Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου, θα τιμωρείται με ποινή μέχρι δύο έτη!
Ν. ΦΙΛΗΣ: ΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ "ΙΔΙΩΝΥΜΟ" ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής υπερψηφίστηκε την Τετάρτη η τροπολογία για τις κυρώσεις κατά των αρνητών γονέων και κηδεμόνων οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο με αφορμή τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν για την πρόσβαση στο σχολείο (χρήση μάσκας, αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι κ.λπ.).
Το άρθρο 3 της τροπολογίας των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι «αδιανόητο να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο» προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση με τη στάση της τροφοδοτεί τους ανορθολογιστές. «Αποσύρετε την διάταξη, αυτή, και ελάτε να διαβουλευτούμε για να βρούμε την βέλτιστη λύση».Η υποχρεωτικότητα της φοίτησης είναι αδιαμφισβήτητη, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας ότι είναι λογικό να συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης εκ μέρους του γονιού. Ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος η άκριτη αυστηροποίηση με ποινή φυλάκισης οδηγεί περισσότερο σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του.
«Δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε αναλογικότητα στην ποινή δύο χρόνων φυλάκισης. Δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, ώστε να λαμβάνονται τόσο ακραία μέτρα. Θεσπίζεται "ιδιώνυμο" για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία. Λανθασμένη αντιμετώπιση, που μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους. Είμαστε υπέρ της επαναφοράς του άρθρου του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο η παράλειψη εγγραφής και εποπτείας του μαθητή χαρακτηριζόταν πταίσμα που επέφερε χρηματικό πρόστιμο. Τη μετατρέπουν τώρα σε πλημμέλημα, με μια προβληματική διάταξη μάλιστα, διατυπωμένη με ασάφεια, με κίνδυνο να συμπεριλάβει και άσχετες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ. τους Ρομά» επεσήμανε ο Ν. Φίλης.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ακόμη πιο έντονη κινητοποίηση υπέρ των εμβολιασμών, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, όλων των κοινωνικών φορέων και της εκκλησίας, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των αρνητών, «όταν μάλιστα η άρνησή τους καταπατά το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς