Απόσπασμα της διαθήκης του δικηγόρου ευεργέτη Πελοπίδα Σταθακόπουλου, όπως αναφέρεται στην δωρεά της περιουσίας του στο Δήμο Πατρέων. |
Το κείμενο της διαθήκης και η περιπέτεια της δωρεάς
Από αυτό τον τόπο, δεν πέρασαν μόνο πολιτικάντηδες,
δημαγωγοί, «ανεμοπτεριστές» και «αρπακτικά». Πέρασαν και κάποιοι,
ελάχιστοι, που επιχείρησαν να κάνουν πράξη την έννοια της προσφοράς σε
ένα περιβάλλον άκρατου ωφελιμισμού.
Το περίεργο είναι ότι τους πρώτους, τους γνωρίζουν άπαντες. Τους δεύτερους, σχεδόν κανείς.
Το όνομα Πελοπίδας Σταθακόπουλος, δεν λέει και πολλά στους Πατρινούς.
Σίγουρα πάντως όχι κάτι για έναν άνθρωπο που άφησε όλη την περιουσία του
στην πόλη.
Η άγνοια δεν είναι τυχαία. Η διαθήκη του απλώς συναντήθηκε με το …ελληνικό σήριαλ του ωχαδλεφισμού.
Το κείμενο της διαθήκης
Ο δικηγόρος Πελοπίδας Σταθακόπουλος, ήταν γόνος οικογένειας με μακρά
ιστορία. Ο πρόγονός του Νικόλαος, έμπορος, έσωσε τη ζωή του Θάνου
Κανακάρη λίγο πριν το 1821, ενώ ο Επαμεινώνδας Σταθακόπουλος ήταν
διακεκριμένος γιατρός του 19ου αιώνα με πλούσιο συγγραφικό έργο. Οι
ίδιος ο Πελοπίδας Σταθακόπουλος ήταν δικηγόρος και δραστηριοποείτο στην
Αθήνα.
Έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1937, αφήνοντας πίσω του διαθήκη την οποία είχε γράψει από τις 15/10/1925, με την οποία παραχωρούσε την περιουσία του στην πόλη του. Το κείμενο της διαθήκης ανέφερε:
«Εγκαθιστώ και διορίζω γενικόν κληρονόμον μου απάσης της κινητής και ακινήτου περιουσίας μου τον Δήμο Πατρέων ίνα εκ της πωλήσεως των εν Αθήναις και εν Πάτραις κειμένων ακινήτων μου ως και εκ των χρεογράφων και μετρητών ιδρυθή και συντηρείται εν Πάτραις Ορφανοτροφείον Αρρένων κατά το πρότυπο του εν Αθήναις Χατζηκώστα ή εν αναπαρκεία των πόρων ιδρυθή απλούν άσυλον, εις εκατέραν δε των περιπτώσεων θα λαμβάνωσιν την στοιχειώδη παίδευσιν και θα εκμαθαίνωσι τέχνην τινά βιοποριστικήν παίδες άποροι και ορφανοί γονέων καταγόμενων προ δεκαπεντετίας εκ του Δήμου Πατρέων.
Παραγγέλω ρητώς ότι η περιουσία του ιδρύματος τούτου, αποτελέσοντος
αυτοτελές νομικόν πρόσωπον, να είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος από την του
Δήμου Πατρέων με χωριστήν προσωπικότητα της άνευ συγχωνεύσεως προς άλλο
όμοιον ή ανάλογο ίδρυμα, δημοτικόν, δημόσιον ή και ιδιωτικόν.
Προς πραγματοποίησιν του επιδιωκόμενου σκοπού, προς εκποίησιν της ακινήτου περιουσίας και ίδρυσην του καταστήματος ως και δια την μελλουσα διαχείρισιν ορίζω εκτελεστάς τους εκάστοτε: Τον διευθυντήν του εν Πάτραις υποκαταστήματος της εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, τους δύο πρόεδρους των δύο συλλόγων του εν Πάτραις Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Εμπορίου, οίτινες μετά του κληρονόμου Δήμου Πατρέων εν συμπράξει και από κοινού ή και κατά πλειοψηφία ενεργούντες θα καταθέσουσιν εντόκως και εις την Εθνικήν Τράπεζαν της Ελλάδος τα εισπραχθησόμενα εκ της εκποιήσεως των ακινήτων χρήματα, ίνα σχηματισθή κεφάλαιον ικανόν, του οποίου οι τόκοι θα επαρκώσιν εις ίδρυσιν και συντήρησιν του καταστήματος.Το εν λόγω ίδρυμα θέλει αναγερθή και λειτουργήσει επ ονόματι και εις μνήμην του πολλά υπερ εμού μοχθήσαντος αδελφού μου Νικολάου Αγγελή Σταθακόπουλου θανόντος εν Αθήναις την 31 Μαϊου 1924, θα κτισθεί δε εντός του εν τη θέση Άγιος Γεώργιος ή Ψαροφάι των Πατρών κειμένου περιβολίου μου ούτινος ο χώρος αναγκαίως θέλη εξαιρεθή της εκποιήσεως».
Ούτε ένα «ευχαριστώ»
«Ενώ ο Σταθακόπουλος είναι μεγάλος ευεργέτης της Πάτρας, έχει συμβεί το εξής απίστευτο. Οι Πατρινοί δεν τον γνωρίζουν, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε μια οδός στο όνομά του» λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος.
«Καταθέσαμε λοιπόν πρόταση στο Δήμο, η περιοχή όπου κατασκευάζονται οι κοινωνικές δομές έναντι του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα να ονομασθεί «Περιοχή Κοινωνικών Δομών Σταθακόπουλου» και να δοθεί το όνομά του σε μία οδό, καθώς ανοίξαμε και δρόμους εκεί, με αποτέλεσμα η περιοχή να αποκτήσει και μια προστιθέμενη αξία. Τόσες δημοτικές αρχές περάσανε, 81 χρόνια τώρα και δεν στάθηκε δυνατόν κανείς να τον τιμήσει. Αλλά και το σχολείο που έχει γίνει πάνω σε οικόπεδο του Σταθακόπουλου, γιατί να λέγεται Πειραματικό Λάγγουρα και να μην λέγεται Πειραματικό Σταθακόπουλου;» αναρωτιέται ο κ. Ρώρος.
Πράγματι η ιστορία του σχολείου επιβάλλει την ονομασία του ως Σταθακοπούλειου.
Το οικόπεδο αποσπάστηκε από το λοιπό κληροδότημα και παραχωρήθηκε, στα τέλη του 1971, επί χούντας, στο Υπουργείο Παιδείας για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος όπου θα στεγαζόταν και θα λειτουργούσε το εξατάξιο τότε «Πρότυπον 2ον Γυμνάσιον Αρρένων Πατρών» στο οποίο μάλιστα θα έπρεπε να δοθεί το όνομα του αδερφού του διαθέτη «Νικολάου Αγγελή Σταθακοπούλου». Κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Η διαθήκη πέρασε από πολλά κύματα. Ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν το γεγονός ότι τα χρόνια είχαν περάσει, οι αλλαγές που είχαν γίνει στην εκπαίδευση και η διακίνηση του πληθυσμού ήταν τέτοιες που ήταν αδύνατον να βρεθούν δικαιούχοι με τις προϋποθέσεις που ορίζονταν. Το 1995 το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των εκτελεστών της διαθήκης να αλλάξει ο στόχος της και να επιτραπεί η ανέγερση κτιρίου για την στέγαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Αλλά και πάλι, τα νέα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι. Βγήκαν ξανά από εκεί το 2009
Κανείς δεν ήξερε την ακριβή περιουσία
«Μέχρι τότε τοκίζαμε τα χρήματα της περιουσίας, ένα ποσό περίπου 2,5 εκατομμύρια. Κανείς δεν ήξερε πόση ήταν η ακίνητη περιουσία, δεν είχε γίνει καμία καταγραφή, δεν ήξερε κανείς τι είχε καταπατήσει η χούντα, ενώ και δημοτικές αρχές χρησιμοποίησαν τα χρήματα για άλλους σκοπούς, για να ανοίξουν δρόμους να φτιάξουνε πλατείες χωρίς να δώσουν σε κανένα λογαριασμό. Υπήρχαν μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που ήταν παρατημένα και τα νοικιάσαμε και άλλα που ήταν νοικιασμένα και χρωστάγανε χρόνια τα νοίκια. Πήγα τότε στον Ανδρέα Φούρα και του είπα, εγώ δεν ξανάρχομαι να τοκίσω λεφτά , ή βάζουμε σειρά και κάνουνε αυτό που πρέπει ή αποχωρούμε με τον κίνδυνο όλη η περιουσία να πάει στο υπουργείο υγείας» λέει ο κ. Ρώρος.
«Προς τιμή του ο Φούρας μου είπε προχώρησέ το και έτσι ξεκινήσαμε να το νοικοκυρεύουμε σε συνεργασία και με τους δημάρχους που ακολούθησαν. Καταγράψαμε την περιουσία, και από εκεί και πέρα, μιλήσαμε με τις κοινωνικές ομάδες και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχουμε τα κτίρια που θα εγκατασταθούν τα παιδιά».
Τον Ιούνιο του 2011 υπεγράφη η σύμβαση για τη λειτουργία της πρώτης πλήρως οργανωμένης κοινωνικής δομής για Άτομα με Νοητική Υστέρηση, με φορέα λειτουργίας τους Μαχητές. Προβλέπεται η λειτουργία δεύτερης δομής για Άτομα με Προβλήματα Αυτισμού, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον ΣΟΨΥ.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου (από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση, 10-5-2018)
Πηγή: https://tempo24.news/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς