Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Για την απώλεια του διακεκριμένου γλύπτη Διον. Γερολυμάτου


ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ: Να εξετάσει ο Δήμος Πατρέων τη δυνατότητα έργο του να τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης, αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά του στην τέχνη

Ο επικεφαλής της παράταξης Ώρα Πατρών, Γιώργος Ρώρος και το Πολιτιστικό τμήμα της εκφράζουν τη θλίψη τους, για το θάνατο του Διονύση Γερολυμάτου. 

Ο Διονύσης Γερολυμάτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1938. Κεφαλληνιακής καταγωγής, πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου το 1954 από τον Γεώργιο Παπαδημητρίου-Φαίων. Σπούδασε στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών λαμβάνοντας υποτροφίες (1959-1963) κοντά στον Γιάννη Παππά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής-γυψοτεχνίας κοντά στον Νίκο Κερλή. 

Την περίοδο 1966-1970 συνεργάστηκε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Νεωτέρων. 

Είχε παρουσιάσει το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Παρίσι το 1971, στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974, όπου έλαβε το Γ΄ βραβείο, και στην έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Χακόνε στο Τόκιο το 1976 καθώς και σε διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής. 

Εργάστηκε ως συντηρητής στην Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων στο τμήμα Παλαιοχριστιανικών, ενώ το 1968 αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τότε καθεστώς. Υπήρξε για χρόνια μέλος της επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. 

Εργαζόταν με σκληρά υλικά, πέτρα, μάρμαρο, τσιμέντο, και δημιούργησε έργα από ένα ευρύ θεματικό πεδίο, αποτέλεσμα ελεύθερης έμπνευσης ή παραγγελιών. Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολήθηκε και με το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

 Φιλικός χαρακτήρας, οικείος, προσηνής ήταν επίκεντρο ενδιαφέροντος.

Η τελευταία έκθεση του έγινε πριν ενάμιση χρόνο στη Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και προτείνουμε να εξετάσει ο Δήμος Πατρέων τη δυνατότητα έργο του να τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης, αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά του στην τέχνη.

Η Σία Αναγνωστοπούλου για το θάνατο του Διον. Γερολυμάτου

Ο κόσμος της τέχνης αλλά και η πόλη της Πάτρας θρηνούν την απώλεια του Διονύση Γερολυμάτου, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες γλύπτες. Κεφαλλονίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1938 και συνέδεσε με την πόλη αυτή τη ζωή του, παίζοντας ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της μέχρι το θάνατό του.

Πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών το 1959, ο Δ. Γερολυμάτος μαθήτευσε πλάι στον Γιάννη Παππά και τον Νίκο Κερλή και από πολύ νέος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και συμπόσια γλυπτικής, ενώ έργα του κοσμούν πολλές πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πολυσχιδής καλλιτέχνης, πέραν της γλυπτικής, ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων αλλά και τη συγγραφή.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος αφήνει πίσω του ένα έργο μνημειακό, με ευρύ θεματικό πεδίο, σμιλεμένο σε σκληρά, ανθεκτικά υλικά. Με τις γλυπτικές συνθέσεις του δίνει τρισδιάστατο σώμα σε ιδέες και σκέψεις ή ακόμη και σε στίχους. Υπήρξε επίσης από πολύ νωρίς δραστήριος α στο πεδίο της διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων των ομοτέχνων του, ίδρυσε και διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών, ενώ υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.

Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους αυτού του πολύ σημαντικού καλλιτέχνη και συμπολίτη μου που τίμησε με το έργο και τη συνολική γενναιόδωρη προσφορά του την πόλη της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς