Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Μέτρα στήριξης της Οικονομίας ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


 Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα ««Ανάγκη λήψης άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 Μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και διανύοντας πια το τρίτο κατά σειρά lockdown,  οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με τους ιδιοκτήτες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου πασχίζοντας να μείνουν ζωντανοί.  Οι πολιτικές «ενίσχυσης» που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγούν σε λουκέτα αλλά και στην οικονομική εξαθλίωση.

Και ενώ οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίμεναν την  επιστρεπτέα ενίσχυση του 6ου κύκλου, το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τις 6 από τις 10 αιτήσεις υπαγωγής καθώς θεσμοθέτησε κριτήρια που κατέστησαν δυσχερέστερη την υπαγωγή σε αυτήν . Η κυβέρνηση ακολουθεί εδώ και μερικούς μήνες την εξής «πρωτότυπη πρακτική», ζητάει εκδήλωση ενδιαφέροντος και μετά, ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να διαθέσει, εφευρίσκει συγκεκριμένα εμπόδια που λειτουργούν ως «κόφτες». Συγκεκριμένα, από 850.000 επιχειρήσεις πάσης φύσεως αιτήθηκαν να υπαχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 721.396. Το 60% από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για ενίσχυση απορρίφθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, απορριπτέες κρίθηκαν 435.215 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ επιλέξιμες για ενίσχυση κρίθηκαν 286.181. Παράλληλα, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, το κονδύλι αυξήθηκε μόλις κατά 50 εκατ. Ευρώ. Ακόμα όμως και για αυτούς που έλαβαν ή θα λάβουν την επιδότηση, αυτή θα είναι της τάξης των 500€ εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να επιστραφούν. Δηλαδή οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να συντηρηθούν για δυο μήνες με 250€.

Tα παραπάνω δεδομένα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εμπορικών συλλόγων του Νομού Αχαΐας, οι οποίοι μέσα από δελτία τύπου και ανακοινώσεις καταγγέλλουν τον συνεχή και επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό τους από την Κυβέρνηση. Στις απώλειες του 2020 προστίθενται και αυτές του 2021 αφού τα φυσικά καταστήματα έχουν λειτουργήσει κανονικά μόλις 12 ημέρες φέτος και εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή χωρίς να έχουν λάβει καμία απολύτως ενίσχυση , εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

 - Προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση επιπλέον μέτρα στήριξης προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση  στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις;

-Θα αρθούν οι άδικοι περιορισμοί στις επιστρεπτέες προκαταβολές ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ενισχυθούν ;

-Είναι διατεθειμένα τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς