Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Για την αναγνώριση πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. των ΤΕΙ

 


Προς τους  28  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατέθεσαν

Απλή Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα:

«καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε.  των Τ.Ε.Ι.» :   

                                             

                                                       Κοινοποίηση: 

1.                  Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κ. Μητσοτάκη,

2.                  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & π. Πρόεδρο ΣτΕ, κ. Π. Πικραμμένο,

3.                  Υπουργούς: Εθν. Παιδείας  και Υποδομών και Μεταφορών

4.                  Γραμματείς όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων

5.                  Τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων της ΕΕΤΕΜ

 

Κυρίες, Κύριοι ερωτώντες Βουλευτές, 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι καταθέσατε Ερώτηση στη Βουλή για τις "καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι." επικαλούμενοι σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των Μηχανικών αυτών στη εργασία, κλπ., ζητώντας επιπλέον την εφαρμογή του άρθρου 257 του ν. 4610/2019.

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι κυβερνήσατε τη Χώρα από το Φεβρουάριο του 2015 έως Ιούνιο 2019.

Στο διάστημα αυτό εκκρεμούσε η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ με βάση τις εξουσιοδοτικές διατάξεις των νόμων 1404/1983 και 3794/2009, οι δε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 4917/2012 και 267/2016 παρότι σας ήταν γνωστές και η κυβέρνησή σας τις αγνόησε πλήρως.

Η Ένωσή μας, που αποτελεί θεσμικά και ιστορικά, τον επαγγελματικό/επιστημονικό φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ, κατ΄ επανάληψη κατέθεσε αυτοτελώς τις απόψεις μας και συμμετείχε κατά την περίοδο 2002 - 2014 σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (καθηγητές ΤΕΙ, Υπουργείο Παιδείας, ΕΕΤΕΜ) που διατύπωσαν προτάσεις για την συνολική ρύθμιση του επαγγέλματος όλων των ειδικοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τα ακαδημαϊκά δεδομένα, αλλά και όσα ισχύουν στον Ευρωπαϊκό χώρο, ιδίως Οδηγίες της Ε.Ε. και τελικά το 2017 κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας  για πρώτη φορά ολοκληρωμένη πρόταση.

Αλλά και επί υπουργίας κ. Ν. Φίλη με Αναπλ. Υπουργό την κα Αναγνωστοπούλου, η ΕΕΤΕΜ συμμετείχε σε ομάδα έργου η οποία κατέληξε σε πρόταση επίλυσης του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά η τότε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του κόμματος σας  απέτρεψε την αρμόδια Υπουργό να την καταθέσει στην Ολομέλεια !!

΄Εκτοτε, η κυβέρνηση σας δεν προέβη σε οποιαδήποτε θετική ενέργεια για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος για τον κλάδο μας. Αντιθέτως επί των ημερών σας και δη, επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου, αποκλείστηκε για πρώτη φορά η Ένωσή μας, με  μη νόμιμη διαδικασία  από επιτροπή που συγκροτήθηκε από παραταξιακούς φίλους του Υπουργού Σπίρτζη και του πρόεδρου του ΤΕΕ Στασινού,  η οποία όμως διαλύθηκε μετά από ένα χρόνο χωρίς αποτελέσματα ! Και για τούτο καταγγέλθηκε από την παράταξη σας που δραστηριοποιούνταν στην ΕΕΤΕΜ.!

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές των εκλογών, με το ν.4610/2019 δώσατε πολιτική "διέξοδο" με την κατάργηση των ΤΕΙ (!), αποφεύγοντας, για πολλοστή φορά, να ρυθμίσετε με σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ. Ορισμένοι, μάλιστα, από εσάς καταθέσατε αιφνιδίως τότε την τροπολογία - διάταξη του άρθρου 257 του ν.4610/2019, χωρίς καμία διαβούλευση, παρακάμπτοντας ακόμη και την γνώμη του Υπουργού Παιδείας  και παραπέμποντας εκ νέου το θέμα στις καλένδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία του άρθρου 257 καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη  την ίδια στιγμή από τους άμεσα ενδιαφερομένους Μηχανικούς ΤΕΙ, γεγονός το οποίο δεν σας πτόησε και η τότε κοινοβουλευτική σας ομάδα την υπερψήφισε.!

Για όλα αυτά υπάρχει προφανώς εξήγηση: Οι πολιτικές πιέσεις και διασυνδέσεις στελεχών της τότε κυβέρνησής σας, πρωτοστατούντος του Υπουργού και πρώην Προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη σε αγαστή συνεννόηση με την γνωστή "συντεχνία" και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, δεν επέτρεπαν για μια τετραετία την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ για τους οποίους, τώρα,  δείχνετε όψιμο "ενδιαφέρον"!

Ανεξαρτήτως του ότι η υποκρισία έχει όρια, στην πολιτική ενδέχεται να ισχύουν άλλοι κανόνες.! Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ανένηψε τώρα που είναι αντιπολίτευση και υποβάλλει απλή Ερώτηση στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγκαλώντας την για την παράλειψή της να ρυθμίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, δηλαδή, όπως παρέλειψε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ !

Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα αυτό είχε κατατεθεί στη Βουλή πρόταση νόμου στις 17/10/2018,  από έξι Βουλευτές με τίτλο «Ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Μηχανικών και άλλες διατάξεις» (επισυνάπτεται), την οποία αγνοήσατε ως κυβέρνηση και ελπίζουμε ως αντιπολίτευση, εάν είστε ειλικρινείς με το περιεχόμενο της Ερώτησης σας, να την επαναφέρετε προς συζήτηση και να την υποστηρίξετε.     

   Καλείστε  επίσης, να προτείνετε και υποστηρίξετε την άρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων της κυβέρνησής σας την περίοδο 2016-2019, όπως, ιδίως, του άρθ. 257 του ν. 4610/2019, επειδή δεν λύνει το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ και δεν διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Τούτο διότι, τα μέλη της Επιτροπής και των Ομάδων Έργου, που σ΄ αυτό προβλέπονται, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκπρόσωποι και μέλη του ΤΕΕ! Πόσο δημοκρατικό και πολιτικά ηθικό είναι να καθορίζει τα δικαιώματά μας, ο επί χρόνια κύριος υπεύθυνος για την μη έκδοση τους ;

Επιπρόσθετα τονίζουμε ότι, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, είμαστε πρόθυμοι, εάν και εσείς το κρίνετε πλέον αναγκαίο, να σας εκθέσουμε διεξοδικά τις προτάσεις μας, αλλά και τα ενδιάμεσα υποστηρικτικά βήματα και εναλλακτικές προτάσεις, μέχρι την οριστική επίλυση της 37χρονης εκκρεμότητας, ήτοι, της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του  κλάδου  των Μηχανικών ΤΕΙ.

Για την Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΤΕΜ

 

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος  Δημόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς