38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν στις 13 Οκτωβρίου 2020 ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό με θέμα τι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες αναφορικά με τους εργαζομένους στον τομέα των ταχυμεταφορέων, ταχυδιανομέων και υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών.
Σε αυτήν αναφέρονται τα παρακάτω:
«Με τα άρθρα 55 και 56 του ν. 4611/2019, που αφορούν στους διανομείς με χρήση δικύκλου [courier και delivery], η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε, για πρώτη φορά, ειδικές ρυθμίσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας ενός επικίνδυνου επαγγέλματος και καθόρισε το πλαίσιο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων της «αόρατης» μέχρι τότε επαγγελματικής ομάδας των διανομέων. Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τους εργοδότες να εξασφαλίζουν δίκυκλο στους εργαζόμενους, να φροντίζουν για την συντήρησή του αλλά και να καλύπτουν όλα τα έξοδα (ασφάλεια, καύσιμα κλπ). Σε διαφορετική περίπτωση τουςυποχρεώνει να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το 15% τουλάχιστον επί του βασικού μισθού, ως αποζημίωση χρήσης και συντήρησης δικύκλου. Παράλληλα υποχρεώνει τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα Μέσα για την Ατομική τουςΠροστασία (κράνος, γάντια, μπουφάν, μπότες κλπ), ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί από τα ατυχήματα.
Με τον ίδιο νόμο αρμόδιο για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω διατάξεων ορίστηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που αποτέλεσε θεσμό για την χώρα και συνέβαλε διαχρονικά και αποτελεσματικά στην προστασία του κόσμου της εργασίας, ενώ την 1η Ιουλίου του 2019 δημοσιεύθηκε και η με αριθμό 29613/1754 εγκύκλιος του πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας, με οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 56.
Από τον Ιούλιο του 2019 όμως και λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, το μεν άρθρο 56 ελάχιστα εφαρμόστηκε από τους εργοδότες, αφού και η σταδιακή υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναπόφευκτα οδήγησε στην απουσία διενέργειας ελέγχων για την τήρηση των διατάξεων του Νόμου, το δε άρθρο 55παραμένει κενό γράμμα, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα εκδόθηκε η προβλεπόμενη από το Νόμο Υπουργική Απόφαση για να τεθεί σε ισχύ.
Για το λόγο αυτό το Σωματείο με την επωνυμία «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)», κατέθεσε αίτημα για συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενημερώσει τον Υπουργό και να εκθέσει τις απόψεις του, χωρίς ωστόσο να έχει ανταποκριθεί κανείς μέχρι σήμερα.
Αντιμετωπίζοντας την καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, ειδικά μετά τα μέτρα για την πανδημία, τον εκβιασμό που προβαίνουν οι εργοδότες απειλώντας τους διανομείς με απολύσεις, αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας που τείνει να γίνει κανονικότητα, την 08.10.2020, το Σωματείο κήρυξε 24ωρη απεργία ζητώντας: α) καθολική εφαρμογή του ν. 4611/2019 (εταιρικό μοτοποδήλατο, μέσα ατομικής προστασίας, αποζημίωση χρήσης μοτοποδηλάτου), β) βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, γ) ενιαία ειδικότητα, δ) καθιέρωση 4νθημέρου και 8ώρου με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ε) ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την πλήρη εφαρμογή του νόμου.
Επειδή ο κλάδος των διανομέων είναι ένας ευάλωτος κλάδος, που πλήττεται από την ανεργία, την υποδηλωμένη ή/και αδήλωτη εργασία και την έκθεση στον κίνδυνο.
Επειδή ο κλάδος των διανομέων είναι ένας επαγγελματικός κλάδος, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά κατά την περίοδο του lockdown, εργάστηκε με πλημμελή μέτρα προστασίας και εν μέσω μεγάλου υγειονομικού κινδύνου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες οδηγίες έχει δώσει μέχρι σήμερα στις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του ν. 4611/2019;
2) Προτίθεται να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για να ενεργοποιηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 55 και να εκκινήσει η υποχρέωση των εργοδοτών για αναγγελία στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου «ΕΡΓΑΝΗ» του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων;
3) Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για να μπει ένας φραγμός στην έμμεση μείωση του μισθού των εργαζομένων ταχυμεταφορέων, ταχυδιανομέων και υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών που προκύπτει από την μετακύληση του κόστους για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας, την συντήρηση και τα έξοδα κίνησης των ιδιόκτητων δικύκλων στους ίδιους τους εργαζόμενους;
4) Έχει μελετήσει τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και καταθέσει το σωματείο με την επωνυμία «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)», όπως είναι το «Ημερολόγιο Εργασίας», το οποίο και θα ενισχύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να αποδεικνύουν την πραγματική εργασιακή τους σχέση; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου επί των αιτημάτων και των προτάσεων αυτών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Mάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα(Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χαρίτου Δημήτριος
Ψυχογιός Γεώργιος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς