Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας!




Αλλά, σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων!


 «Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ‘Αντώνης Τρίτσης’. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα το νέο ή το ελπιδοφόρο σε αυτό.
Κρατώντας το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον ‘Φιλόδημο’, στο μόνο που διαφοροποιείται το νέο πρόγραμμα είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

Τα παραπάνω τονίζουν αυτοδιοικητικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τις θριαμβολογίες Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του χρηματοδοτικού προγράμματος για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την ονομασία "Αντώνης Τρίτσης"; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ είχε επιτύχει λέγουν, την ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση κρίσιμων έργων τοπικών υποδομών με διαφάνεια και αξιοκρατία. Γι’ αυτό και ο "Φιλόδημος" είχε ευρύτατη αποδοχή
 από τους ΟΤΑ της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες.

Πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, ως συνήθως, επιλέγει την πολιτική του εύκολου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού αντί να αναμετρηθεί με την ουσία. Οι δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, φορτωμένοι με τον βαρύ λογαριασμό της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους. Τους χωρίζει σε ‘εκλεκτούς’ και ‘αποπαίδια’, υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης.

Το είδαμε στα εργασιακά. Το είδαμε στο περιβάλλον.Το είδαμε στην εκπαίδευση. Σήμερα το βλέπουμε και στην αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω. Σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Κριτική στην κυβέρνηση για πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Τα όσα ακούγονται από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα που λειτουργεί σε αντίθεση με το προηγούμενο συνιστούν μια «εμβληματική» διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια «καινοτομία» στο πεδίο της υπονόμευσης ενός εργαλείου χρηματοδότησης που έγινε θετικά αποδεκτό από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

Μια υπέρμετρη «ευελιξία» στο πεδίο της πελατειακής αντίληψης και του νεοφιλελεύθερου κυνισμού. Μια δυσοίωνη «προοπτική», η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο να απορριφθούν στη συνέχεια έργα ζωτικής σημασίας που είχαν μείνει επί χρόνια στα αζήτητα. 

Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, με  502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ και με δημοπρατημένα έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ,  τα οποία και μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», ώστε στο μέλλον να εγγραφούν στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης της ΝΔ, ο «ΦιλόΔημος» καταρρίπτει στην πράξη τα κυβερνητικά fake news. 

Ο «ΦιλόΔημος», αποτέλεσε ένα πρόγραμμα εξαιρετικής απόδοσης που βοήθησε τους ΟΤΑ εκεί που είχαν ανάγκη. Εγκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στο  επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Τα κριτήρια ήταν αντικειμενικά, κοινά και η διαδικασία έγκρισης βασιζόταν σε αυτά, χωρίς να κάνει καμία άλλη διάκριση. 

Η κυβέρνηση τη ΝΔ, αντί για τα γνωστά σε όλους τους ΟΤΑ,  αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης έργων για χρηματοδότηση από τον «ΦιλόΔημο Ι», φρόντισε να θεσπίσει διαδικασία αξιολόγησης με κυρίαρχο τον ρόλο του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών, με όρους αδιαφάνειας, εμπλοκής ιδιωτών και πελατειακής λογικής. 

Καμία «δικαιοσύνη», λοιπόν. Καμία «πρόσβαση όλων», ενώ και η έννοια του «αδιάβλητου» έχει ήδη απαξιωθεί από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όσο για τα «461 έργα που ήταν ώριμα αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση», αυτό είναι μια περίτρανη παραδοχή των επιδόσεων του «ΦιλόΔημου» ως προς το σχεδιασμό και την προώθηση των έργων. Το σκέλος των προβλημάτων χρηματοδότησης αποτελεί τη συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ στην υλοποίηση των έργων και θα ήταν καλύτερο να επιλέξει την αυτοκριτική.  
  
Ο «ΦιλόΔημος» ήταν μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έγινε γνωστή και σεβαστή σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας την ΤΑ σε μια κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να αρκεστεί στα εύσημα της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας. Οι συνέπειες, δυστυχώς, θα βαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς