Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία



«Προχωράμε μπροστά με το βλέμμα στραμμένο στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας»


·         Κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ 

--Τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα είχε πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει το άλμα προς το μέλλον. Χωρίς μέτρα λιτότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη, με το χρέος ρυθμισμένο, την ανεργία να μειώνεται, το κοινωνικό κράτος να στήνεται ξανά στα πόδια του & με 37 δισ. ευρώ απόθεμα.  

--Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ΝΔ κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές της χώρας. Η πανδημία έριξε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στην οικονομία, όμως η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει, όπως αποδεικνύει η ΕΛΣΤΑΤ, πολύ πριν τον κορωνοϊό, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.

--Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να εργάζεται άοκνα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, παρακολουθούμε ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show, μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία. Άνθρωποι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τους κόλακες που τους περιτριγυρίζουν.

--Στον μοναδικό τομέα που η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει άριστα είναι αυτός της προπαγάνδας. Έχουν στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης. Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο.

--Μην κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Αν όμως δεν το τολμούν, τους καλούμε να σταματήσουν τώρα αυτόν τον επικίνδυνο για τη δημοκρατία κατήφορο.

--Μη μετατρέπετε κ. Μητσοτάκη την πολιτική ζωή σε βούρκο για να κρύψετε τα σκάνδαλά σας και τις ευθύνες σας στην οικονομία. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σας ακολουθήσει σ' αυτή τη λασπομαχία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

--Είμαστε μαζί με τους πολίτες, συζητάμε, ακούμε, αφουγκραζόμαστε την αγανάκτησή τους. Την αγωνία των εργαζομένων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ανθρώπων του τουρισμού, της εστίασης, του κόσμου της αγοράς, που μας λένε «δεν αντέχουμε» και «κάντε κάτι να μας βοηθήσετε».

--Έχουμε την ευθύνη να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο, να γίνουμε το στήριγμα σε όσους και όσες είναι αόρατοι για την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ακριβώς αυτό: Να γίνουμε το κόμμα των πολλών, το στήριγμα των πολιτών.

--Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να μη γυρίσει η χώρα στις οδυνηρές μέρες των μνημονίων. Για να μη χαθούν μέσα σε πέντε μήνες όσα με κόπο και θυσίες κερδίσαμε σε πέντε χρόνια. Εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ, απευθυνόμαστε σε πολίτες, όχι σε τηλεθεατές .

--Έχουμε χρέος ιστορικό να μην αφήσουμε τον τόπο να γυρίσει πίσω, αλλά να τον ξαναφέρουμε στην τροχιά της προόδου και της δημιουργίας. Να μην αφήσουμε μια Δεξιά με ιδέες και πρακτικές από τα παλιά να γίνει καθεστώς

--Έχουμε χρέος ιστορικό να ξαναφέρουμε στον τόπο μια προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση, με έγνοια για τους αδύναμους, με σχέδιο για τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας, με όραμα τη μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας και την κοινωνική πρόοδο.

Προχωράμε μπροστά με το βλέμμα στραμμένο στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι 6 άξονες για το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Ως εισαγωγή στη μεγάλη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θέλω να προσπαθήσω επιγραμματικά να συνοψίσω αυτό το όραμα σε έξι άξονες. Έχω μιλήσει κατά καιρούς για την ανάγκη, ιδίως μετά την πανδημία, να προχωρήσουμε σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτοί οι άξονες, λοιπόν, θα μπορούσαν να είναι και τα σημαντικότερα κεφάλαια αυτού του Συμβολαίου.
 
--Πρώτος άξονας, η παραγωγή.
 Η χώρα μας βιώνει σήμερα με δραματικό τρόπο τις συνέπειες μιας οικονομίας που για χρόνια βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια των υπηρεσιών και του τουρισμού. Και η κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μια οξύτατη κρίση του τουρισμού και αποδεικνύει πόσο στρεβλό είναι τελικά για μια οικονομία, αυτό το παραγωγικό μοντέλο. […] Γι` αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα μια βιώσιμη στρατηγική και όχι με άξονα το βραχυπρόθεσμο και εύκολο κέρδος. Και, παράλληλα, να οργανώσουμε την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια. […] Η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική, οι startups με προσανατολισμό στην καινοτομία, η κοινωνική οικονομία, είναι μονάχα ορισμένοι από τους κλάδους που πρέπει να στηρίξουμε σε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο.

--Δεύτερος άξονας, η εργασία.
Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική οικονομία χωρίς παραγωγικότητα των εργαζόμενων… 
Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος όταν νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, το 8ωρο – ίσως και λιγότερο από 8ωρο, είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσουμε – όλα αυτά όμως θα είναι διασφαλισμένα και αδιαπραγμάτευτα. Η εργασία από απόσταση η οποία θα επεκταθεί, μπορεί επίσης να είναι πολύ παραγωγικότερη από την παραδοσιακή δουλειά γραφείου. Αρκεί και εκεί, όμως, να υπάρχουν οι αντίστοιχες διασφαλίσεις. Και σήμερα δεν υπάρχουν.

--Τρίτος άξονας, το κοινωνικό κράτος.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να προστατεύει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. [] Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων όπου κριθεί. Με ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί. Για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης που σε καιρούς κρίσης φαίνεται ξανά να γίνεται ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Ένα σύστημα που δεν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας για να πλουτίσουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση.

--Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά.
Μια χώρα με τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να έχει ως κόρη οφθαλμού τις νεότερες γενιές. […] Eχει έρθει η ώρα επιτέλους να επενδύσουμε στις δυνατότητες και στις ικανότητες αυτών των ανθρώπων. Πώς; Επενδύοντας στη δημόσια παιδεία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα. Στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια που σήμερα είναι σχεδόν κατόρθωμα ότι παίρνουν την απόφαση να ζήσουν μαζί ή να κάνουν οικογένεια. Θέτοντας ηλικιακά κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Οργανώνοντας ένα σχέδιο για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων. Δίνοντας πραγματική στήριξη στην πολιτιστική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Επενδύοντας σε αθλητικές υποδομές, στηρίζοντας τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία και συλλόγους για να μπορούν ακόμα περισσότερα παιδιά να έχουν μια σχέση με τον αθλητισμό. Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα….
 
--Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον.
Εδώ πρέπει να είμαστε σκληροί. Έχουμε αργήσει δραματικά. Ακόμα και εμείς, συζητάμε για την κλιματική κρίση ως κάτι που θα έρθει και όχι ως κάτι που είναι ήδη εδώ. Επομένως, πρώτο βήμα είναι η ανάλυσή μας να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί. […] Και θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά, ότι αυτή η διαδικασία … προϋποθέτει και συγκρούσεις. Όχι μόνο με την αντίπαλη πολιτική άποψη ή με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλά συγκρούσεις ακόμα και με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Με απόψεις που ακόμα και στην ίδια την Αριστερά, ειδικά στο κομμάτι της παραγωγής, είναι κατεστημένες για χρόνια. Συγκρούσεις ακόμα και με πράξεις και με παραλείψεις της δικής μας κυβερνητικής θητείας. Όμως μια βιώσιμη στρατηγική για την Ελλάδα, οδηγεί σε μια Ελλάδα που κάθε χρόνο θα πρέπει μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Θα ολοκληρώνει τη δίκαιη μετάβαση και το τέλος της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Θα παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τρόπο που φυσικά δεν θα διαταράσσει την περιβαλλοντική ισορροπία.
 
--Έκτος άξονας, τα δικαιώματα.
Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή  ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας. Δεν μπορεί να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Κάναμε πολλά μεγάλα βήματα ήδη στην κατεύθυνση αυτή, αλλά ο συντηρητισμός που τρέφει τον πολιτικό μας αντίπαλο μας κάνει αρκετά απαισιόδοξους για την πορεία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα. Γι` αυτό και η δική μας πρόταση οφείλει να βασίζεται σε ένα ορισμένο πλαίσιο θεσμικών τομών που θα εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μια σύγχρονη, προοδευτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς