Συνάντηση Χ. Μπονάνου με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Θ. Παπαδόπουλο και εκπροσώπους από τα Λαπατοχώρια
Τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο επισκέφθηκαν την Τετάρτη 7 Απριλίου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος και οι εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ – Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Λαπατοχώρια Καλαβρύτων Ν. Μαντάς και Ν. Αντωνόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα αναβάθμισης της περιοχής και προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας όπως η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου των Καλαβρύτων, η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του καταρράκτη του Ταξιάρχη και το πλεονέκτημα που υπάρχει στην περιοχή των Καλαβρύτων με την ύπαρξη του δάσους της Κανίσκας, καθώς επίσης και της βελτίωσης του οδικού δικτύου που συνδέει τα Λαπατοχώρια.
Ο κ. Μπονάνος δήλωσε σχετικά: «Η γνώση, το πάθος και η αγάπη των δύο συμπολιτών που έχουν τελέσει σε θέση ευθύνης για τον τόπο τους, είναι κάτι που με συγκίνησε βαθύτατα. Η Περιφέρεια θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που προβάλλουν την φυσική ομορφιά του τόπου μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο για τη συνεργασία αλλά και για το επετειακό πολυτελές λεύκωμα με το αρχειακό υλικό που μου προσέφερε, από το οποίο αναδεικνύεται ο ρόλος των Καλαβρύτων στην Επανάσταση και το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από το 1821, καθώς και για το επετειακό μετάλλιο εθιμοτυπίας του Δήμου Καλαβρύτων».
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αρδευτικού Συνεταιρισμού ΤΟΕΒ Κραθίου - Ακράτας του Δήμου Αιγιαλείας Παναγιώτη Σπηλιωτακόπουλο είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρδευτικός συνεταιρισμός και η αναζήτηση λύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του. Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος αρδευτικός συνεταιρισμός εξυπηρετεί πάνω από 980 συνεταιριστές στις περιοχές Συλίβαινα, Κράθιο, Αιγείρα, Μάρμαρα (μέχρι το όριο του Θολοπόταμου) και Ποροβίτσα (μέχρι το όριο του ποταμού Κράθη).
«Σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα ΤΟΕΒ, Γεώργιο Κοντογιάννη, καθώς και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, εργαζόμαστε ώστε να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις για ένα ζήτημα που αφορά τόσο τον συγκεκριμένο, όσο και άλλους ΤΟΕΒ της περιοχής μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα του «αγροτικού νερού» είναι μεγάλο και πολυετές.
«Η κατάσταση στα αρδευτικά δίκτυα λίγο πολύ είναι γνωστή σε όλους μας. Οι αγρότες, πολλές φορές πληρώνουν για το νερό άρδευσης αλλά πολλές φορές δεν έχουν νερό να ποτίσουν. Η αξιοποίηση του αρδευτικού νερού χρειάζεται εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό. Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, έχει ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου έργου που θα λύσει το πρόβλημα, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Ωστόσο, αναζητούμε και κάθε άλλη πρόσφορη λύση προκειμένου να βοηθήσουμε τους αγρότες μας, καθώς γνωρίζουμε την αξία που έχει για τον τόπο μας η αγροτική παραγωγή, αλλά και η παραμονή των συμπολιτών μας στον τόπο τους και στη γη τους» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η προσπάθεια των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής, είναι αδιάλειπτη και θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά.
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τις 117 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στη δράση «Επιχειρηματική Εκκίνηση»
Αναρτήθηκαν τα τελικά αποτελέσματα στον επίσημο ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (https://www.pde.gov.gr/ependyseis/actions/startups/decisions.html) για την ένταξη 117 επιχειρήσεων στη δράση «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας», μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται με 11.168.952,74 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη δημιουργία και στήριξη νέων δυναμικών μικρών ή πολύ μικρών επιχειρηματικών μονάδων που συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγικής βάσης και αφορούν σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας Τα επενδυτικά σχέδια είναι συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 14.265.378,00 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, στο πλαίσιο της δράσης έχουν ενισχυθεί 218 επιχειρήσεις με το ποσό των 21.483.033,90 ευρώ. Στο σύνολό τους τα αιτήματα αξιολογήθηκαν από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Νέα τηλεδιάσκεψη για το «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου»
Το σημαντικό ζήτημα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου συζητήθηκε τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, επιστημόνων και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη και της περιφερειακής συντονίστριας πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθίας Γιαννιά.
Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystisfimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος .
«Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια μας και πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Η ενημέρωση όλων είναι το βασικό μας «όπλο» απέναντι σ’ αυτή την ασθένεια. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Γι’ αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα (καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων) πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνια. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με αυτήν την καταστροφική ασθένεια και θα στηρίξει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.
Την άμεση ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς τόνισε η περιφερειακής συντονίστριας πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά: «Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούν οι πολίτες για την ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Δέντρα αιωνόβια και μεγαλόπρεπα, οι πλάτανοι φυτεύονταν σε πλατείες και κρήνες, οπότε πολλοί απ’ αυτούς συνδέθηκαν με τις ιστορίες των τόπων και των ανθρώπων. Είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε το φυτό αυτό προωθώντας και στηρίζοντας τις απαιτούμενες ενέργειες».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, το Δασικό Τμήμα και από τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.
Την Ιερά Μονή Ομπλού επισκέφθηκε ο Φωκίων Ζαΐμης
Την ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης.
Ο κ. Ζαΐμης μιλώντας με τον Ηγούμενο εξέφρασε τη θετική διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να αξιοποιηθεί το Μοναστήρι καθώς η πολιτιστική και ιστορική του διαδρομή είναι ανεκτίμητης αξίας:
«Ήδη, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει δρομολογηθεί η επισκευή του επαρχιακού δρόμου, ωστόσο είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε παράλληλα την ιστορικότητα της Μονής, η οποία έχει προσφέρει σημαντικά σε όλες τις επαναστάσεις και τους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμετα ιστορικά κειμήλια της που είναι η εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.
Υπενθυμίζεται ότι η ονομασία της Μονής προήλθε εκ του αλβανικού Όμπλε που σημαίνει γλυκύ. Πιθανώς και αυτό να προέρχεται από το Πελασγικό Όμπη (γλυκιά τροφή) όπερ και η θεά Δήμητρα ονομάζετο και Ομπνία. Εκτίσθη το 1315 και την προστατεύει η θαυματουργός Παναγία η Ομπλίτισσα με το γλυκύ βλέμμα. Κάηκε επανειλημμένως από τους Οθωμανούς καθότι καταφύγιο των αγωνιστών. Ο κ. Ζαΐμης ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Μπαρμπούνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς