Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ζητούν ένταξη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες


Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», με την οποία ζητούν άμεση τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β’/2020 και ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες.

Μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 4011 Β΄/18.09.2020 διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ. Με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο να ενταχθούν τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μια ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» ζητά την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικότερα τώρα που είμαστε εν μέσω πανδημίας, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον

·         Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια

Θέμα: Επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας

«ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», με την οποία ζητούν Άμεση τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β’/2020 και ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες.

Η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», όπου ζητούν την τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β΄/18.09.2020 σύμφωνα με το οποίο είναι αδύνατο να ενταχθούν τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μια ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών.

Η Αχαΐα, όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας, βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19, με την ομάδα των ανθρώπων αυτών να αγωνιά ακόμα περισσότερο για την υγεία τους και οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τη χρόνια πάθησή τους.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

  Αθήνα, 26-11-2020

Η καταθέτουσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΑΤΡΑΣ

«ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»

ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ 5 – ΤΚ 26222

Τηλ/fax: 6934030028 /2610362127

E-MAIL: zwiglikiapatras@hotmail.com

 Πάτρα :22/11/2020  

                                                                         Αρ.Πρωτοκόλου :1750

Προς : Υπουργό Υγείας  κ. Βασίλη Κικίλια

Κοιν.: Πίνακας αποδεκτών

Θέμα :  Άμεση τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β’/2020 και ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» , ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα απαριθμεί 175 εγγεγραμμένα  άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 αλλά και γονείς ανήλικων παιδιών με διαβήτη.

Μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 4011 Β΄/18.09.2020 διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ.

Με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο να ενταχθούν τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μια ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών!

Ειδικά τώρα, που και η Αχαία βρίσκεται «στο επίκεντρο της COVID 19» με τα θετικά κρούσματα ολοένα να αυξάνονται, επιδιώκουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία και την απόγνωση των πασχόντων από Σακχαρώδη διαβήτη και των οικογενειών τους .

   Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η νόσος COVID-19  προκαλεί την εμφάνιση κετονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα την κετοξέωση ,ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη , με τους μελετητές να σημειώνουν ότι η κέτωση αυξάνει τις ημέρες νοσηλείας και θνησιμότητα.

Σε πρόσφατη ελληνική μελέτη αναφέρεται ότι « Η σχέση μεταξύ COVID-19 και Σακχαρώδη Διαβήτη ,έχει περιγραφεί ώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δυό πανδημίες». Η ανωτέρω μελέτη αναφέρει πώς ο πραγματικός επιπολασμός του Διαβήτη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος από τον εκτιμώμενο. Όπως αναφέρει η ανωτέρω μελέτη, ο SARS-CoV2 μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, οποιαδήποτε οξεία ασθένεια ή φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στους πάσχοντες από Διαβήτη. Μάλιστα, μεταξύ 1122 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε 88 νοσοκομεία των ΗΠΑ, περίπου το 40% είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη ή ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

  Θέλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του Διαβήτη, καθώς η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Επομένως, η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους.

  Ζητάμε την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά τώρα, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη . Στην περίπτωση των πασχόντων θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως σε όσους υπαλλήλους είναι εφικτό αυτό από τη φύση της εργασίας τους, ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας.

Στην περίπτωση όσων εργαζομένων συνοικούν με πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, να δίνεται η δυνατότητα για εργασία back office ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το κοινό.

 

  Κύριε Υπουργέ,

Όλοι εμείς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη παλεύουμε καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας, για να έχει η ζωή μας ποιότητα και υγεία, την οποία δε θα διαπραγματευτούμε σε καμία συνθήκη και συγκυρία!

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η πόλη μας είναι σε μία διαρκή εγρήγορση.

Άνθρωποι με διαβήτη ή/και μέλη των οικογενειών τους, μέλη του Συλλόγου μας, εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακόμη και σε Νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΠ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ, που έχει ορισθεί ως Νοσοκομείο αναφοράς αλλά και στο ΓΝΠ ΟΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ . Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, λόγο του ΦΕΚ 4011 Β΄/18.09.2020 αδυνατούν να απομακρυνθούν από την εργασία τους με κίνδυνο, την ίδια τους τη ζωή.

Επιτέλους, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τόσο τις επιστολές του Δευτεροβάθμιου Οργάνου μας, της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. όσο και τη δική μας.

« Οι ζωές μας είναι στα χέρια σας, πρέπει να δράσετε τώρα »

           Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

        Γούλα Βασιλική                          Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης


   ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

Ø Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης

Ø Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος

Ø Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος

Ø Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Ø Πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστο Δαραμήλα

Ø  Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας κ.Τσιγκρής Άγγελος

Ø Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας  κ.Κατσανιώτη Ανδρέα

Ø Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας κ.Φωτήλα Ασημάκη

Ø Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας  κα.Αλεξοπούλου Χριστίνα

Ø Βουλευτής Αχαΐας Σύριζα κ.Τσίπρας Αλέξιος

Ø Βουλευτής Αχαΐας Σύριζα κα.Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Ø Βουλευτής Αχαΐας Σύριζα κ.Μάρκου Κωνσταντίνο

Ø Βουλευτής Αχαΐας Κινήματος Αλλαγής  κ.Παπανδρέου Γεώργιο

Ø Βουλευτής Αχαΐας Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος  κ.Καραθανασόπουλος Νικόλαος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς