Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τα ψάρια δεν έχουν φωνή!

 

«Τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αστυνομικούς, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου και επιπολασμός του Covid-19 στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα»

Ερώτηση με τα παραπάνω υπέβαλαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ αυτών οι Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.

Στο μεταξύ ο Κώστας Μάρκου, τ. πρόεδρος του ΚΕΣΥ, σχολιάζει:     

«Κάθε έννους πολίτης, ας κρίνει την Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί της ερώτησης 17 Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θέμα την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους αστυνομικούς, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου και τον επιπολασμό του Covid-19 στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα.

Η ερώτηση ήταν απλή: "Πόσα τεστ διενεργήθηκαν στους ένστολους της ΕΛΑΣ κατά την περίοδο από την 15.11.2020 έως και την ημέρα κατάθεσης της ερώτησης την 15.12.2020; Ποιος ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων και σε ποιες Αστυνομικές Διευθύνσεις;»

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας πιο απλή… «Υπογραμμίζεται, ότι το αστυνομικό προσωπικό που διατέθηκε σε μέτρα τάξης την 17-11-2020 υποβλήθηκε σε δοκιμασία ταχέος ελέγχου αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), τα αποτελέσματα του οποίου ήταν αρνητικά». Ως προς τον αριθμό των τεστ, που τελικώς διενεργήθηκαν τις ημέρες πριν την 17.11.2020, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε επιφυλακή και τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων (με δεδομένο ότι, έως την 12.11.2020 τα θετικά κρούσματα στους Αστυνομικούς ανέρχονταν σε 1.063), σιγή ισχύος…

Η ερώτηση, ήταν απλή: Τι προβλέπουν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα; Σιγή ισχύος…

Η ερώτηση, ήταν απλή: Ζητήθηκε η γνώμη του ΕΟΔΥ, πριν την έκδοση της περιβόητης απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση των έξι χιλιάδων αστυνομικών; Σιγή ιχθύος…

Η ερώτηση, ήταν απλή:  Έχει μεριμνήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα εδικών διαχωριστικών που τοποθετούνται εντός των περιπολικών, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των αστυνομικών με τα άτομα που μεταφέρουν  κλπ; Σιγή ιχθύος…

Η ερώτηση ήταν απλή: «Είχε υπάρξει μέριμνα για την προληπτική διενέργεια τεστ, πριν την 15.11.2020, στους Αστυνομικούς, που διατέθηκαν για τα μέτρα της επετείου του Πολυτεχνείου;». Η απάντηση του Υπουργείου,  όχι και τόσο απλή… «…η Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. προέβη στην προμήθεια ειδικού μηχανήματος και 2.710 αντιδραστηρίων για τον αντιγονικό έλεγχο ανίχνευσης του εν λόγω ιού, και παρέλαβε 16.000 δοκιμασίες ταχέων ελέγχου αντιγόνων…» και «Χρήζει επισήμανσης το γεγονός ότι τόσο ο έλεγχος με μοριακή μέθοδο ανάλυσης (PCR) όσο και ο έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) διενεργούνται σύμφωνα με τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., βάσει των οποίων δεν προβλέπεται προληπτικός έλεγχος σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο προμηθεύτηκε μεν ορισμένες χιλιάδες τεστ, αντιδραστήρια κλπ, κανείς δεν ξέρει πόσα εξ΄ αυτών χρησιμοποιήθηκαν  προληπτικά, καθώς κάτι τέτοιο λένε πως δεν προβλέπεται σε περίπτωσεις ασυμπτωματικών ατόμων, και βεβαίως κανείς δεν ξέρει μετά τις 17 Νοεμβρίου, που οι πάντες είδαν την έλλειψη προστατευτικών μέτρων από τις δυνάμεις καταστολής, πόσα άτομα θετικοποιήθηκαν.

Αξιότιμε κ. Χρυσοχοΐδη, πραγματικά αποτελεσματικός ο τρόπος με τον οποίο, δυνάμει των ενεργειών σας, περιστέλλονται, θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολλών στο όνομα της προστασίας από τον κορονοιό».

                 

                                             ΕΡΩΤΗΣΗ

           Προς τους κ.κ. Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας

Θέμα: « Τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αστυνομικούς, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου και επιπολασμός του Covid-19 στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα»

«Νωπές είναι οι μνήμες της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων και για ταυτόχρονη διάθεση έξι χιλιάδων Αστυνομικών στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Έξι χιλιάδες Αστυνομικοί, συνωστίσθηκαν κατόπιν εντολής του Αρχηγού τους για την αποτροπή του κινδύνου συνωστισμού των πολιτών, με απώτερο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Με άλλα λόγια, η εξουσιαστική διοίκηση, επέλεξε τη λύση του συνωστισμού, ως ειδικό μέτρο πρόληψης στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για την προστασία του κοινωνικού δικαιώματος της υγείας των πολιτών. Αναγκαιότητα ή απλώς επίδειξη αυταρχισμού της Κυβέρνησης; Παραδοξότητα και επικινδυνότητα, το μόνο βέβαιο.

Οι συνέπειες της ανωτέρω διαχείρισης φάνηκαν πάραυτα,  με τον εντοπισμό  τουλάχιστον εξακοσίων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας σε τεστ που διενεργήθηκαν έως και την Τρίτη 24.11.2020. Ωστόσο, τα ως άνω δεν κατάφεραν  να προκαλέσουν  την ανησυχία της Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως προκύπτει από τις έμφορτες αντιφάσεων δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγο μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ως νέος αυτόκλητος εμπειρογνώμων υγείας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους.», δήλωση από την οποία συνάγεται ευχερώς το συμπέρασμα ότι η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας, που απαγόρευσε σε όλη τη χώρα την ενάσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» -άνω των τεσσάρων ατόμων- δεν έχει υγειονομική αιτιολόγηση αλλά αμιγώς πολιτική. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονηθεί και η αντίστοιχη  δήλωση στην οποία προέβη στην ίδια συνέντευξη, αναφορικά με την απαγόρευση των εορτασμών για την 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: «έπρεπε να γίνει αυτή η απαγόρευση, ήταν επιβεβλημένη, διότι διαφορετικά θα κοροϊδεύαμε και εμείς τον κόσμο αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορονοϊό στο κέντρο της πόλης' όπως είχε γίνει με την υπόθεση έξω από το Εφετείο».

Εντούτοις, τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την ανησυχία στο Σώμα των απλών αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκτίθενται στον πραγματικό κίνδυνο, είναι υπηρεσιακά και υγειονομικά απροστάτευτοι και θυσιάζονται ως νέες Ιφιγένειες. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση στην οποία προέβη τις προηγούμενες ημέρες Πρόεδρος Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων, ότι η έξαρση αποδίδεται ξεκάθαρα στα μέτρα που ελήφθησαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ανωτέρω θεσμικού οργάνου, οι αστυνομικοί κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή στις υπηρεσίες τους κατά τις ημέρες εκείνες, συγχρωτίστηκαν για πολλές ώρες και όχι μόνο δεν ελάττωσαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αντιθέτως την αύξησαν, με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι οι δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού φέρουν ιδιάζουσα βαρύτητα και ισχύουν έναντι όλων, όπως προτάσσει η αρχή της ισότητας, δηλαδή και έναντι των απλών πολιτών, οι οποίοι συνεπώς αντιστοίχως  δεν κινδυνεύουν σε ανοιχτούς χώρους, εφόσον « φορούν όλοι μάσκες» και είναι «αραιά ο ένας από τον άλλον», ερωτάσθε:

1)    Οι ανωτέρω τοποθετήσεις του κ. Υπουργού βασίζονται σε εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και ποιες είναι αυτές;

2)    Τι προβλέπουν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα αναφορικά με τη συχνότητα διενέργειας τεστ και τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στις τάξεις των αστυνομικών;

3)    Ζητήθηκε η γνώμη του ΕΟΔΥ, πριν την έκδοση της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση των έξι χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να συνωστισθούν προληπτικά σε πλατείες, τόπους συγκεντρώσεων κλπ χωρίς την τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων; Ποιο το περιεχόμενο αυτής;

4)    Πόσα τεστ διενεργήθηκαν στους ένστολους της ΕΛΑΣ κατά την περίοδο από την 15.11.2020 έως και σήμερα; Ποιος ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων και σε ποιες Αστυνομικές Διευθύνσεις;

5)    Είχε υπάρξει μέριμνα για την προληπτική διενέργεια τεστ, πριν την 15.11.2020, στους Αστυνομικούς, που διατέθηκαν για τα μέτρα της επετείου του Πολυτεχνείου;

6)    Έχει μεριμνήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα εδικών διαχωριστικών που τοποθετούνται εντός των περιπολικών, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των αστυνομικών με τα άτομα που μεταφέρουν και πώς αποδεικνύεται η ανωτέρω μέριμνα;

Αθήνα,  15  Δεκεμβρίου 2020

                             Οι ερωτώντες βουλευτές

                              Μάρκου Κώστας

                        Αναγνωστοπούλου Αθανασία

                            Αλεξιάδης Τρύφων

                            Αραχωβίτης Σταύρος

                            Αυλωνίτης  Αλέξανδρος

                            Βαρδάκης Σωκράτης

                            Βέττα Καλλιόπη

                            Δρίτσας Θεόδωρος

                            Καφαντάρη Χαρά

                            Μάλαμα Κυριακή

                            Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

                            Νοτοπούλου Αικατερίνη

                            Πούλου Παναγιού

                            Ραγκούσης Γιάννης

                            Σκουρολιάκος Παναγιώτης

                           Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

                           Χαρίτου Δημήτριος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς