη εν μέσω τεσσάρων μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής, ενεργειακής, περιβαλλοντικής, οικονομικής, δεν μπορεί παρά να είναι αυτή που βασίζεται στους πυλώνες: τον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό και τον οικολογικό. Και που έχει ως στόχο την άρση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την άρση όλων των ανισοτήτων κοινωνικών και γεωγραφικών. Αν πάρουμε λοιπόν αυτόν τον προϋπολογισμό που συζητάμε πού βλέπουμε να εφαρμόζονται πραγματικά αυτά ή να προβλέπεται μία τέτοια ανάπτυξη;
Ξεκινάω από την υγειονομική κρίση που είναι και το τεράστιο πρόβλημα και υπονομεύει ή ανοίγει δρόμους για να δούμε διαφορετικά και την ανάπτυξη και το μέλλον μίας κοινωνίας. Αν έχει δημιουργηθεί τόσος θόρυβος από χθες, δεν είναι για στείρες αλληλοκατηγορίες. Είναι για βαθιά περίσκεψη για το πού πάει το όριο ανάμεσα σε συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και προοδευτικές δυνάμεις. Γιατί το ερώτημα που πλανάται από χθες και δεν έχει απαντηθεί ακόμα και είναι ένα σκληρά πολιτικό ερώτημα είναι αν γνώριζε ο πρωθυπουργός αυτή τη μελέτη των κκ. Τσιόδρα και κ. Λύτρα; Εάν γνώριζε, έμεινε αγκυλωμένος σε μία πολιτική που λέει δεν θέλω ΕΣΥ πολυτελείας; Σε αυτά τα ερωτήματα καλείστε να απαντήσετε. Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε λογύδρια περί ανάπτυξης χωρίς να απαντήσετε στο θεμελιώδες: ισότητα απέναντι στη ζωή και στο θάνατο. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανάπτυξη αν δεν εξασφαλιστεί αυτό.
Μείον 820 εκατομμύρια οι δαπάνες για την υγεία εν μέσω πανδημικής κρίσης, η οποία δεν φαίνεται να τελειώνει τουλάχιστον μέσα στο 2022. Ή μακάρι να τελειώσει αλλά θα καλύψει πολλούς μήνες. Το λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί. Σε αυτή την προοπτική έχουμε μία μελέτη επιστημόνων, καθόλα άξιων, ο κ. Τσιόδρας είναι μέσα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία μελέτη βάζει μερικούς σκληρούς δείκτες. Η πολιτική και η πραγματική ζωή είναι σκληρή πολλές φορές, πολύ περισσότερο μέσα στην πανδημία. Φώναζε σύσσωμη η αντιπολίτευση για το θέμα των ΜΕΘ; Λέτε πολλοί για το πόσες ΜΕΘ άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσες έκανε η ΝΔ. Να υπενθυμίσω για την ιστορία πως ήταν το 2015 το ΕΣΥ; Πόσος κόσμος είχε απολυθεί από το ΕΣΥ; Σε τι καταρράκωση βρισκόταν;
Υπάρχει λοιπόν μία αντιπολίτευση που έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θέτοντας όμως ρητά όρια, πως πρέπει δηλαδή να γίνουν κάποια πράγματα για να αντιμετωπίσουμε μαζί την πανδημία. Δεν ήθελε όμως η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πανδημία με κανέναν μαζί. Φωνάζετε για ενότητα, μόνο που αυτή η ενότητα περιορίζεται στο αν θα συμφωνήσουμε να πούμε τον κ. Μητσοτάκη «Μωυσή». Και έρχεται μία μελέτη που λέει ότι δεν υπάρχουν «Μωυσήδες» σε αυτή τη ζωή και αν θέλετε ενότητα πρέπει να ακούσετε και όλους τους άλλους.
Εγώ έχω να σας πω ένα άλλο σκληρό στοιχείο και ως βουλευτής περιφέρειας. Είναι η ευθύνη μου ως βουλευτή που με έχουν ψηφίσει από μία βουλευτική περιφέρεια. Λέει λοιπόν ο κ. Λύτρας στην μελέτη: «αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις». Αν μιλάμε λοιπόν για αειφόρο ανάπτυξη, το πρώτο κρίσιμο αυτής, είναι η ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό από την υγεία. Και εκεί βλέπουμε ότι έχουμε ανισότιμη πρόσβαση και μάλιστα με κόστος. Γι αυτό λέω ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή. Βγήκαν οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, του Αγίου Ανδρέα και διαμαρτύρονται γιατί η Πάτρα ναι μεν έχει δύο μεγάλα νοσοκομεία τα οποία έχουν «κλατάρει» αλλά έχουν καταρρεύσει ταυτόχρονα και τα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και τώρα του Αιγίου. Αυτό λένε εδώ οι μελετητές και γι΄ αυτό πρέπει να μιλήσουμε σήμερα.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε προχθές την συνδημία που ασχολείται όλη η ανθρωπότητα και δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μένουν αποκλεισμένοι, περιθωριοποιούνται, πλήττονται κοινωνικά στρώματα, γεωγραφικές περιφέρειες, πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Όλα αυτά είναι κρίσιμα θέματα.
Θα είχα πάρα πολλά να πω. Σε σχέση με την Παιδεία, εκεί φαίνεται η πολιτική αναλγησία. Πότε καθιερώσατε την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Εν μέσω πανδημίας. Όταν οι Γάλλοι ανέστειλαν τις εξετάσεις του Baccalaureate για πρώτη φορά από το 19ο αιώνα λόγω πανδημίας. Θεσπίσατε επίσης την πανεπιστημιακή αστυνομία. Και βγαίνει σήμερα ο κ. Παυλάκης και μιλάει για το τι γίνεται στα σχολεία. Φωνάζαμε ότι δεν γίνεται να συμπτύξετε τμήματα σε αυτή τη φάση και τώρα μαθαίνω ότι σε μερικά σχολεία στην Πάτρα έχει δοθεί η άρρητη εντολή αν θέλουν οι διευθυντές να υπάρχουν τμήματα 28 και 30 μαθητών. Θα μιλήσουμε γι αυτά; Θα μιλήσουμε για την Ακρίβεια και πως θα αντιμετωπιστεί;
Δεν ξέρω πόσα κάναμε ή πόσα δεν κάναμε στο θέμα της Υγείας ή στο θέμα της Παιδείας. Το όριο όμως ανάμεσα σε μία προοδευτική και μία συντηρητική κοινωνία, Πολιτισμό θα έλεγα εγώ, ξέρετε ποιο είναι; Το να είσαι κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι ισότητα. Προϋπολογισμός επίσης για Πολιτισμό και Αθλητισμό: 0,6%. Δεν προλαβαίνω να μιλήσω για δημοκρατία και όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού που ζήσαμε.
Θα πω μόνο ένα πράγμα και κλείνω: ο κ. Βορίδης χθες, με την έπαρση που τον διακρίνει, είπε ότι η ηγεμονία της Αριστεράς τελείωσε σε αυτή τη χώρα και ευτυχώς. Εγώ από αυτό το βήμα θα πω ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι και όσο υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ η ηγεμονία της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς