Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Οδηγούν σε νέα εμπλοκή τα σχολικά γεύματα

Φωτογραφία αρχείου Istologiou G. Mosxou, από την εκδήλωση στον Έσπερο, της ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ  στις 4-10-2021, με συμμετέχοντες τους Αλέξη Χαρίτση, Θεανώ Φωτίου (στο βήμα), Σία Αναγνωστοπούλου. Η Θεανώ Φωτίου, όπως είχε προειδοποιήσει, η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες που ο ΟΠΕΚΑ θέλει να μοιράσει 253 εκατ. ευρώ των σχολικών γευμάτων, θα είναι διάτρητη και θα ακυρωθεί πάλι σε μελλοντική προσφυγή!

 


Ο ΟΠΕΚΑ επιλέγει ολιγοπώλια για να μοιράσει 253 εκ. ευρώ - Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, όπως είχε προειδοποιήσει και από την Πάτρα, είναι διάτρητη η διαπραγμάτευση και θα ακυρωθεί πάλι σε μελλοντική προσφυγή!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου προειδοποιεί: Και αυτή η ανάθεση στους κολλητούς της ΝΔ θα ακυρωθεί. Ο  βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, αποκαλύπτει: «Έχουμε φροντίσει μόνον λίγες μεγάλες εταιρείες να μπαίνουν στους σχετικούς διαγωνισμούς»!  

Σαφείς αναφορές που γίνονται με αφορμή τα σχολικά γεύματα, που λείπουν από τα σχολεία εξ αιτίας του ΟΠΕΚΑ κιαμτης ακύρωσης του διαγωνισμού του από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η εμπλοκή με τη χορήγηση των σχολικών γευμάτων, ταλαιπωρεί το Υπουργείο Εργασίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε πρόσφατα, τη σύμβαση του ΟΠΕΚΑ που υπεβλήθηε προς έγκριση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τους όρους που έχει ενσωματώσει, αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού!

Τι είχε γίνει; Οι άριστοι της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ανέθεσαν την διαχείριση του προγράμματος με φωτογραφικό διαγωνισμό στα  λίγα δικά τους παιδιά! Αυτήν την παρατυπία εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακύρωσε τον διαγωνισμό καλώντας τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιο επί των γευμάτων να προκηρύξει νέον συννομο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει παράταση της έλλειψης των γευμάτων από τα παιδιά των σχολείων, καθώς  μπορεί ο νέος διαγωνισμός να καρποφορήσει  και πέραν του Ιουνίου, δηλαδή στο σχολικό έτος 2021 να μην διατεθούν γεύματα.

Τα σχολικά γεύματα απευθύνονται σε μικρά παιδιά. Κυρίως επιλέγονται σχολεία σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή ανεργία,  ή γενικότερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι πιο χαμηλό. Έτσι, τα σχολικά γεύματα καλύπτουν και μια διάσταση που πρέπει να τύχει του απόλυτου σεβασμού της Πολιτείας: Τη διάσταση της φτώχειας.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε σύννομο διαγωνισμό, προσπαθεί με κάλπικο τρόπο να εκμεταλλευτεί την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα γεύματα, συνδυάζοντάς της με την με προσωρινή ανάθεση  των γευμάτων στις ίδιες ολιγοπωλιακές  εταιρείες που είχε πριμοδοτήσει με τον ακυρωθέντα διαγωνισμό!

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, όπως είχε προειδοποιήσει και από την Πάτρα, κατά παρουσία της στην εκδήλωση  της δημοτικής παράταξης ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ, η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες αυτές θα είναι διάτρητη και θα ακυρωθεί πάλι σε μελλοντική προσφυγή!

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποσχεθεί διανομή 600 χιλ. σχολικών γευμάτων που καλύπτουν όλα τα παιδιά, ύψους 253,5 εκατ. ευρώ, «δηλαδή όσα πήγατε να διανείμετε στους ημέτερους με αυτήν την παρανομία» είπε απευθυνόμενη στην ΝΔ.

Το καταπληκτικό είναι ότι και ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που πρότεινε να διανέμονται τα γεύματα από τα σχολικά κυλικεία, παραδέχθηκε ότι :

«Έχουμε φροντίσει μόνον λίγες μεγάλες εταιρείες να μπαίνουν στους σχετικούς διαγωνισμούς»!  

 

Ερώτηση στη Βουλή 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι σε ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, που κατέθεσαν στις 4-10-2021 εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 51 βουλευτές και βουλεύτριες  έθεταν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί σε μαθητές, γονείς και επιχειρήσεις επισιτισμού η μη υλοποίηση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» για το σχολικό έτος 2012-22.

Σε αυτήν μεταξύ άλλων ανέφεραν τα παρακάτω:

«Το πρόγραμμα  «σχολικά γεύματα» θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Περάματος Αττικής , με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.  

Το μενού του Προγράμματος αφορά στο σύνολο των μαθητών των σχολείων και τις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών,  στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει την ευθύνη, το συντονισμό και την εποπτεία  του προγράμματος «σχολικά γεύματα». Η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) (Υπουργική Απόφαση Δ14/ οικ.21446/488/11.04.2018 ΦΕΚ Β’ 1299).

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 τα «σχολικά γεύματα» επεκτάθηκαν σε περίπου τριάντα (30) Δήμους, εκατοντάδες Δημοτικά Σχολεία και δεκάδες χιλιάδες  μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.

Το 2018 επεκτάθηκαν περαιτέρω σε 954 Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα για 153.000 μαθητές, ενώ το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμο το πρόγραμμα στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ν.Δ. με την εκ νέου επέκτασή του σε 1.227 σχολεία και 185.000 μαθητές, ενώ η ίδια μέχρι τότε λοιδορούσε και καταψήφιζε στη Βουλή το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για συσσίτια.

Δύο χρόνια με κυβέρνηση τη  Ν.Δ., τον πρώτο χρόνο(2019-20) εφάρμοσε υποχρεωτικά το έτοιμο πρόγραμμα που παρέλαβε, το δεύτερο (2020-21) άφησε 185.311 μαθητές και 1.227 σχολικές μονάδες της χώρας χωρίς σχολικά γεύματα για έξι(6) μήνες, καθώς απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μη ολοκληρωμένο φάκελο για την υλοποίηση του προγράμματος, εν μέσω πανδημίας και της τεράστιας οικονομικής κρίσης των επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου (Catering ).

Την ίδια ανικανότητα ή και αδιαφορία φαίνεται να επιδεικνύει και κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22, αφού ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το μήνα Ιούλιο, ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί ο φάκελος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που μειοδότησαν και φυσικά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα σχολεία που συμμετέχουν.

 Επισημαίνεται, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διένειμε καθημερινά στους Δήμους της Α΄ και  Β΄ Πειραιά άνω των 14.000 σχολικών γευμάτων, καλύπτοντας κατά προτεραιότητα το σύνολο των μαθητών των Ειδικών Σχολείων. Ειδικότερα, διέθετε 3.600 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Πειραιά,  3.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας , 3.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη,  1.000 μερίδες στους μαθητές του  Δήμου Κορυδαλλού , 1.500 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Περάματος, και 2.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Σαλαμίνας.

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και τα συναρμόδια Υπουργεία είτε δεν αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του προγράμματος που έτυχε μεγάλης αποδοχής από γονείς και μαθητές είτε συνεχίζει το σκληρό ταξικό της πολιτικό πρόγραμμα, αδιαφορώντας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες γονέων από τη Β΄ Πειραιά κάποια σχολεία πρόκειται να αφαιρεθούν από το εν λόγω πρόγραμμα, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις του επισιτισμού( Catering ) που γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας και του καθολικού αποκλεισμού λειτουργίας, αγωνιούν για τη βιωσιμότητά τους, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν σε σωρευμένα χρέη προς Τράπεζες και προμηθευτές. Φαίνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε αυτούς υπολογίζει, αφού θα μπορούσε, αλλά δεν το έπραξε, να έχει ήδη υπογράψει τις συμβάσεις και να ξεκινήσει η διάθεση των γευμάτων από την πρώτη μέρα των μαθημάτων.

Επειδή, έχουν δημιουργηθεί εύλογες ανησυχίες σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες για την τύχη του προγράμματος, με βάση και την περσινή αναστολή του για μήνες.

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

1.       Γιατί καθυστέρησε και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος «σχολικά γεύματα» για το σχολικό έτος 2021-22;

2.       Πόσους μαθητές θα καλύψει το πρόγραμμα για το 2021-22;

3.       Αληθεύουν οι καταγγελίες γονέων ότι σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν σχολικά γεύματα, φέτος δε θα πάρουν;

4.       Θα αυξηθούν οι μερίδες «σχολικών γευμάτων»  που αναλογούν  για τις σχολικές μονάδες της Α΄ και Β΄ Πειραιά, περιοχές με ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μεγάλη ανεργία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

1.   Ραγκούσης Γιάννης

2.   Φίλης Νίκος

3.   Φωτίου Θεανώ

4.   Αβραμάκης Ελευθέριος

5.   Αγαθοπούλου Ειρήνη

6.   Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

7.   Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

8.   Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

9.   Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

10.               Βαρδάκης Σωκράτης

11.               Βαγενά Άννα

12.               Βαρεμένος Γιώργος

13.               Βέττα Καλλιόπη

14.               Γιαννούλης Χρήστος

15.               Γκιόλας Γιάννης

16.               Δρίτσας Θεόδωρος

17.               Ελευθεριάδου Σουλτάνα

18.               Ζαχαριάδης Κώστας

19.               Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

20.               Ζουράρις Κωνσταντίνος

21.               Θραψανιώτης Εμμανουήλ

22.               Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

23.               Κατρούγκαλος Γιώργος

24.               Κάτσης Μάριος

25.               Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

26.               Κόκκαλης Βασίλειος

27.               Λάππας Σπυρίδων

28.               Μάλαμα Κυριακή

29.               Μάρκου Κωνσταντίνος

30.               Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)»

31.               Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

32.               Μουζάλας Γιάννης

33.               Μπάρκας Κωνσταντίνος

34.               Μπαλάφας Γιάννης

35.               Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

36.               Ξανθόπουλος Θεόφιλος

37.               Νοτοπούλου Κατερίνα

38.               Παπαηλιού Γιώργος

39.               Παπανάτσιου Κατερίνα

40.               Παππάς Νίκος

41.               Πολάκης Παύλος

42.               Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

43.               Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

44.               Τελιγιορίδου Ολυμπία

45.               Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

46.               Τόλκας Άγγελος

47.               Φάμελλος Σωκράτης

48.               Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

49.               Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

50.               Χρηστίδου Ραλλία

51.               Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς