Η πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Παναγία
η Γηροκομίτισσα'' κα Μαρία Δεληγιάννη, κατά την ομιλία της στη Μνήμη των ''125'' εκτελεσμένων του Γηροκομειού.
|
Ομιλία της κας Μαρίας Δεληγιάννη, Προέδρου του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Παναγία η Γηροκομίτισσα'', στην εκδήλωση Μνήμης για τους ''125'' εκτελεσμένους του Γηροκομειού
«...Ο εμφύλιος άνοιξε ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στους Έλληνες. Θα παραμένει για πάντα στίγμα ότι 3500 καταδικαστικές σε θάνατο αποφάσεις αναθεωρήθηκαν σε αθωωτικές, αλλά οι καταδικασμένοι είχαν πλέον εκτελεστεί. Το μνημείο αυτό εδώ να στέλνει για πάντα το σημαντικό μήνυμα: ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.
Τα παραπάνω τόνισε η Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Παναγία η Γηροκομίτισσα”, Μαρία Δεληγιάννη, κατά την ομιλία της στις 23-5-2021, στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των 125 εκτελεσμένων στη θέση ''Σκοποβολή'' στο Γηροκομειό Πατρών, παρουσία του πανοσιολογιώτατου ηγουμένου της Ι. Μονής Γηροκομείου Συμεώνος Χατζή.
Η ομιλία της κας Μαρίας Δεληγιάννη, γεμάτη από ενωτικά μηνύματα, είναι η παρακάτω:
Η ομιλία της Μαρίας Δεληγιάννη (*)
(Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου
“Παναγία η Γηροκομίτισσα'')
«Πανοσιολογιότατε,
αξιότιμοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
κυρίες και κύριοι,
Μετά από 76 χρόνια βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε για άλλη μια φορά την μνήμη των θυμάτων της αδελφοκτόνας αναμέτρησης.
«Γι’ αυτούς που γαλήνιοι
τον δρόμο παίρνουνε
που άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους
να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει
Όρθιοι και μόνοι
μες στη φοβερή ερημιά».
(Μανόλης Αναγνωστάκης)
Οπως έγραψε και ο ποιητής.
Στον τόπο που δεν υπήρξε πεδίο μάχης, αλλά χώρος εκτελέσεων, τόπος εμφύλιας εκδίκησης, εδώ που το ζεστό αίμα που κύλησε από τα σώματα έβαψε τον χώρο αυτό. Οι εμφύλιοι είναι πάντα οι πιο σκληροί πόλεμοι της ιστορίας.
Όπως έγραψε και ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός:
«Και η διχόνοια
που κρατούσε
ένα σκήπτρο η δολερή
Καθενός χαμογελούσε
πάρ’ το λέγοντας κι εσύ».
Σήμερα στη χώρα μας με τα πολλά και δύσκολα προβλήματα σε διάφορους τομείς και ιδιαιτέρως με τον αόρατο ιό που έφτασε στη χώρα μας, για να φέρει τα πάνω κάτω, ο οποίος επιβάλλεται και χτυπά αδιάκριτα άτομα και ομάδες, όπου βρίσκει χαλαρότητα. Τα δραστικά μέτρα που πήρε η πολιτεία νομίζω ότι περιόρισαν τη διασπορά του.
Εμείς όμως έχουμε την τύχη να βιώνουμε χρόνια ομαλής και δημοκρατικής ζωής χωρίς διχασμούς και μίση. Η δημοκρατία είναι ένα ακριβό και θείο δώρο που την αξία του φωτίζουν οι νεκροί του εμφυλίου από τους τάφους με την άδοξη θυσία τους, και οι μεν και οι δε.
Ο εμφύλιος άφησε πίσω του περίπου 50000 νεκρούς, περίπου 80000 πολιτικούς πρόσφυγες, που κατέφυγαν στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, 700000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τεράστιες υλικές ζημιές.
Επιπλέον, ο εμφύλιος άνοιξε ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στους Έλληνες. Θα παραμένει για πάντα στίγμα ότι 3500 καταδικαστικές σε θάνατο αποφάσεις αναθεωρήθηκαν σε αθωωτικές, αλλά οι καταδικασμένοι είχαν πλέον εκτελεστεί.
Το μνημείο αυτό εδώ να στέλνει για πάντα το σημαντικό μήνυμα:
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ
ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟ ΔΙΧΑΣΜΟ
Και ο χώρος αυτός να γίνει σημείο καταδίκης του, έτσι ώστε να μην χαθούν και άλλες νέες ψυχές στα βάθη του Αχέροντα. Εύχομαι σε όλους υγεία και μακροημέρευση. Ευχαριστώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς