Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Διαπεριφερειακή συνεργασία Δυτικής Ελλάδας & Κρήτης στον Αγροδιατροφικό τομέα - Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλου

Επίσκεψη  στην Κρήτη   πραγματοποίησε πρόσφατα  ο Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρος  Βασιλόπουλος με την ιδιότητά του προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά την οποία συναντήθηκε  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο  Αρναουτάκη με τον οποίο  συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος διαπεριφερειακού επιπέδου, ενώ μετέφερε και πρόσκληση του Περιφερειάρχη  Νεκτάριου Φαρμάκη  να  επισκεφτεί στην Δυτική Ελλάδα.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα που επιφέρει στις καλλιέργειες η κλιματική αλλαγή, την αναδιοργάνωση των ΤΟΕΒ αλλά και την υιοθέτηση καλών πρακτικών, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, της τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, της ιχνηλασιμότητας του branding και της προβολής των προϊόντων της περιοχής.    

Ακολούθως στη συνάντηση εργασίας που είχε με τον ομόλογο του πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Στ. Τζεδάκη ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από βέλτιστες πρακτικές και δράσεις των φορέων που εκπροσωπούν.

 Η επίσκεψη στην  Περιφέρεια Κρήτης ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου και με επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού χώρου στην Μεσσαρά (Ν. Ηρακλείου), στο Καστέλι Κισσάμου (Ν. Χανίων)  και  σε εκδήλωση για τη Μελισσοκομία στη πόλη του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα στον αμπελώνα στο Καστέλι Κισσάμου  ο Αντιπεριφερειάρχης  ενημερώθηκε για τη χρησιμότητα τοπικών μετεωρολογικών σταθμών και πως αυτοί βοηθούν στην βελτίωση της παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στον Αντιπεριφερειάρχη η ύπαρξη υδρόμετρων στο σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των περιοχών που επισκέφθηκε, πρακτική η οποία  απουσιάζει  από τους τοπικούς οργανισμούς  ένα  θέμα αυτό απασχολεί ως γνωστόν σε μεγάλο βαθμό τους ΤΟΕΒ στην Δυτική Ελλάδα. Τον Αντιπεριφερειάρχη συνόδευαν οι συνεργάτες του γραφείου του Μάριος Πραπόπουλος και Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλους. 




Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση Λατομικών Περιοχών και   Λατομείων της Δυτικής Ελλάδας - Ξεκινάει η διαδικασία καθορισμού Λατομικών Ζωνών

Ολοκληρώθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στην ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση όλων  των λατομικών περιοχών και των λατομείων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Προηγήθηκε εντατική εργασία  υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με  την καθοριστική  υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Με την  επιτυχή ολοκλήρωση της αποτύπωσης δημιουργούνται πλέον σημαντικά οφέλη, καθώς η Περιφέρεια έχει αναλυτικά όλα τα δεδομένα που αφορούν τις λατομικές περιοχές, και επιπλέον διευκολύνονται στο μέγιστο οι δραστηριότητες του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την απαραίτητη γνώση για τον εφοδιασμό των απαραίτητων πρώτων υλών για κατασκευαστικές και άλλες δραστηριότητες.

Η Ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση περιλαμβάνει:

1.   Συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων σε Πίνακες excel όπου καταγράφονται: 

     Α. Οι υφιστάμενες λατομικές περιοχές αδρανών υλικών  ενεργοποιημένες ή μη  ανά  Περιφερειακή Ενότητα, η τοποθεσία, το εμβαδόν, το ΦΕΚ καθορισμού, οι ψηφιακές συντεταγμένες και οι λόγοι μη ενεργοποίησης των μη ενεργοποιημένων λατομικών περιοχών.

     Β. Τα υφιστάμενα  λατομεία  αδρανών υλικών  ανά  Περιφερειακή Ενότητα εντός και εκτός λατομικών περιοχών, η τοποθεσία, το εμβαδόν και οι ψηφιακές συντεταγμένες καθορισμού αυτών.

      Γ. Οι εξετασθείσες περιοχές από τις αντίστοιχες Επιτροπές Καθορισμού Λατομικών Περιοχών  για τα προηγούμενα έτη, οι ψηφιακές συντεταγμένες εντοπισμού των και οι λόγοι απόρριψης όσων εξ αυτών δεν κρίθηκαν κατάλληλες για λατομικές περιοχές.

     Δ. Τα υφιστάμενα πλην αδρανών  λατομεία, όπως λατομεία μαρμάρου, σχιστολιθικών πλακών, αργίλου, γύψου κ.α., ανά  Περιφερειακή Ενότητα, η τοποθεσία και το εμβαδόν αυτών.

2. Ψηφιακούς χάρτες  στο Google Earth,  όπου:

    Α. Απεικονίζονται ψηφιακά όλα  τα στοιχεία που παρατίθενται στους παραπάνω πίνακες excel που αφορούν λατομικές περιοχές ενεργοποιημένες η μη, λατομεία αδρανών υλικών, εξετασθείσες περιοχές και «λοιπά» λατομεία, σε ένα  σύστημα  ψηφιακών χαρτών  Google Earth σε αρχεία ΚΜL

    Β. Το σύστημα παρέχει την δυνατότητα αυτόματης εύρεσης και απεικόνισης της τοποθεσίας και της έκτασης που καταλαμβάνει κάθε λατομική περιοχή ή λατομείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την αναγκαία προϋπόθεση της ύπαρξης εγκατάστασης του Google Earth στον υπολογιστή. Με την κατάλληλη επιλογή στα αντίστοιχα προτεινόμενα, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει στον ψηφιακό χάρτη την αντίστοιχη χαρακτηρισμένη περιοχή.

3.  Ψηφιακούς χάρτες σε pdf  των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Δ.Ε., όπου έχει σημειωθεί η θέση όλων των λατομικών περιοχών ενεργοποιημένων ή μη και των  λατομείων, όπως αναφέρονται στους προαναφερόμενους πίνακες excel.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται να αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

  Η εκτεθείσα  ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση των λατομικών περιοχών,  ενεργοποιημένων ή μη και των λατομείων της Π.Δ.Ε., αποτελεί σημαντικό εργαλείο αφενός για  την αποτελεσματική λειτουργία των Επιτροπών  Καθορισμού Λατομικών Περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφετέρου για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ιδιαίτερα των Δ/νσεων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ότι σχετικό με τα παραπάνω τις αφορά, καθώς  και σε όποιον φορέα, επιχείρηση ή ιδιώτη που τυχόν ενδιαφέρεται για τις λατομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Παράλληλα αποτελεί σημαντική συμβολή στην ψηφιοποίηση των επιμέρους τομέων ευθύνης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, εντός των ημερών ξεκινάει και η διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στη Δυτική Ελλάδα, που ήταν από τα βασικά αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής προς το Υπουργείο Ενέργειας/Περιβάλλοντος. Ο καθορισμός των λατομικών ζωνών θα διευκρινίσει ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για εξόρυξη αδρανών υλικών, και παράλληλα θα διασφαλίσει περιοχές με αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καθιερώνοντας αυστηρά πλαίσια για την τοπική ανθρωπογεωγραφία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Μια σημαντική πρωτοβουλία από πλευράς μας ολοκληρώθηκε, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων για τις λατομικές ζώνες και λατομεία της περιοχή μας. Παράλληλα, συμβάλλουμε στη διευκόλυνση του έργου των επαγγελματιών και απασχολούμενων του τεχνικού κλάδου, των κατασκευών, της μεταποίησης και της βιοτεχνίας. Επίσης η έναρξη της διαδικασίας καθορισμού λατομικών ζωνών θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό με αδρανή υλικά για την Περιφέρειά μας, καθώς απαιτούνται πλέον ανά έτος 3 εκατομμύρια περίπου  κυβικά αδρανών υλικών, για την υλοποίηση έργων στην Περιφέρειά μας. Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω τα υπηρεσιακά μας στελέχη, ιδίως τους κ. Παπασταματίου και Μακρή, για την πολύτιμη συνεισφορά τους».


Ο κ. Δημητρογιάννης παρείχε ήδη ενημέρωση, σχετικά με τις λατομικές ζώνες, προς τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανό Μπλέτσα,ενώ το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει και άλλους εκπροσώπους του τεχνικού και επιστημονικού κλάδου.

 

Διαδικτυακό Workshop για την Πολιτική Συνοχής 2021-2027 από τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη

Διαδικτυακό Workshop με τίτλο “KLEROTERION” πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την αρωγή του Europe Direct Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου KLEROTERION στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως συνδεδεμένος εταίρος με επικεφαλή εταίρο την CPMR (Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών). Το έργο χρηματοδοτείται από τη ΓΔ REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το διαδικτυακό workshop είχε ως στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία των πολιτών και να προωθήσει τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής. Η «Πολιτική Συνοχής» είναι η πολιτική πίσω από τα εκατοντάδες χιλιάδες έργα ανά την Ευρώπη τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (το Ταμείο Συνοχής καλύπτει τα Κράτη Μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν ΑΕΠ χαμηλότερο από 90% του μέσου όρου των ΕΕ - 27 - η Κροατία δεν έχει ληφθεί υπόψη). Η οικονομική και κοινωνική συνοχή αφορά τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών και την καθυστέρηση των λιγότερο ευνοημένων. Η πιο πρόσφατη συνθήκη της ΕΕ, η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσθέτει μία ακόμα πλευρά στη συνοχή, αναφερόμενη σε «οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτικής Συνοχής, καθώς και συγκεκριμένες σχετικές πτυχές του ΕΣΠΑ και του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε: «Είναι πολύ δυσάρεστο ότι η Ελλάδα δεν πλησιάζει το μέσο όρο του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην είναι επιλέξιμη για το Ταμείο Συνοχής. Παρόλα αυτά, το Ταμείο Συνοχής είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο υφίσταται για πολλά χρόνια στην Ε.Ε., και είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και μπορεί να αντλεί αυτούς τους πόρους».

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση συμμετείχαν:

·        ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «στόχος μας είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την παράλληλη στήριξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής που χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό μοντέλο»,

·        ο Σταύρος Καλόγνωμος, Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της CPMR, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της CPMR σχετικά με την Πολιτική Συνοχής & το έργο KLEROTERION,

·        ο Βασίλειος Κονίδας, Υπεύθυνος Προγραμμάτων, ΓΔ Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναφέρθηκε στην Πολιτική Συνοχής και τη συμμετοχή των πολιτών αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα θα λάβει από την Πολιτική Συνοχής 20δις εκ των οποίων 534εκατ. θα διατεθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

·        ο Δημήτριος Σκιαδάς, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την Πολιτική Συνοχής μέσα από μια ιστορική αναδρομή, τα χρηματοδοτικά της εργαλεία  σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης (ΤΔΜ) που ως στόχο έχει την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050,

·        ο Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, που ανέλυσε τον Σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και την Εθνική Στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της ΓΓΕΚ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027,

·        η Αναστασία Πυργάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και στη διασύνδεση της νέας Πολικής Συνοχής με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2021-2027.

·        ο Τάκης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο, αναφέροντας δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε ποιες το εθνικό δίκαιο, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την πολιτική συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς