«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Υπ.Υγείας και το ΚΕΣΥ της έκδοσης των ΥΑ για τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις των γιατρών» καταγγέλλουν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο Βουλευτής Αχαΐας του Σύριζα-ΠΣ Καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου και 34 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) της έκδοσης των ΥΑ για τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις των γιατρών».
Για την αντιμετώπιση του λεγόμενου brain drain των γιατρών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην επικαιροποίηση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης τους και εξέδωσε σειρά ΥΑ που αναμόρφωναν όλες τις πτυχές της, κάτι που είχε να γίνει από το μακρινό 1994.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το ΚΕΣΥ δημιούργησε, για τις 45 αναγνωρισμένες κύριες ειδικότητες και εξειδικεύσεις της ιατρικής, θεσμικά στελεχωμένες χωρίς πολιτικά κριτήρια, Ομάδες Εργασίας από 14 γιατρούς η κάθε μια, συνολικά 630 άτομα. Αυτές οι Ομάδες εργασίας στελεχώθηκαν με επίσημους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του ΠΙΣ και των γιατρών του ΕΣΥ. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτού του έργου ήταν η ΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στις 20-9-2018 με τα στοιχεία Γ5α/Γ.Ποικ.64843/29-8-2018 (Β4138) «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας
Ακολούθως για 23 ειδικότητες είχαν ήδη εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο 2019 οι ΥΑ με τις οποίες καθορίστηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα Βιβλιάρια εκπαίδευσης (logbooks) και η αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Κέντρων (στα οποία ήδη βασίζεται η εκπαίδευση) που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Έκτοτε μόνο για μια (1) ιατρική ειδικότητα εκδόθηκε ΥΑ.
Οι αποφάσεις του ΚΕΣΥ με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα logbooks όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων ήταν προς υπογραφή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τον Ιούνιο 2019, αλλά έχουν επιστραφεί για «επικαιροποίηση». Βεβαίως ανακύπτει εύλογο το ερώτημα τι είδους επίκαιρα στοιχεία είναι δυνατόν να έχουν προκύψει άμεσα χρονικά μετά την κατάθεση .των εισηγήσεων των Ομάδων Εργασίας.
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός
1) Σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων ΥΑ για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για το οποίο μόχθησαν πλέον των 600 γιατροί;
2) Σε ενάντια περίπτωση που επιμείνει στην, κατά αυτόν, απαραίτητη «επικαιροποίηση», ποια είναι η διαδικασία που σκοπεύει να ακολουθήσει, αφού οι αρμόδιες Ομάδες Εργασίες έχουν διαλυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας του από τον Σεπτέμβριο 2019.
Αθήνα, 9 Απριλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Μεγάλη καθυστέρηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας(ΚΕΣΥ) στην υλοποίηση της αναμόρφωσης των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων».
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Η αντιμετώπιση του λεγόμενου brain drain των γιατρών ήταν στις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια κύρια αιτία αυτής της κατάστασης, πέραν των χαμηλών απολαβών των γιατρών, είναι και η απαρχαιωμένη εκπαιδευτική διαδικασία σε πολλές ειδικότητες. Για το λόγο αυτό η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ προχώρησε στην επικαιροποίηση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και εξέδωσε σειρά ΥΑ που αναμόρφωναν όλες τις πτυχές της, κάτι που είχε να γίνει από το μακρινό 1994.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το ΚΕΣΥ δημιούργησε, για τις 45 αναγνωρισμένες κύριες ειδικότητες και εξειδικεύσεις της ιατρικής, θεσμικά στελεχωμένες χωρίς πολιτικά κριτήρια, Ομάδες Εργασίας από 14 γιατρούς η κάθε μια, συνολικά 630 άτομα. Αυτές οι Ομάδες εργασίας στελεχώθηκαν με επίσημους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του ΠΙΣ και των γιατρών του ΕΣΥ. Οι επιστήμονες αυτοί δούλεψαν σκληρά με ανιδιοτέλεια και πάθος επί τουλάχιστον 2 συναπτά έτη και παρέδωσαν τα πορίσματα τους. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτού του έργου ήταν η ΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στις 20-9-2018 με τα στοιχεία Γ5α/Γ.Ποικ.64843/29-8-2018 (Β4138) «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας». Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα εκπαιδεύεται ένα μεγάλος αριθμός ειδικευομένων, οι οποίοι διανύουν διάφορα χρονικά στάδια της ειδικότητάς τους. Ένας αριθμός ακολουθεί την εκπαίδευση βάσει του ΠΔ 415/94 και ένας αριθμός βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας ( Γ5α/Γ.Ποικ.64843/29-8-2018(Β4138). Και μάλιστα για τους τελευταίους ισχύει και το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης για όσες ειδικότητες έχει ήδη θεσμοθετηθεί σε ΦΕΚ.
Ακολούθως για 23 ειδικότητες έχουν ήδη εκδοθεί ΥΑ μέχρι τον Ιούνιο 2019 με τις οποίες καθορίστηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα Βιβλιάρια εκπαίδευσης (logbooks) (στα οποία ήδη βασίζεται η εκπαίδευση) που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Έκτοτε μόνο για μια (1) ιατρική ειδικότητα εκδόθηκε ΥΑ. Οι αποφάσεις του ΚΕΣΥ με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα logbooks των υπολοίπων ειδικοτήτων ήταν προς υπογραφή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο 2019, αλλά έχουν επιστραφεί για «επικαιροποίηση». Βεβαίως ανακύπτει εύλογο το ερώτημα τι είδους επίκαιρα στοιχεία είναι δυνατόν να έχουν προκύψει αμέσως χρονικά μετά την κατάθεση .των εισηγήσεων των Ομάδων Εργασίας.
Παράλληλα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στις εισηγήσεις των Ομάδων Εργασίας ήταν και η αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Κέντρων για κάθε ειδικότητα/εξειδίκευση η οποία ολοκληρωμένη έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, βασισμένη σε καθορισμένα κριτήρια που εξασφαλίζουν πρωτίστως την ορθή εκπαίδευση των ειδικευομένων ως εκπαιδευόμενους επιστήμονες. Πολλά από αυτά τα εκπαιδευτικά κέντρα μέχρι τώρα λειτουργούν με απαρχαιωμένα κριτήρια για λόγους κύρια υποστελέχωσης, αλλά και πιστοποίησης της λειτουργίας τους με πελατειακά κριτήρια.
Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ
1) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην έκδοση των απαραίτητων ΥΑ για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για το οποίο μόχθησαν πλέον των 600 γιατροί;
2) Σε ενάντια περίπτωση που επιμείνετε στην κατά εσάς απαραίτητη «επικαιροποίηση», ποια είναι η διαδικασία που σκοπεύετε να ακολουθήσετε αφού οι αρμόδιες Ομάδες Εργασίες έχουν διαλυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας του από τον Σεπτέμβριο 2019.
Ο ερωτών βουλευτής
Μάρκου Κώστας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Κασιμάτη Νίνα
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς