Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Αξιοπρόσεκτα στοιχεία για την Οικονομία και την Εργασία



Τα στοιχεία για την οικονομική ανισότητα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν για σχολιασμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών και το Δελτίο Τύπου για την Οικονομική Ανισότητα της ΕΛΣΤΑΤ που αφορά εισοδήματα το έτος 2018. 

Στα στοιχεία αυτά:


--Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που «κατέστρεψε την χώρα» από το 2015 έως το 2018, αύξησε το μέσο διαθέσιμο ατομικό εισόδημα κατά 700 ευρώ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που την έσωσαν το μείωσαν από το 2010 έως το 2015 κατά 5.187 ευρώ.

--Βλέπουμε ότι το 2018, τη χρονιά εξόδου από τα μνημόνια, το μέσο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,9%.

--Βλέπουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε κατά 670.000, ενώ από το 2010 έως 2015 οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκαν κατά 800.000.

--Βλέπουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε τους βασικούς δείκτες ανισότητας, τον συντελεστή Gini και τον S80/S20, στο υψηλότερο σημείο τους και τους παρέδωσε στο ιστορικά χαμηλότερο. Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίξοες συνθήκες, μείωσε τις ανισότητες στο χαμηλότερο σημείο που έχουν βρεθεί στη χώρα τουλάχιστον την τελευταία 20ετία.

--Βλέπουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «κατέστρεψε την μεσαία τάξη», το εισόδημα μίας οικογένειας με μεσαίο εισόδημα και 2 παιδιά αυξήθηκε από 1.250 έως 1.390 ευρώ τον χρόνο, ενώ από το 2010 έως το 2015 έπεσε από 8.926 έως 14.000 ευρώ! 

Προφανώς το αποτύπωμα της κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει. Όμως τα κόμματα που χρεοκόπησαν την χώρα και φτωχοποίησαν τον κόσμο, οι πολιτικοί που αύξησαν τις ανισότητες σε ιστορικά υψηλά, τα media που σιγόνταραν όλα αυτά, καλό θα ήταν να κοιτάνε που και που τα στοιχεία. Θα βοηθούσε στο να μην εκτίθενται.


Σχολιασμός της συνέντευξης Μητσοτάκη στο Bloomberg

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξελιχθεί στον καλύτερο διαφημιστή του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό. Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρεται τόσο στο μαξιλάρι ασφαλείας όσο και στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, επιτεύγματα που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως εχέγγυα για την απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πλέον: η οικειοποίηση του έργου του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όπως ακριβώς τα ψέματα που έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και τη μεσαία τάξη.

Έκρηξη ελλειμμάτων και απλήρωτων συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Ραγδαία αύξηση των απλήρωτων συντάξεων στους 9 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ παρατηρείται. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταδεικνύει ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Μάρτιο 2020. Όχι απλώς δεν διατηρήθηκε ο ρυθμός που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ και έχουμε 50% αύξηση των απλήρωτων συντάξεων. Σημειωτέο ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνουν ότι οι εκκρεμότητες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις συντάξεις ήταν 108.000 ενώ ο υπουργός μιλούσε για 1 εκατομμύριο. Αυτή η μεγάλη ανακρίβεια πρέπει να αποκατασταθεί.

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε με πλεονάσματα τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ, μέσα στους πέντε μήνες του 2020 ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ. Επίσης, το ΕΤΕΑΕΠ αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί φτάσαμε και πάλι στα ελλείμματα. Τι θα γίνει; Θα ξαναγυρίσουμε στις εποχές που κάθε μήνα θα συζητάμε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις;

Κριτική στην κυβέρνηση: Κανένα νέο προγράμματα εργασίας

Παρά τη δεινή θέση των εργαζομένων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και της κυβερνητικής αδράνειας, σήμερα δεν υπάρχει κανένα νέο πρόγραμμα εργασίας, υπάρχει μία τεράστια αδράνεια ακόμη και στα στοιχειώδη. Ο ΟΑΕΔ όχι μόνο δεν βγάζει επιπλέον προγράμματα, αλλά ούτε αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαζε.

Ο κ. Βρούτσης από την αρχή του χρόνου κάνει διαφημίσεις –διότι ειδικεύεται στον αυτοθαυμασμό- για κάτι που ήταν υποχρέωσή του, όμως δεν έχει βγάλει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Άρα, ο κόσμος που αυτή τη στιγμή έχει μείνει άνεργος δεν έχει ένα πρόγραμμα εργασίας να ενταχθεί. Θυμίζουμε ότι για τις 40.000 απολύσεις που έγιναν τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού -οι οποίες ζητούσαμε να ακυρωθούν και δεν ακυρώθηκαν ποτέ- ο υπουργός Εργασίας είχε διαφημίσει ότι θα βγάλει ένα ειδικό πρόγραμμα για να καλυφθούν αυτοί οι άνθρωποι και τίποτα δεν βγήκε.

Γενικότερα επικρίνουμε την κυβέρνηση για την πολιτική της στα εργασιακά καθώς η πολιτική αυτή ενισχύει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το πρόγραμμα “Συν-εργασία” οδηγεί σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 20%, δεν προστατεύει από τις απολύσεις, δεν ανακουφίζει τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη. Το κράτος δίνει λεφτά σε μία μαύρη τρύπα που ενισχύει τελικά την ανεργία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αντιθέτως, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών προστατεύει πλήρως τον εργαζόμενο, τον μισθό και τη θέση εργασίας του -για να έχει και καταναλωτική δύναμη- και ταυτόχρονα ελαφρύνει πολύ περισσότερο τον μικρό και μικρομεσαίο εργοδότη.

Απαράδεκτη στρατηγική το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις

Επίσης το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την απαράδεκτη στρατηγική Μητσοτάκη για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία. Μετά την αποτυχία της α' φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία εντάχθηκαν μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις από τις 750 χιλιάδες της χώρας και τη διάθεση μόνο 600 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. που είχε εξαγγελθεί, στη β' φάση του προγράμματος η κυβέρνηση:

-Αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί στο χώρο του θεάματος και μια σειρά από άλλους κλάδους μένουν χωρίς ρευστότητα.

-Εντάσσει μεγάλες επιχειρήσεις με 500 ως 1.000 εργαζόμενους, με σκοπό το -χωρίς σχέδιο- μοίρασμα 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος.

-Περιλαμβάνει επιλεγμένες δημοτικές επιχειρήσεις και όχι όλες, αφήνοντας τους δήμους αντιμέτωπους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. 

Οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες του σχεδίου των Μητσοτάκη και ΣΕΒ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς