Ανέβαλε την επίσημη παρουσίαση του
Λευκώματος «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας» μετά από ''φρένο'' που του έβαλαν Καλαβρυτινοί
«Αναβάλλουμε την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος στην Αχάϊα Κλάους προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αλλά και αμφιβολία ότι η προσπάθεια, μόνο σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία του τόπου, με τον τρόπο που του αξίζει. Τα Καλάβρυτα αποτελούν την κοιτίδα της λευτεριάς μας και αυτό κι εγώ, ως περήφανος Καλαβρυτινός, οφείλω να το διαφυλάξω» ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας.
«Κάθε δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε ώστε να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, εκπορεύεται από την περηφάνια και τον σεβασμό που όλοι αισθανόμαστε ως πολίτες του τόπου στον οποίο οικοδομήθηκε και άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ υπακούει πάντοτε στο μείζον αγαθό της αγαστής συνεργασίας και ομοψυχίας του συνόλου των φορέων και πολιτών του τόπου μας» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας.
Αλλά τι ήταν εκείνο που ανάγκασε τον αντιπεριφερειάρχη, σε αυτήν την μείζονα πράξη της αναβολής;
Ο κ. Φίλιας συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, στο οποίο συζητήθηκαν οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με αναφορές που εμπεριέχονται στο προς έκδοση λεύκωμα «Μνήμες 1821 - Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο λεύκωμα εξετάστηκε από γνωμοδοτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν επτά έγκριτοι επιστήμονες.
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων ως τόπου από τον οποίο ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως, για παράδειγμα, η μεγάλη συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερία», η χρηματοδότηση του ιστορικού λευκώματος και του αναμνηστικού μεταλλίου του Δήμου Καλαβρύτων ή ότι επιλέχθηκε ως μόνιμη έδρα της ψηφιακής έκθεσης για το 1821, η οποία περιοδεύει σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Ωστόσο, ο κ. Φίλιας, αφού άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το λεύκωμα και υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η διαφύλαξη της έως σήμερα σύμπνοιας, αποφάσισε να αναστείλει την επίσημη έκδοση και κυκλοφορία του λευκώματος προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις τροποποιήσεις που υποδείχθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων.
Εκείνα για τα οποία δεν μας διαφωτίζει ο Αντιπεριφερειάρχης είναι αυτά που επιμελώς αποσιωπούνται για να μην διαταραχθούν οι πολιτικές σχέσεις της Περιφέρειας με τους Καλαβρυτινούς που τα θέλουν όλα δικά τους. Κι αυτό αν και έγκριτοι επιστήμονες της Ιστορίας έχουν αποδείξει πως ναι μεν η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε με το χτύπημα από τον Νίκο Σολιώτη, των «γυφτοχατζαραίων» του Χουρσίτ, ένα είδος φοροεισπρακτόρων που υπηρετούσαν τον Πασά, αλλά και τον κοτσαμπάση τους, μα και αυτούς που αναλάμβαναν την είσπραξή τους με το αζημίωτο. Αλλά ύψωση λαβάρου στην Αγ. Λάβρα από τον Π.Π. Γερμανό δεν υπήρξε!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κανένα λάβαρο δεν ύψωσε ο Π.Πατρών Γερμανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς