Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Συνέντευξη Τύπου για την ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 3η Ιουνίου, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Πάτρας Σπύρος Πολίτης για την ενθάρρυνση και την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, ώστε να αποτελεί έναν βιώσιμο τρόπο μετακίνησης για όλους.
Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στις 11 το πρωί αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στην Μαρίνα της Πάτρας.


Στην τελική ευθεία η εκκίνηση λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Γαστούνης - Βαρθολομιού

Την τελική φάση των εργασιών λειτουργικής ολοκλήρωσης του Βιολογικού Καθαρισμού Γαστούνης – Βαρθολομιού επιθεώρησε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία και στον Δήμο Πηνειού. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ.
Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, την Περιφ. Σύμβουλο Μαρία Μπίλια, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Π.Δ.Ε Γιώργο Σύρμο και τον Διευθυντή του Γραφείου του, Γιάννη Μάκκα, βρέθηκαν στην περιοχή «Νησιά» όπου βρίσκεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Πηνείου και μαζί με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Μαρίνο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Σπύρο Βασιλείου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του έργου και ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας,  Γιώργο Συριόπουλο. Παρόντες ήταν ακόμα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πάνος Θεοδωρακόπουλος και Μιχάλης Καλαρίτης, καθώς επίσης ο Προϊστάμενος του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Θεόδωρος Θανασούλιας και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Χρύσανθος Χρυσανθακόπουλος.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Το έργο «Ολοκλήρωση αποχέτευσης και αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Γαστούνης – Βαρθολομιού», αποτελείται από δύο υποέργα (προμήθεια και ολοκλήρωση εγκαταστάσεων), ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του βιολογικού Καθαρισμού.
Το 1ο υποέργο, το οποίο θα παραδοθεί και επίσημα την Τετάρτη 10 Μαΐου 2020, αφορά στην προμήθεια - εγκατάσταση και λειτουργική σύνδεση εξοπλισμού για την λειτουργική ολοκλήρωση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ το 2ο υποέργο – που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο - αφορά στην ολοκλήρωση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του δικτύου Γαστούνης – Βαρθολομιού και της σύνδεσης με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και των εσωτερικών δικτύων σε περιοχές που παρουσιάζουν λειτουργικές συνέχειες.
Σκοπός του έργου, που εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2013 (σ.σ οι τελευταίες επικαιροποήσεις στις προγραμματικές συμβάσεις έγιναν το 2016) είναι η λειτουργική ολοκλήρωση της Εγκατάστασης, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν κυρίως από τους κατοίκους της Γαστούνης και του Βαρθολομιού, τις μεταποιητικές / τριτογενείς δραστηριότητες ώστε τα επεξεργασμένα απόβλητα να είναι εντός των προδιαγραφών για ασφαλή διάθεση.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, στο τέλος του καλοκαιριού, με την ολοκλήρωση και του β΄ υποέργου, θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος. «Βρισκόμαστε εδώ, λίγες ημέρες πριν την λειτουργική παράδοση του έργου, που εντάχθηκε στο ΠΔΕ, αρχικά, το 2013. Νιώθω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την περιοχή. Ο Α΄ με τον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των πολιτών καθώς και ότι τα έργα ανήκουν στους πολίτες. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι.  Και έχει πάντα σημασία να είμαστε χρήσιμοί, τόσο για τον χρόνο όσο και για τον τρόπο που δίνεται σε χρήση κάθε έργο», ανέφερε μεταξύ άλλων, δεσμευόμενος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις υπηρεσίες της και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών για την κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «…γιατί οι ανάγκες των πολιτών, δεν έχουν χρώμα», κατέληξε.
Εξάλλου, ο κ. Φαρμάκης, ερωτηθείς, γνωστοποίησε πως η συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού συνεχίζεται για την εξεύρεση του είδους της χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου σύνδεσης και της πόλης του Βαρθολομιού στον Βιολογικό Καθαρισμό.
Για «αδιάκοπο και ανύστακτο ενδιαφέρον» από την πλευρά του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας «τιτάνιο» τον αγώνα των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων ώστε, το επί χρόνια βανδαλισμένο τοπίο του Βιολογικού Καθαρισμού να καταστεί ένα λειτουργικό έργο και να παραδοθεί σύντομα προς χρήση. Συνεχάρη επίσης την ανάδοχο εταιρεία για την άμεση παράδοση του έργου. «Ο Δήμος Πηνειού ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη για το έργο που μας παραδίδει. Δεν ήρθαμε εδώ να πούμε ότι φτιάξαμε μαζί το έργο. Σαφώς και θα αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Αλλά, σήμερα είμαστε εδώ και το παραλαμβάνουμε λειτουργικό, χάρη στην υποστήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον οποίο διαβεβαιώνουμε ότι θα διαφυλάξουμε αυτό το έργο ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε ο κ.  Μαρίνος.

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον ΟΛΠΑ και την ΔΕΥΑΠ μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου TRITON

Σύσκεψη με αντικείμενο την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον ΟΛΠΑ και την ΔΕΥΑΠ σε θέματα διάβρωσης ακτών πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης,  Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου.
Στο πλαίσιο του έργου TRITON: «Ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συστημάτων ελέγχου» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εγκαταστήσει στην θαλάσσια περιοχή του ΟΛΠΑ έναν κυματογράφο, έναν παλιρροιογράφο καθώς και ένα μετεωρολογικό σταθμό εντός της ζώνης του ΟΛΠΑ.
Χάρη στον Τρίτωνα, και βάσει των δεδομένων που συλλέγονται από τον υπό εγκατάσταση εξοπλισμό, αναπτύσσεται ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εγκαθιδρυθούν εργαλεία υποστήριξης για την λήψη αποφάσεων με στόχο την προστασία των παράκτιων περιοχών και την μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών είτε οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως τους θυελλώδεις ανέμους, τα ψηλά κύματα και τα ισχυρά ρεύματα είτε σε ανθρωπογενή, όπως η επέκταση των πόλεων, η τουριστική ανάπτυξη και οι υποδομές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Σακελλαρόπουλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στην στενή και αποδοτική συνεργασία με τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας. Όσον αφορά στα θέματα της διάβρωσης ακτών αποτελούν για την Περιφερειακή Αρχή θέματα μείζονος σημασίας, η δε συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και εφαρμογή μακροχρόνιων παράκτιων πολιτικών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση των δεδομένων που συλλέγονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου TRITON στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ). Η βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί από την Δημοτική Εταιρεία για τη βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της Πάτρας που επηρεάζεται από την εισροή θαλασσινού νερού σε ημέρες με υψηλά κύματα. Τα δεδομένα αυτά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΛΠΑ θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Γεωλογίας και Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) και ειδικότερα τους Γεώργιο Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,  Αθανάσιο Α. Δήμα, Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής, Νικόλαο Σαμπατακάκη, Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής,  Νικόλαο Δεπούντη, Επίκουρο Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στοχεύει στην αναζήτηση και διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου η μεθοδολογία του TRITON που εφαρμόστηκε στον παράκτιο κόλπο να εφαρμοστεί στις παράκτιες περιοχές και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας. Στόχος είναι ο εντοπισμός των περιοχών που πλήττονται από την διάβρωση και η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, ώστε η Περιφέρεια και οι Δημοτικοί φορείς της περιοχής να μπορούν να προγραμματίσουν τα αναγκαία έργα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με γνώμονα την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος στο πλαίσιοτης βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην συνάντηση, η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε, επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρο Δημητρογιάννη. Εκ μέρους της ΔΕΥΑΠ συμμετείχε ο Πρόεδρος  Ανδρέας Παπανικήτας και από τον ΟΛΠΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Τσώνης. Επιπλέον, στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΠ  Κωνσταντίνος Παπαγεωργακόπουλος, η Κωνσταντίνα Τυροπάνη του Τμήματος Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΠ, ενώ από την Περιφέρεια η Project Manager του Ευρωπαϊκού Έργου TRITON  Όλγα Γιαννακιτσίδου και η Περιβαλλοντολόγος  Αναστασία Βλάχου.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου TRITON. Οι υπόλοιποι εταίροι από την Ελλάδα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ». Από την Ιταλία, η Περιφέρεια Απουλίας (Επικεφαλής Εταίρος) και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς