Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση επί του σ/ν του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία» και άλλες διατάξεις».
Αναλυτικά η ομιλία:
«Ξεκινώντας το πρωί με τον κατάλογο των ομιλητών, βουλευτής της ΝΔ συνεχάρη την υπουργό Παιδείας που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κατά όλων των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών που εναντιώνονται στην αξιολόγηση και έχουν κηρύξει απεργία. Δεν άκουσα κανέναν από τη ΝΔ, καμία μομφή, ούτε καν ως υποψία, για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δεν βρήκε έναν λόγο να πει, να κατονομάσει τι συνέβη και από ποιους στη Σταυρούπολη. Τι έγινε από φασίστες, ναζιστές που μάλιστα είχαν και τον έπαινο από τη νεολαία της Χρυσής Αυγής. Οφείλω να πω και ως ακαδημαϊκός πως είναι ντροπή ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός, να λέει ότι «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται». Η βία προήλθε από τους ναζί.
Δεύτερον θέλω να απευθυνθώ στον υπουργό Εργασίας. Κ. Χατζηδάκη, μας κατηγορήσατε με θράσος και οίηση για πολλοστή φορά για μιζέρια. Να ξέρετε κ. υπουργέ ότι αυτό το θράσος δεν έχει αποδέκτη μόνο την αντιπολίτευση αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Θεωρείτε ότι έχουμε ξεχάσει και εμείς εδώ μέσα αλλά κυρίως έξω η ελληνική κοινωνία ποιος είναι ο υπουργός των ιδιωτικοποιήσεων. Μήπως ξεχάσαμε την Ολυμπιακή; Μήπως ξεχάσαμε πως όταν ήσασταν αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μετά από την στιγμή που αναλάβατε το υπουργείο Ενέργειας, τις επιθέσεις εναντίον της ΔΕΗ και την απαξίωσή της; Δεν είναι λοιπόν επιτρεπτό ούτε ανεκτό αυτό το ύφος που μας απευθύνεστε, ούτε απέναντι στην αντιπολίτευση, ούτε σε κανέναν. Ευτυχώς ομολογήσατε –εμμέσως αλλά σαφέστατα- στην πίεση του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου, ότι δεν θα ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε για τις πλατφόρμες –ότι πρέπει οι άνθρωποι να είναι μισθωτοί εργαζόμενοι- για να μην φύγουν οι πλατφόρμες στο εξωτερικό. Αυτό είναι το πρόβλημά σας, αυτούς προσπαθείτε να προστατεύσετε και αυτό κάνατε έτσι και αλλιώς με τον νόμο σας. Λοιπόν εδώ μέσα ας μιλάμε με λίγο περισσότερο σεβασμό και όχι με αυτήν την οίηση.
Μας είπατε τι έχετε κάνει για το κράτος κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής πρόνοιας. Δεν θα αναλωθώ σε αριθμούς. Θα πω μόνο πως όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Φωτίου έπρεπε να αντιμετωπίσει το αίσχος, για ελληνικό κράτος 200 χρόνων, το υψηλότατο επίπεδο παιδικής φτώχειας σε αυτή τη χώρα. Και αυτό το ποσοστό παιδικής φτώχειας δεν ήταν μόνο εξαιτίας της κρίσης, ήταν και πολύ πριν από την κρίση, πράγμα που δείχνει πως το κράτος κοινωνικής πρόνοιας δεν λειτουργούσε. Λοιπόν, θα ήταν καλό να είστε λίγο πιο σεμνοί και μετρημένοι όταν μιλάτε για μερικά πράγματα.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο που συζητάμε. Καταρχάς μία γενική παρατήρηση: φέρνετε ένα νομοσχέδιο που φαίνεται ότι σας ευνοεί τώρα για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα για θέματα ευαίσθητα όπως είναι τα παιδιά, η αναπηρία κλπ. Τί γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου; Παραπέμπετε σε ΚΥΑ. Δηλαδή εδώ ποιος είναι ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής; Να παραπέμπουμε σε ΚΥΑ; Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται βέβαια. Αλλά εδώ μιλάμε για ανάπηρους, μιλάμε για ανήλικα παιδιά και δίνουμε έτσι λευκή επιταγή; Η κ. Φωτίου το έθεσε πολύ ωραία: πρόκειται για ένα αδειανό πουκάμισο.
Στο πρώτο μέρος που αφορά πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης κλπ θέλω να ρωτήσω: το λευκό Ποινικό Μητρώο είναι εγγύηση για τόσο ευαίσθητες δομές; Βλέποντας τι έχει συμβεί στην κοινωνία τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να εθελοτυφλούμε. Εάν δεν υπάρχουν ειδικοί, με δομημένες συνεντεύξεις που θα ελέγχουν τους υποψήφιους να εργαστούν σε τέτοιες δομές, μπορεί το λευκό Ποινικό Μητρώο να εγγυηθεί προστασία από τέτοια φαινόμενα; Εν συνεχεία, λέτε ότι από τη δομή θα ορίζεται ένας άνθρωπος , από την διεύθυνση, που δουλεύει εκεί, για να καταγγέλλει άλλους εργαζόμενους. Μία κινηματογραφική ταινία, ένα λογοτεχνικό έργο δεν έχετε διαβάσει; Δεν έχετε διαβάσει τι συμβαίνει σε τέτοιες δομές, αν δεν υπάρχουν άνθρωποι απέξω που να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών για να μην φοβούνται ότι είναι μέσα στις σχέσεις εξουσίας;
Σχετικά με το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ». Παραπέμπετε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα οριστεί με ΚΥΑ γι ΄ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Ένα πρόγραμμα που από το καλοκαίρι του 2019 είχε την αρνητική ανταπόκριση από τον κόσμο. Είναι εναντίον του τα σημαντικότερα καθ΄ ύλην αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα αυτής της χώρας. Τα είπε η εισηγήτριά μας η κ. Φωτίου. Εγώ θέλω να μείνω σε δύο πράγματα: έχουμε μία μεγάλη πολιτιστική παράδοση και όχι μόνο. Δεν μπορούμε να αντλήσουμε από εκεί κάτι; Ή απλά παίρνουμε προγράμματα για τα οποία υπήρχαν επεξεργασίες από την δεκαετία 60΄, 70΄ και αναφέρονται σε αναπτυσσόμενες χώρες –δεν έχω τίποτα εναντίον- ενώ τώρα εμείς ζούμε σε μία άλλη πραγματικότητα και πρέπει να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες για να γίνει συζήτηση; Γιατί τέτοια βιασύνη και μάλιστα με ΚΥΑ; Το κάθε παιδί έχει μοναδικότητα. Δεν μπορείς να επιβάλλεις ένα οριζόντιο πρόγραμμα. Βεβαίως είμαστε υπέρ της πρόληψης για διάφορα προβλήματα μαθησιακά κλπ αλλά δεν μπορεί να γίνεται με οριζόντιο τρόπο. Και το σημαντικότερο από όλα, να έχουμε ψηφιακή κοινοποίηση αυτών των πραγμάτων.
Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα προστατέψετε ψηφιακά τα παιδιά, από την στιγμή που δεν βγήκε κανένας, ούτε από το Υπουργείο Εργασίας ούτε κανένας, να καταδικάσει βουλευτή που δημοσιοποιεί ονόματα ανηλίκων. Αν είναι ποτέ δυνατόν.
Κλείνω με το θέμα της αποϊδρυματοποίησης με την ημιαυτόνομη διαβίωση. Θα έχουμε εμπιστοσύνη σε μία υφυπουργό που γι αυτήν αποϊδρυματοποίησης σημαίνει δίνω φθηνά εργατικά χέρια σε ξενοδοχειακές μονάδες; Έλεος!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς