Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Τα Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους - Άνοιξη 2021

pinelopi
 
***

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την Προστασία των Θαλασσών μας

88049322 10157084773970878 5901098749022699520 o


Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες μας εντείνεται χρόνο με το χρόνο – ποσοτικά και ποιοτικά – θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών μας.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, καταλυτικό ρόλο έχει και το νέο ερευνητικό σκάφος “Aegean Explorer”. Είναι ένα παλιό σκάφος, πολύ καλής κατασκευής, που για σχεδόν 50 χρόνια ταξίδευε στις θάλασσες του κόσμου, ενώ τα προηγούμενα 6 χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Δείτε το Video: Η Mετασκευή του Aegean Explorer ΕΔΩ

***
csm Sea Diamond 00b0e23f47

Sea Diamond: Εγκαταλελειμμένο Τοξικό Απόβλητο επί 14 χρόνια στον βυθό της Σαντορίνης

14 χρόνια μετά την βύθιση και εγκατάλειψη του Sea Diamond, που στοίχισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους, το κουφάρι του πλοίου συνεχίζει να διαβρώνεται καθημερινά διαρρέοντας πετρελαιοειδή και άλλες επικίνδυνες ουσίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond βρέθηκε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας πιέζοντας προς την απομάκρυνση αυτού του επικίνδυνου ναυαγίου.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στην Πλοιοκτήτρια Εταιρεία ΕΔΩ

Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή αναφορικά με το θέμα, σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κατέθεσαν οι βουλευτές του Μερα25 Γεώργιος Λογιάδης και Αγγελική Αδαμοπούλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Ναυτιλίας.
Οι υπουργοί ερωτώνται:
1. Πώς και πότε προτίθεστε να ενεργήσετε κατά λόγο αρμοδιότητάς σας προκειμένου αφενός να
υλοποιηθεί επιτέλους η ανέλκυση και αφετέρου να παύσει και να θεραπευθεί η προκληθείσα τεράστια οικολογική ζημία;
2. Πρόκειται για ανικανότητα διαχείρισης, ή απλώς εξυπηρέτηση συμφερόντων;
3. Θα προχωρήσει τη διαδικασία ανέλκυσης του Sea Diamond που πάγωσε από το ΥΝΑΝΠ;

***
unnamed

Περιορίζοντας το Αποτύπωμα που Προκαλούν οι Καθημερινές μας Συνήθειες στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και την KORRES
Όταν αναφερόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ρύπανσης, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας αιτίες και αίτιους που ο καθένας μας ως πολίτης είναι δύσκολο να επηρεάσει, όπως για παράδειγμα η βιομηχανική ρύπανση. Συχνά όμως δεν αναλογιζόμαστε το μεγάλο αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον που προκαλούν οι καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες, δηλαδή τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα καλλυντικά και τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε και τελικά καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, επιβαρύνοντάς το με τα επιβλαβή ή τοξικά χημικά που συνήθως περιέχουν.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
ixthiokalliergeia-4

Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε η πιθανή αναίρεση παλαιότερης θετικής γνωμάτευσης της Περιφέρειας. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, συμμετείχε παρουσιάζοντας σημαντικά δεδομένα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκληθούν εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επέκταση.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

***
plastic T.Tsimpidis

Επικίνδυνη η Έκταση της Πλαστικής Ρύπανσης στις Ελληνικές Θάλασσες

Tα θραύσματα και οι ίνες των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον, έχουν ήδη εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα των οικοσυστημάτων και της τροφικής αλυσίδας των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυεπίπεδης έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.
Ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός ή ανοιχτή χωματερή;
Σε μία εποχή που συνεχώς αναφερόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος (green deal, γαλάζια & πράσινη ανάπτυξη, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική κλπ), η Ελλάδα που θα έπρεπε να αποτελεί ανταγωνιστικό και ειδυλλιακό τουριστικό προορισμό, συνεχίζει να παρουσιάζει σε τόσες πολλές περιοχές την ντροπιαστική εικόνα της ανοιχτής χωματερής.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
156943520 10158070760885878 2489676127897807264 o

Οι Mαθητές Αναλαμβάνουν Δράση

Προσαρμοζόμενοι στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συνεχίζει διαδικτυακά την, εδώ και 24 χρόνια δράση του, κατά την οποία προσφέρει πάντα αφιλοκερδώς μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία. Στόχος ήταν και είναι να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους νέους κατοίκους των νησιών για τα προβλήματα που οι δικές μας γενιές δημιουργούν και εκείνοι θα κληρονομήσουν και θα κληθούν να λύσουν για να επιβιώσουν. Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τη φύση και τη θάλασσα του δικού τους τόπου και τον σχετικό προβληματισμό, στόχος αυτών των δράσεων είναι να προσφέρουν έμπνευση στα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης του νησιού τους.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
138183630 10157947245345878 1360359848252262500 o

Ένα σημαντικό Περιβαλλοντικό Εργαστήριο Πεδίου στο Κέντρο του Αιγαίου

Παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες του περασμένου χρόνου, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κατάφερε να ολοκληρώσει την εγκατάσταση ενός καλά εξοπλισμένου Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου Πεδίου στο υπό δημιουργία «Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου» στο νησί των Λειψών.
Το υπό δημιουργία Καταφύγιο, πέρα από τον κύριο του ρόλο ως ένα καινοτόμο κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, πρόκειται να αποτελέσει παράλληλα και ένα κέντρο πολυεπίπεδης επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και είδη.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
151990289 10158037130060878 6587291162138901281 o

Στην Ινδία και την Μαλαισία δημιουργούνται 4 Νέα Εργαστήρια – Παρατηρητήρια Κλιματικής Αλλαγής και Πλαστικής Ρύπανσης

Αυτή η σημαντική δράση ξεκίνησε πρόσφατα έπειτα από προεργασία ενός χρόνου, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου | University Of Cyprus, το Πανεπιστημίου Oviedo Ισπανίας Oviedo University, τα Πανεπιστήμια Terengganu και Universiti Kebangsaan Malaysia – UKM, καθώς και το πανεπιστήμιο Andhra και το SAL Institute of Technology and Engineering Research, Ahmedabad της Ινδίας.
Μέσα από τη δράση αυτή θα εξοπλιστούν πλήρως 4 νέα εργαστήρια– Marine Monitoring Labs – που θα στοχεύουν μεταξύ άλλων στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην εκτίμηση της έκτασης της πλαστικής ρύπανσης, σε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
155174381 10158057726100878 3843360209728489263 o

Συλλογή δεδομένων για τον υπολογισμό της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τα λιβάδια Ποσειδωνίας στο ανατολικό Αιγαίο

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η καταστροφή των δασών και η καύση υδρογονανθράκων. Οι επιπτώσεις της, όχι μόνο οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τα χερσαία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Συχνά όμως αμελούμε το γεγονός πως η φύση έχει ήδη προνοήσει με λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί ο καταστροφικός τρόπος ζωής μας...
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

***
posidoniaReplanting Oct2020

Φυτεύοντας τους Υποβρύχιους Κήπους του Αιγαίου

Ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας αναδάσωσης θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Σε μία εποχή που έχουμε πλέον συνηθίσει να αναφερόμαστε μοιρολατρικά στα είδη ζώων και φυτών που εξαφανίζονται για πάντα, είναι καιρός να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στις έμπρακτες λύσεις για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, αντί να χάνουμε πολύτιμο χρόνο φλυαρώντας για τα προβλήματα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

***
nipiagogeio4

Εν μέσω καραντίνας, τα 3 σκάφη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» βρίσκονται στο φιλόξενο λιμάνι των Λειψών, σε ένα νησί που ευτυχώς παραμένει ασφαλές, χωρίς κρούσματα COVID-19.
Η έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος είναι σε προσωρινή παύση, με εξαίρεση το ιστιοφόρο Πηνελόπη, που έχει ειδική άδεια να συνεχίζει την πολύ-επίπεδη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος.

Τα 3 σκάφη και τα πληρώματά τους βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα, όπως μας έχει ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία για να εξυπηρετήσουν αφιλοκερδώς διακομιδές επειγόντων περιστατικών υγείας, ιδίως υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

***
143976581 10157991199180878 4030741389058057942 o

Άλμα νεαρού φυσητήρα έξω από το νερό, στο κεντρικό Αιγαίο. Είναι μία θαυμαστή εικόνα από τις θάλασσές μας για τις οποίες τελικά γνωρίζουμε τόσο λίγα…
Καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται και η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος βρίσκεται και πάλι στο ανοιχτό πέλαγος, συνειδητοποιούμε για άλλη μία φορά πως τα θαλάσσια ζώα - οι πρωταρχικοί κάτοικοι των θαλασσών μας - μπορούν πάντοτε και ανταπεξέρχονται σε καιρικές συνθήκες και φαινόμενα που για τον άνθρωπο είναι απαγορευτικά, καθώς εκεί είναι το δικό τους φυσικό περιβάλλον.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς