Συνεχίζονται οι επισκέψεις του κοινού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, στην έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Πατρέων, που λειτουργεί στο Καταφύγιο, επί της Τριών Ναυάρχων, κάτω από τα Ψηλαλώνια των Πατρών, με αξιόλογα εκθέματα από τις πρώτες ημέρες της κήρυξης του πολέμου στην χώρα μας, από την φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, ογδόντα χρόνια από τότε.
Στο Πρόγραμμα για την παρουσία των εκδηλώσεων, στο οποίο φιλοξενείται μήνυμα του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα παρακάτω, που προκαλούν εντύπωση για την έλλειψη σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζεται η ιστορική μάχη απελευθέρωσης της πόλης από την ναζιστική κατοχή.
Διαβάζουμε λοιπόν:
«03-10: Το πρωί παραδίδονται στην αγγλική δύναμη τα Τάγματα Ασφαλείας προδοτών και συνεργατών των Γερμανών του περιβόητου Κουρκουλάκου και η τελική επίθεση αρχίζει…».
Εάν δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος, κάτι που εύχομαι, σημαίνει πως όποιος ή όποιοι ανέλαβαν την σύνταξη του προγράμματος θεώρησαν ότι κάνουν αγγαρεία δεν προσέφυγαν τουλάχιστον σε βιβλία που έχουν γραφεί γι αυτό το θέμα.
Η ιστορική πραγματικότητα είναι πως το βράδυ παραμονής των μαχών, ήτοι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 1944 και όχι 3 Οκτωβρίου, οι εύζωνοι του Κουρκουλάκου παραδόθηκαν μετά από συμφωνία, στο Ψαροφάι στους Βρετανούς και στην Εγλυκάδα στον ΕΛΑΣ και το πρωί της 2 Οκτωβρίου που άρχισαν οι μάχες με τον ανθυπολοχαγό Ζήση Χατζόπουλο (Ρήγα) να καταλαμβάνει τα σχολεία του Βουδ και το υπόλοιπο 2ο Τάγμα του ΕΛΑΣ να έχει κυκλώσει την Πάτρα, οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν ότι τα νώτα τους είναι ακάλυπτα, καθώς οι εύζωνοι είχαν παραδοθεί και μεταφερθεί στο σχολείο Μιντιλογλίου.
Σχετική αναφορά γίνεται στο βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» όπου καταγράφεται η μαρτυρία του ευζώνου Αντώνη Πριονά.
Επίσης, στις 4 Οκτωβρίου 2020, όπου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στα Ψηλαλώνια, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, κατά την ομιλία της και αναφερόμενη στους απαγχονισθέντες πατριώτες, κάνει αναφορά σε δέκα κομμουνιστές που τους κρέμασαν οι Γερμανοί.
Πέραν του ότι δεν ήσαν όλοι κομμουνιστές, εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη στο ΚΚΕ, από το οποίο προέρχεται η ομιλήτρια, έχουν παραμείνει στη Διαταγή του Γερμανού πλοίαρχου Μάγκνους, που ζήτησε τον απαγχονισμό δέκα κομμουνιστών, ενώ νεώτερες έρευνες αποκαλύπτουν πως οι απαγχονισμένοι της ημέρας εκείνης ήσαν έντεκα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αναθηματική στήλη, που ήταν ακριβώς πίσω από την ομιλήτρια, αλλά που όμως δεν έκανε τον κόπο να την συμβουλευτεί!
Σοβαρά ατοπήματα αυτά, που δεν ταιριάζουν με έναν πολιτικό χώρο που φιλοδοξεί να θέσει την σφραγίδα του στα γεγονότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς