Ολόκληρη η εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: |
Γ. Ρώρος: Τοποθετήσεις και συμπεράσματα από τη διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής του παράταξης
Την αγωνία για την επόμενη ημέρα μετά τον κορονοΐο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξε η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» στην διαδικτυακή επιτυχημένη εκδήλωση, που πραγματοποίησε χθες.
Ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών», Γιώργος Ρώρος ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης σκιαγράφησε το δυσμενές πλαίσιο στο οποίο η αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες εν μέσω μιας πρωτόγνωρη οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι το πέρασμα του κορονοΐου θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές των Δήμων ως προς τις αυξημένες ανάγκες για παροχές στους πολίτες από τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες,
«Οι δήμοι έχουν τεράστια πια δυσκολία να καταρτίσουν προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε τους δήμους.
Το μόνο που φρόντισε ήταν να αλλάξει και να αλλοιώσει την απλή αναλογική, να μετονομάσει το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ σε ‘Αντώνης Τρίτσης’ και πλέον αποσκοπεί στο να μοιράσει λεφτά σε ημέτερους», τόνισε ο Γ. Ρώρος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση έπρεπε να ρίξει χρήματα εμπροσθοβαρώς στην αγορά, προκειμένου να στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση να στηρίξει την κοινωνία, καθώς πλέον με το νέο πτωχευτικό νόμο, η κρίση των μνημονίων θα επιφέρει μεγαλύτερη κρίση και δοκιμασία για τους μικρομεσαίους».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ
Τις αυξημένες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας που καλείται η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει σε ένα πλαίσιο με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέδειξε ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
«Ζούμε την κακή επανάληψη των μνημονιακών περικοπών στην Αυτοδιοίκηση, εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο Μ. Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπονται περικοπές 214 εκατ. ευρώ, όπως και μηδενικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ για τις δαπάνες για τον κορονοϊο, «λες και δεν θα βιώσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊου τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Θίγοντας το ζήτημα της θεσμικής εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης, ο Μ. Χατζηγιαννάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την πανδημία για να ακυρώσει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης ιδίως με διατάξεις που ενισχύουν την Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο Παναγιώτης Κορκολής, πρώην γγ Δημ. Εσόδων
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κορκολής, πρώην γενικός γραμματέας Δημ. Εσόδων για θέματα ΕΣΠΑ σκιαγράφησε την επόμενη ημέρα αναφορικά με την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πληροφορώντας τους αιρετούς πως αυτή την περίοδο συζητείται στις Βρυξέλλες ότι η απορρόφηση των 72 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνοδευτούν με την υλοποίηση των έργων με ορίζοντα τα τέλη του 2026.
Στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εκπόνηση και ωρίμανση μελετών των Δήμων και των Περιφερειών.
Εξήγησε ότι ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυξημένη η χρηματοδότηση δημοτικών έργων από πόρους του ΠΔΕ, πλέον η κυβέρνηση συρρικνώνει στο ελάχιστο την διοχέτευση αυτών των πόρων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκριθεί το πενταετές πρόγραμμα για έργα της Αυτοδιοίκησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ ενέγραψε στον προϋπολογισμό μόλις 750 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, πρόεδρος της ΠΕΔ ΔΕ, Θ. Παπαδόπουλος
Στη συζήτηση παρενέβη ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος ο οποίος αφού στηλίτευσε το γεγονός ότι «δυστυχώς οι δήμοι καλούνται με ίδιους πόρους να στηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων», υπογράμμισε ότι σε επίπεδο οικονομίας, «οι δήμοι πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο κύμα ανεργίας».
Αναφερόμενος στους δημοτικούς υπαλλήλους, καθαριστές, υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών και διοικητικούς υπαλλήλους είπε:
«Πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων μας για να στηρίξουν τις άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας».
Παράλληλα, ο Θανάσης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πλέον είναι καιρός να συζητηθεί ολοκληρωμένα το πώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα περάσει ως αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
«Πρέπει να δούμε ως ενιαία οντότητα τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων», είπε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ιατρός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πατρών.
Ο τ. Περιφερειάρχης Δ.Ε. Απόστολος Κατσιφάρας
«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ζητήσει γενναία χρηματοδότηση για την επόμενη ημέρα μετά τον κορονοΐο. Και η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι μέρα ελπίδας μακριά από τον φόβο της ανεργίας και της φτώχειας», είπε ο τέως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε πρέπει οι πόροι να στραφούν σε επενδύσεις, που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.
Ο αντιδήμαρχος, Νίκος Κοτσώνης
«Μετά την πανδημία του κορωνοΐου έρχεται η πανδημία της πείνας», σχολίασε ο αντιδήμαρχος, Νίκος Κοτσώνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων με ταυτόχρονη πρόβλεψη για διαγραφή χρεών από όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και τέλη.
Ο δημοτικοός σύμβουλος Ναυπάκτου Γιώργος Σαμαντάς
Ο Γιώργος Σαμαντάς δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ ανέφερε για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ναυπάκτου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την σχέση που πρέπει να έχει με την αυτοδιοίκηση, για την βοήθεια στο σπίτι η οποία πρέπει να ενισχυθεί όταν έχουμε κρούσματα κορονοϊού που είναι σε απομόνωση καθώς και για την απλοποίηση της διεκπεραίωσης των έργων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Καμμένος
Ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Καμμένος ανέπτυξε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Αγρινίου, ανέφερε για τις ανεπαρκείς υποδομές πού υπάρχουνε στους δήμους για την αγροτική οικονομία και τις συνέπειες που είχε ο covid19 καθώς επίσης και για την απαξίωση των αγροτικών προϊόντων,λαδι κ.α.
Ο συντονιστής του Τμ. Αυτοδιοίκησης, Θοδωρής Γκοτσόπουλος
«Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον Δημόσιο Τομέα. Το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά με τον προϋπολογισμό του 2021 όπου προβλέπει περικοπές στις επιχορηγήσεις για τους ΟΤΑ και μηδενικές χρηματοδοτήσεις για τον κορονοΐο», στηλίτευσε ο συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, Θοδωρής Γκοτσόπουλος. Την ίδια ώρα επισήμανε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η τάση για την αντιμετώπιση της ύφεσης κατά την διάρκεια του κορονοΐου και μετά από αυτόν είναι η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
Η Σταματία Τσουμέα, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ–ΟΤΑ
«Πρέπει να στηριχθούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων και οικονομικά και με νέες προσλήψεις, γιατί εάν δεν γίνουν θα οδηγηθούμε κλείσιμο των υπηρεσιών των ΟΤΑ και σε ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε η Σταματία Τσουμέα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ και επικεφαλής της ΑΣΚ ΟΤΑ. «Η κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται ακόμη και τώρα να στηρίζει τις δομές των Δήμων που παίρνουν όλο το βάρος της πανδημίας, αφού ακόμη και σήμερα δεν προμηθεύει τους δήμους με προληπτικά τέστ για τον κορωνοΐο», υπογράμμισε.
«Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο το lockdown στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, αλλα και στο ίδιο το Δήμοσιο, καθώς όλο και περισσότεροι υπάλληλοι νοσούν από τον κορονοΐο», προειδοποίησε η Στ. Τσουμέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς