Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να στελεχωθεί άμεσα η Υπηρεσία

Φωτογραφία αρχείου από τους σεισμούς της Ηλείας.

 


Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος λειτουργεί με μόνον 8 υπαλλήλους, ενώ δεν διαθέτει δικά της γραφεία

«Σκανδαλώδης εξαίρεση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας από την προκήρυξη για την πρόσληψη 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας», εντοπίζουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων οι Αχαιοί Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου. 

Στην ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας, που υπέβαλλαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  αναφέρονται τα παρακάτω:

Όπως είναι πια φανερό, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κοστίζοντας τη ζωή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και ζώα, αλλά και ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε πράγματα και εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών αρμόδια είναι η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η αντίστοιχη Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί με 8 μόνο υπαλλήλους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την αποκατάσταση εκατοντάδων περιπτώσεων πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, ενώ δεν διαθέτει δικά της γραφεία και στεγάζεται προσωρινά σε περιορισμένο χώρο στο κτίριο του ΤΑΣ Αχαΐας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το Υπουργείο Υποδομών, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, προκήρυξε στις 2 Σεπτεμβρίου την πρόσληψη 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για το έργο της αποκατάστασης.

Ωστόσο, στην εισαγωγή της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε, αναφέρονται οι πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λευκάδα) που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», αλλά στην κατανομή των θέσεων δεν προβλέπεται ούτε μια για την τοπική υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναζητά διορθωτικές λύσεις για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, πυρκαγιές αλλά και με πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα και θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος.

 


 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

                              

                                                                                                 Αθήνα  14  Σεπτεμβρίου 2021

                                                                                                                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 Θέμα: «Σκανδαλώδης εξαίρεση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας από την προκήρυξη για την πρόσληψη 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας». 

Όπως είναι πια φανερό, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κοστίζοντας τη ζωή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Κατά μέσο όρο μία καταστροφή που οφείλεται σε μετεωρολογικά, κλιματικά ή υδρολογικά αίτια καταγράφεται κάθε ημέρα στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο πολλών ανθρώπων και ζώων και ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε πράγματα και εγκαταστάσεις. Τα ακραία αυτά φαινόμενα προβλέπεται ότι θα γίνουν πιο συχνά και πιο ισχυρά σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών αρμόδια είναι η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η αντίστοιχη Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί με 8 μόνο υπαλλήλους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την αποκατάσταση εκατοντάδων περιπτώσεων πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, ενώ δεν διαθέτει δικά της γραφεία και στεγάζεται προσωρινά σε περιορισμένο χώρο στο κτίριο του ΤΑΣ Αχαΐας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το Υπουργείο Υποδομών, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, προκήρυξε στις 2 Σεπτεμβρίου την πρόσληψη 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για το έργο της αποκατάστασης.

Στην εισαγωγή της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε, αναφέρονται οι πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λευκάδα) που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», αλλά στην κατανομή των θέσεων δεν προβλέπεται ούτε μια για την τοπική υπηρεσία.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πελοπόννησος” [φύλλο της 09.09.2021] η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας των υπηρεσιακών στελεχών της νεοσύστατης Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας και αναζητά διορθωτικές λύσεις.

Επειδή η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, πυρκαγιές αλλά και με πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Επειδή θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί στην από 02.09.2021 πρόσκληση για προσλήψεις δεν έχουν προβλεφθεί προσλήψεις για την Υπηρεσία της Δυτικής Ελλάδας;

2. Πώς θα μπορέσει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας, με τόσο λίγο προσωπικό, να ανταποκριθεί στις τόσο μεγάλες απαιτήσεις;

3. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα αποζημιώνονται οι πληγέντες δικαιούχοι, αφού η εξέταση των φακέλων από τους λίγους υπαλλήλους θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα;

4. Ποιες ακριβώς διορθωτικές κινήσεις αναζητά το Υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παππάς Νικόλαος

Ραγκούσης Γιάννης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς