Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η ΝΔ προσπαθεί να βάλει την Δημοκρατία σε καραντίνα!




ΣΥΡΙΖΑ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ζητήσει άδεια από την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει συναντήσεις. Ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία



«Η ΝΔ διολισθαίνει κάθε μέρα προσπαθώντας να βάλει την δημοκρατία σε καραντίνα. Ενοχλήθηκε επειδή ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με ανθρώπους της εστίασης και με οινοπαραγωγούς.

Σε μια Δημοκρατία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζητάει άδεια από την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει συναντήσεις. Ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καθήκον να πραγματοποιεί δεκάδες συναντήσεις».

Τα παραπάνω απαντούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την επαφή του με τους πολίτες.

Παρακάτω απαντούν στην κριτική της ΝΔ και σε ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν:

Γιατί κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τι ακριβώς τον ρωτάει;

Διότι τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγκαιρα προτείνει, με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εμπροσθοβαρή, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.

Η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές ήταν το μοναδικό σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις. Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης»  του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη αν είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;

Με αφορμή τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με εργαζόμενους και καταστηματάρχες από τον χώρο της εστίασης και με οινοποιούς, η ΝΔ επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Τι απαντάτε;    

Η ΝΔ διολισθαίνει κάθε μέρα προσπαθώντας να βάλει την δημοκρατία σε καραντίνα. Ενοχλήθηκε επειδή ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με ανθρώπους της εστίασης και με οινοπαραγωγούς.

(α) Σε μια Δημοκρατία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζητάει άδεια από την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει συναντήσεις. Ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καθήκον να πραγματοποιεί δεκάδες συναντήσεις.

(β) Η ΝΔ χρεοκόπησε την χώρα, την οδήγησε στα μνημόνια, ενώ στην συνέχεια την παγίδευσε, αφήνοντας την χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και με αρρύθμιστο χρέος. Καλά θα έκανε λοιπόν να ήταν λίγο πιο φειδωλή στον λόγο της.
(γ) Η ΝΔ γνωρίζει πως οι φόροι που λέει πως αυξήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της παγίδας που έστησε το 2014 ελπίζοντας σε μια αριστερή παρένθεση. Γνωρίζει ακόμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν και αυτούς και δεν φρόντιζε να αφήσει το «μαξιλάρι» η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει ξανά.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια (κάτι που η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ) μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, κατάργησε τον ειδικό φόρο στο κρασί, ενώ προγραμμάτισε κι άλλες μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων η μείωση της προκαταβολής φόρους, που τις ακύρωσε η ΝΔ.

Το τι έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα είναι γνωστό. Όσο κι αν η ΝΔ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία.Το ζήτημα είναι ότι τώρα το μόνο σχέδιο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον κόσμο της εργασίας και τα μεσαία στρώματα είναι να τους εμποδίζει να συναντιούνται με τον Αλ. Τσίπρα και να ακούνε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το σχέδιο της ΝΔ θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να καταλάβει γρήγορα ότι η ανεπάρκεια της στον τομέα της οικονομίας είναι επικίνδυνη.

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ για πρωτοφανές μπάχαλο στον τουρισμό;

Διότι μετά το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας, όταν υπουργός και υφυπουργός τουρισμού αλληλοκαρφώνονταν δημοσίως για την γκάφα με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών και τις καθυστερήσεις  με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρας μας και να υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν. 

Τη μία μέρα το υπουργείο τουρισμού ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ξεχνώντας φυσικά και στις δύο περιπτώσεις τις αρχικές του δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ. 

Η αντιφατικότητα, η ασυνεννοησία και η αδυναμία συνεργασίας των υπουργείων προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επιπρόσθετα, όμως, προκαλεί ένταση και προβλήματα ακόμα και στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με φιλικές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μετά από αυτό το μπάχαλο να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του. Η κρίσιμη συγκυρία δεν συγχωρεί λάθη που βλάπτουν το διεθνές κύρος της χώρας μας, τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Τι απαντάτε;

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται πως οι παλινωδίες του υπουργού τουρισμού, τον οποίο κάλυψε πλήρως, στοιχίζουν ανεπανόρθωτα στη χώρα, την οικονομία και τους εργαζόμενους σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ελπίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη που ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τον τουρισμό με τον κ. Βρανάκη, όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου, να μην έχει ξαφνικά ανειλημμένες υποχρεώσεις ο αρμόδιος υπουργός.

Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τον «Τσιόδρα της οικονομίας» και για αυτό θα αναθέσει τους σχεδιασμούς της αναπτυξιακής στρατηγικής σε «ομάδα κορυφαίων Ελλήνων οικονομολόγων»;

Αρχικά, υπογραμμιζουμε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει «Τσιόδρα της οικονομίας» καλά θα έκανε να σταματήσει να εφαρμόζει ανοσία της αγέλης σε αυτήν. Αν κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι θα είναι αργά. 

Επίσης, μια νέα επιτροπή με νέους «σοφούς» δεν αποτελεί και ακριβώς ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο βασικούς Υπουργούς των Οικονομικών και της Οικονομίας. Αποτελεί όμως ψήφο εμπιστοσύνης στο παλιό επιστημονικό προσωπικό που χρησιμοποίησε όλο το εκσυγχρονιστικό αφήγημα το οποίο οδήγησε στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και ήταν βασική αιτία της κρίσης του 2009.  Είναι το ίδιο επιστημονικό προσωπικό που και μετά την κρίση διατυμπάνιζε ότι τα μνημόνια είναι χρυσή ευκαιρία να εφαρμοστούν όσες από τις ίδιες πολιτικές δεν προλάβανε πριν από την κρίση. 

Άλλωστε όπως έχουμε μάθει και από τη Βίβλο δεν μπορείς να βάλεις ξινισμένο κρασί σε νέα μπουκάλια και να ελπίζεις ότι θα ξαναγίνει καλό κρασί. Μια παλιά ιδέα όπως και να την πλασάρεις, παλιά ιδέα παραμένει. Σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνη. Η επιτροπή αυτή καθαυτή λοιπόν πρωτοτυπεί, πέρα από την παραβολή του Κυρίου μας, και αποτελείται και από ξινισμένο κρασί και παλιά μπουκάλια. Μέλη της είχαν λανθασμένα προβλέψει τέταρτο μνημόνιο. Το 2010 είχαν προτείνει μεταξύ άλλων: 

·  Να τεθούν υποχρεωτικά σε άδεια οι «πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι» (sic) με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 20% για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 40% τα επόμενα δύο,
·  την απελευθέρωση όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών. 
·  υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Ευχόμαστε οι προτάσεις αυτές αλλά και η λογική τους να έχουν αναθεωρηθεί. Αλλιώς η πρόβλεψή τους για 4ο μνημόνιο κινδυνεύει να καταστεί τώρα αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με την πολύ κυριολεκτική έννοια του όρου.

Όσο για το ποιοι «σοφοί» θα συνδράμουν στην αξιοποίηση του πακέτου εμείς θα προτείναμε οικονομολόγους που έχουν επικεντρωθεί στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Και θα βλέπαμε με μεγάλη καχυποψία όσους θεωρούσαν τα μνημόνια και τα μέτρα τους ως ευλογία. Ανθρώπους που για δεκαετίες όποια και αν ήταν η ερώτηση είχαν τον νεοφιλελευθερισμό ως απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα συμβεί στην ελληνική Οικονομία και το πως θα αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση στη βουλή αλλά και στην κοινωνία. Γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της κοινωνίας σπανίως την περιλαμβάνουν.

Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους οινοποιούς;

Οι ίδιοι ανέφεραν πως κάποιοι οινοπαραγωγοί “δεν πούλησαν ούτε μπουκάλι”, ενώ πέρα από την εσωτερική κατανάλωση που χτυπήθηκε από το lockdown στα μαγαζιά, “έχουν σταματήσει και οι εξαγωγές”. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, οι οινοπαραγωγοί υπογράμμισαν πως είναι απαραίτητο να λάβουν βοήθεια προκειμένου να “φύγουν” τα αδιάθετα αποθέματα της χρονιάς αυτής και να προχωρήσουν στη νέα παραγωγή, ενώ εξέφρασαν και αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, όπως στην εστίαση.
Επίσης, επισήμαναν πως πολλοί οινοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν των μέχρι τώρα μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, αφού οι ΚΑΔ λειτουργίας τους δεν μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης. Οι περισσότεροι, όπως εξήγησαν, δεν μπήκαν ούτε καν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν πληρούσαν την προϋπόθεση που υπήρχε για μόνιμους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ως καθετοποιημένες οικογενειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις εποχικούς εργαζόμενους. Οι οινοπαραγωγοί, τέλος, έθεσαν από την πλευρά τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες με το κυρίαρχο θέμα της μη χρηματοδότησης να αποτελεί «το μεγάλο τους παράπονο», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ένας δυναμικός κλάδος όπως η αμπελουργία και η οινοποιία πρέπει να στηριχθεί, και ανέφερε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης με περιουσιακό κριτήριο, πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, που συμπεριλαμβάνει και το κρασί, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο.
«Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση. Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση. Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περσινό εισόδημά του, το 2019, που ήταν μια καλή χρονιά, Άρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ειδικά για εσάς, όπως μελετούν στην Ισπανία και την Γαλλία, επειδή υπάρχει απόθεμα προς απόσταξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σοβαρής επιδότησης για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην απόσταξη και να προχωρήσετε στην συνέχεια στην καινούργια σοδειά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα που είχαν θέσει και οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί.
Ποια είναι τα συμπεράσματά σας μετά τη συνάντηση με τους οινοποιούς;

Τα συνοψίζει ο Αλ. Τσίπρας:
Ο δυναμικός κλάδος της αμπελουργίας και της οινοποιίας έχει αφεθεί και αυτός χωρίς στήριξη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, ειδικά από τη στιγμή που η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχει ξεκινήσει και ενώ υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων περιλαμβάνει και τις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα πρόσβασης σε επιδοτήσεις, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ενώ απαραίτητες είναι και οι φορολογικές διευκολύνσεις.

Ειδικά για τους αγρότες, προτείνουμε την ένταξή τους -με περιουσιακά κριτήρια- στο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας. Αν αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα, αν η παραγωγικότητα σταματήσει, θα αυξηθεί η ανεργία στα μεγέθη που συναντήσαμε στο παρελθόν.

Τι είπαν οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στην Καισαριανή με τους οποίους συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας;

Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον. Πολλοί από τους καταστηματάρχες, στην συζήτηση που είχαν με τον Αλ. Τσίπρα, επισήμαναν πως πολλά μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει σε όλη την χώρα δεδομένης της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών και της ελλιπούς στήριξης από την κυβέρνηση. «Είναι θέμα ρευστότητας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε ένας εξ αυτών και κάποιος άλλος είπε ότι «δεν ζητάμε να αισχροκερδήσουμε, αλλά να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια». Επίσης οι καταστηματάρχες σημείωσαν ότι έκλεισαν για 2,5 μήνες, τους καλύτερους μήνες της σεζόν και γι’ αυτό το διάστημα η κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν δεν ήταν «ούτε για ζήτω» .«Κανένα μέτρο, καμία υποστήριξη, ακόμα και τα δάνεια που δίνουν έβαλαν όρο να μην έχουμε φάει κανένα πρόστιμο, είναι μάλλον αδιανόητο για κάθε μαγαζί, να μην έχει περάσει κάποιος έλεγχος και να έχει βάλει κάποιο πρόστιμο», είπε ένας από τους καταστηματάρχες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στις ταβέρνες με ζωντανή μουσική, οι καταστηματάρχες επισήμαναν ότι τέθηκε το ζήτημα της δυνατότητας οι μουσικοί να παίζουν στον υπαίθριο χώρο για περιορισμένο χρόνο και δεν έλαβαν καμία απάντηση. Επιπλέον, αναφέρθηκε από την πλευρά τους ότι ήδη τα μαγαζιά παρουσιάζουν πρόβλημα από πέρυσι με την απαγόρευση του καπνίσματος, στην οποία αποδίδουν μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 40%.

Ποιo είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την επικοινωνία αυτή;

Το διατυπώνει με σαφήνεια ο Αλ. Τσίπρας με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες τους και κωφεύει μπροστά στα αιτήματά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που θα δώσουν τη δυνατότητα επανεκκίνησης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους με τους οποίους συνομίλησε και ποιό είναι το συμπέρασμά σας από την επικοινωνία αυτή;

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε τους τέσσερις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της αγοράς. «Εμείς λέμε ότι δεν είναι σωστό αυτήν την ώρα να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας αλλά η ίδια η εργασία», τόνισε σχετικά με την ενίσχυση της εργασίας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και προτείνουμε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση να επιδοτεί το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές συν το 40% του μισθολογικού κόστους».
Αναφερόμενος στον δεύτερο άξονα στήριξης, έκανε λόγο για την ενίσχυση στο κεφάλαιο κίνησης, στα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τονίζοντας πως «πρέπει να μην είναι επιστρεπτέα αλλά με την μορφή επιδότησης».

Ακόμα αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε αυτή τη φάση θα ήταν ουσιαστική στήριξη, όχι η μείωση μόνο του καφέ από το 24 στο 13%», εκτίμησε.
Τέλος, ως τέταρτο άξονα ανέφερε τις εγγυήσεις, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση για αυτό το πακέτο, όμως πιστεύω ότι κι εσείς αν αρχίσετε να διεκδικείτε, κάποια από αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με το δεδομένο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηρίζει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων επιχειρήσεων που παίρνουν σιγά σιγά σημαντική στήριξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μνημόνια και με τον Μητσοτάκη πακέτα ανάπτυξης. Τι απαντάτε;

H δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων και ΝΔ της ανάπτυξης ξεπερνά κάθε όριο θρασύτητας και αγγίζει την γελοιότητα. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ποιος μας έβαλε στην επώδυνη περιπέτεια των μνημονίων και ποιος κατάφερε να δώσει τέλος στην καταστροφή


Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, περί αυστηρής εποπτείας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης, ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς σπάει επιτέλους το ταμπού δεκαετιών της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που στοίχισε ακριβά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περισσότερο από όλες στην ελληνική. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους. Ο ρόλος του πρωθυπουργού – θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της.

Η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς