Ποιητές που βραβεύτηκαν και διακρίθηκαν:
1 – Βασίλης Διαμαντόπουλος
2 – Παναγιώτης Αργυρόπουλος
3 – Μαρίνα Μελίδου
ΕΠΑΙΝΟΙ (αλφαβητικά)
Αθανάσιος Γάκης
Ζωή Γαλιδάκη
Ειρήνη Γεροντάρα
Αντιγόνη Γεωργακοπούλου
Δημήτριος Γκόγκας
Αθανάσιος Διαμαντάκης
Μαρία Δημοτάκη
Βασιλική Δραγούνη
Πελαγία Θεοχάρη
Χριστίνα Καλιαμπάκου
Μενέλαος Καρανδεινός
Χάρης Κυριακούλης
Μαγδαληνή Λαμπρογεώργου
Άγγελος Λάππας
Γρηγόριος Λουκάς
Κωνσταντίνος Μαυροματάκης
Γιώργος Μπάρδης
Παναγιώτης Ντάμτσιος
Γιάννης Παπαθεοδώρου
Μαρία Ρεντιφίδου
Βασιλική Ρουμελή
Ελένη Σ. (Ομάδα Δημιουργικής Γραφής – Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης ‘’ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ’’, Κέντρο Ημέρας «ΛΩΤΟΣ»)
Σωτήρης Τσανάι
Σοφία Τσιαλίκη
------οοο------
«Ως μέλη της κριτικής επιτροπής για το λογοτεχνικό είδος της Ποίησης, αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την χαρά μας για τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στον διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης» των εκδόσεων Ραδάμανθυς που δραστηριοποιούνται άοκνα στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών! Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και εξελίχθηκε εν μέσω δύσκολων κοινωνικών συνθηκών, αφού ήδη είχε ξεσπάσει η πανδημία. Γι’ άλλη μια φορά όμως, ήρθε η Ποίηση με τους ατελείωτους δρόμους της να οδηγήσει σε ζωογόνο πράξη αντίστασης σε χαλεπούς καιρούς, όσους επιθυμούσαν να εκφράσουν το δημιουργικό τους τάλαντο! Ένα μεγάλο Ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν το πνευματικό τους έργο! Ομολογούμε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή και η διάκριση των κειμένων που ξεχώρισαν αφού όλα κατέθεταν με σοβαρότητα την πίστη τους στην Ποίηση! Είναι σημαντικό που οι απανταχού Έλληνες συνεχίζουν να εκφράζονται ποιητικά στη γλώσσα μας που έχει βαθιές ρίζες μέσα στους αιώνες.
Η θεματολογία και το ύφος των ποιημάτων που στάλθηκαν στον διαγωνισμό είχαν κυρίως τα χαρακτηριστικά της υπαρξιακής και εξομολογητικής γραφής με υπερρεαλιστικές καταβολές, ενώ δεν απουσίαζαν κι εκείνα με ιστορικό, μυθολογικό περιεχόμενο καθώς και η θρησκευτική ποίηση. Τα κριτήρια για την επιλογή των κειμένων που διακρίθηκαν στον παρόντα διαγωνισμό έχουν να κάνουν κυρίως με την μεστότητα του στίχου, την έλλειψη μεγαλοστομίας, την ακρίβεια και την οξύνοια της ποιητικής φράσης. Επίσης, την χρήση σε κάποιες περιπτώσεις του μυθικού θέματος με απηχήσεις στο παρόν. Επιπροσθέτως, πιστεύοντας πως η Ποίηση έχει πάντα την ανάγκη μιας καινούργιας ματιάς εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την πρωτοτυπία όσον αφορά το θέμα ενός ποιήματος, αλλά και την ποιητική εκφορά του…
Επειδή η διεξαγωγή ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού, θεωρούμε ότι μπορεί να είναι μια πολιτιστική τομή, μια πρόταση με ιδιαίτερη αξία κοινωνικής έκφρασης, πρωτεύον κριτήριό μας υπήρξε η ανθρωπιστική ευαισθησία που υπήρχε στην ποιητική πρόθεση. Και λίγο πριν την ανακοίνωση των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων ας θυμηθούμε την ουσιώδη παραίνεση του Rilke από τα «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή»
«Γι’ αυτό, φίλε Κύριε, δε μπορώ να σας δώσω παρά τούτη μόνο τη συμβουλή: βυθιστείτε στον εαυτό σας, ψάξτε στα βάθη, απ’ όπου πηγάζει η ζωή σας. Εκεί θα βρείτε την απόκριση στο ερώτημα: πρέπει να δημιουργείτε; Ίσως βγει πως η Τέχνη σας καλεί. Τότε, αγκαλιάστε αυτή τη μοίρα, κρατήστε την για πάντα απάνω σας, μ’ όλο το βάρος και το μεγαλείο της, χωρίς ποτέ ν’ αποζητήσετε καμιάν αμοιβή απ’ έξω. Γιατί ο δημιουργός πρέπει να’ ναι ένας κόσμος για τον εαυτό του, να βρίσκει τα πάντα στον εαυτό του και στη Φύση, που μαζί της είναι δεμένος…. Κι ακόμα μια φορά, ένα θέλω να σας συμβουλέψω: ν’ αναπτυχθείτε, γαλήνια και σοβαρά, σύμφωνα με το δικό σας νόμο…».
(Από την ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς