Δήλωση Νίκου Φίλη: Επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ελληνικό με τις 264 ψήφους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Κατά του εν λόγω νομοσχεδίου ψήφισαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απείχαν ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ελάχιστη πρόοδο και παρέδωσε ελάχιστες εκκρεμότητες, κάνοντας λόγο για ελάχιστα πεπραγμένα, τους τελευταίους 20 μήνες, από τη σημερινή κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, επισήμανε τις αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνηση σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό με στόχο να μεταβιβαστεί στη Lamda Development μεγαλύτερη έκταση από όση της αναλογεί. Η ίδια υπογράμμισε δε ότι η διανομή των ακινήτων έγινε πριν από την απόδοση των κοινόχρηστων χώρων στους δήμους επειδή «έπρεπε τα κοινόχρηστα να μετρήσουν στη συνολική έκταση, ώστε το 30% να βγει από τα 6.000 στρέμματα και όχι από τα 4.500 στρέμματα» αναφερόμενη στην κατανομή του 30% της έκτασης στην εταιρεία.
Αναφορικά με τις περιφράξεις, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αρχική επιδίωξη της εταιρείας για δημιουργία «περίκλειστης πόλης», στην περιοχή.
«Οι ανησυχίες μας προκύπτουν διότι ξέρουμε τα αρχικά σχέδια. Έτσι ήταν τα αρχικά σχέδια, πριν κάνουμε εμείς τροποποιητική. Κλειστό πάρκο, κλειστή πόλη, χωρίς πρόσβαση στην παραλία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δήλωση Νίκου Φίλη: Επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω
Ο Νίκος Φίλης. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, τοποθετήθηκε με δήλωσή του για την ψήφιση του νόμου για το Ελληνικό και την στάση αποχής που κράτησε στην ψηφοφορία.
Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:
Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για τη ζωή, προτείνεται η επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που γεννά παρόμοιες κρίσεις, στη λατρεία των επενδύσεων χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρπακτική εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων. Φτάνοντας, μάλιστα, στην περίπτωση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ελληνικό, ακόμα και στον αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές «μπανανίες».
Αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής.
Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει.
Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς