«Είναι πρωτοφανής η απόφαση της κυβέρνησης για συγκρότηση σώματος αστυνόμευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ οι φοιτητές είναι απόντες. Η αδιαφορία των κυβερνόντων για τις πραγματικές ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης είναι από καιρό γνωστή. Άλλωστε η προσπάθεια απαξίωσης καθετί δημοσίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.
Οι πραγματικές ανάγκες των ΑΕΙ είναι οι προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, η έρευνα, οι υποτροφίες, η συντήρηση των κτιρίων, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων, η φοιτητική μέριμνα. Αντί όλων των παραπάνω η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας εν μέσω πανδημίας.
Η αλλαγή αυτή είναι αχρείαστη και βλαπτική καθώς η παρουσία της αστυνομίας όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα αλλά μάλλον θα αποτελέσει πηγή νέων εντάσεων και τριβών στα πανεπιστήμια με δεδομένα τα σκηνικά βίας και αυθαιρεσίας των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα σε βάρος νέων, που έχει πρωταγωνιστήσει η ελληνική αστυνομία. Τα γεγονότα στο ΑΠΘ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η εικόνα των ένοπλων αστυνομικών σε εκπαιδευτικούς χώρους είναι ανοίκεια και για τα συμβούλια τμημάτων, τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, τους συλλόγους διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων που σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα της χώρας έχουν ταχθεί κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η αυταρχική λογική αυτή διαπνέει συνολικά το νομοσχέδιο που εκτός από τη μόνιμη παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα πανεπιστήμια προωθεί την εγκατάσταση καμερών εντός των πανεπιστημιακών χώρων, την τοποθέτηση μηχανημάτων ανίχνευσης «απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών», τον έλεγχο ταυτοτήτων και την καταγραφή των στοιχείων στην είσοδο των σχολών. Όλα αυτά μεταλλάσσουν το δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο σε ένα χώρο αυταρχισμού που δεν χωρά στα όνειρα και στις προσδοκίες της γενιάς μας.
Λέμε όχι σε αυτή τη δυστροπία που διαβρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και τασσόμαστε υπέρ του αγώνα της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την κυβερνητική αλαζονεία.
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και μας αφορά όλους!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς