Καμπανάκι ΚΕΘΕΑ για αύξηση των εξαρτήσεων λόγω οικονομικής κρίσης - Aνακοινώνει τον ετήσιο απολογισμό του, επισημαίνοντας ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις εγείρει σημαντικές ανησυχίες
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους 2020, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει:
Η αμοιβαία στήριξη και η αξιόπιστη πληροφόρηση έχουν αποδειχθεί πυλώνες της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην πανδημία COVID-19 και της διάσωσης ζωών. Η συνεργασία, τα αξιόπιστα στοιχεία και η δράση που βασίζεται σε αποδείξεις, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει το πρόβλημα των ναρκωτικών, προστατεύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων και κάνοντας πράξη τους Στόχους Βιώσιμους Ανάπτυξης.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους είναι «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη» και αναφέρεται στην ανάγκη λύσεων που θα βασίζονται σε γεγονότα και σε κοινή ανάληψη ευθύνης.
Η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης, με συμφωνημένο νομικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που διατυπώνονται στην Υπουργική Διακήρυξη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά το 2019. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συμφωνία με την κοινή τους πολιτική για τα ναρκωτικά, εμπλουτίζουν επίσης τη βάση δεδομένων, μεταξύ άλλων και μέσω της ετήσιας έκθεσης του UNODC για τα ναρκωτικά.
Πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για να χτίσουμε πάνω σε ό,τι αξίζει.
Ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, πάνω από δύο δεκαετίες πριν, η κυβέρνησή μου ξεκίνησε μία πολιτική για τα ναρκωτικά βασισμένη στη λήψη ισχυρής δράσης σε δύο τομείς. Πρώτον, με την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και αυτών που επωφελούνται από την ανθρώπινη δυστυχία. Δεύτερον, διασφαλίζοντας ότι όσοι χρειάζονται θεραπεία θα τη λαμβάνουν.
Όσοι αναπτύσσουν εθισμό στα ναρκωτικά είναι πρώτα από όλα ασθενείς και θύματα. Αυτή η προσέγγιση πέτυχε και η κατανάλωση ναρκωτικών μειώθηκα σημαντικά, κυρίως μεταξύ των νέων. Σήμερα, η Πορτογαλία έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά θανάτου από χρήση ναρκωτικών.
Μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές για την καλλιέργεια παράνομων ναρκωτικών, να αντιμετωπίσουμε την διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσουμε την ανταπόκριση της δικαιοσύνης όπως και την πρόληψη, την θεραπεία και τις υπηρεσίες αποτοξίνωσης από τη χρήση ναρκωτικών και τις σχετικές με τον HIV παρεμβάσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τρόπους που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία για τις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων και τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΚΕΘΕΑ: Ετήσιος απολογισμός
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ ανακοινώνει τον ετήσιο απολογισμό του, επισημαίνοντας ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις εγείρει σημαντικές ανησυχίες.
Το 2019 το ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, στις μονάδες του, στην κοινωνία και στις φυλακές.
Οι 8 στους 10 στα προγράμματα απεξάρτησης είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη. Είχαν την πρώτη επαφή με τις ουσίες σε ηλικία 16 ετών, οι 9 στους 10 δοκιμάζοντας κάνναβη. Ως κύρια ουσία χρήσης, για την οποία ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αναφέρουν την ηρωίνη και τα οπιοειδή (41,7%), την κάνναβη (36%) και με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια την κοκαΐνη (14,2% το 2019 έναντι 7,3% το 2015). Οι μισοί είναι άνεργοι, 1 στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.
Οι λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, για τις οποίες το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, προσδίδουν στο πρόβλημα της εξάρτησης νέες όψεις, διευρύνοντας τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια, αναφέρει το ΚΕΘΕΑ.
Το επόμενο διάστημα οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ψυχοκοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση του φαινόμενου των εξαρτήσεων, προειδοποιεί το ΚΕΘΕΑ.
Ψυχοπιεστικές καταστάσεις όπως το lockdown αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη και ενισχύουν την καταφυγή σε νόμιμες και παράνομες ουσίες ή άλλες μορφές εθισμού ως μια μορφή αυτοθεραπείας. Για ορισμένους ανθρώπους η επίδραση αυτή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Το ίδιο διάστημα οι πρωτοφανείς περιορισμοί στη λειτουργία των οργανισμών θεραπείας απείλησαν το κοινωνικό δικαίωμα των εξαρτημένων σε φροντίδα.
Το ΚΕΘΕΑ προειδοποιεί, ότι «το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης».
Οι οικονομικές κρίσεις συνδέονται με επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, όξυνση του φαινομένου των εξαρτήσεων και περαιτέρω περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, με ταυτόχρονη μείωση πόρων και προσωπικού στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.
Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να ενταθούν στη χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν από το 2010 και μετά, λόγω της κρίσης, όπως η εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών, η αύξηση της αστεγίας, η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, η μείωση του κινήτρου για θεραπεία και η μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για όσους απεξαρτώνται. Σε τέτοιες συνθήκες είναι επίσης πιθανόν η γενικευμένη ανασφάλεια και η οργή να βρουν διέξοδο στην επιθετικότητα απέναντι σε όσους διαφέρουν ή βρίσκονται στο περιθώριο, οδηγώντας σε στοχοποίηση κοινωνικά αδύναμων ομάδων, όπως οι εξαρτημένοι χρήστες.
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και την ανάγκη ενίσχυσής του, καταλήγει το ΚΕΘΕΑ και σημειώνει, ότι «αναπόσπαστο μέρος του είναι και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων. Η ενίσχυση των προγραμμάτων είναι το κλειδί για να αποφευχθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων στην υγεία και να μειωθεί το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των εξαρτήσεων».
ΟΚΑΝΑ: Σήκω, Πάλεψε, προχώρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με κεντρικό μήνυμα «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα» αναδεικνύει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.
Όπως αναφέρει ο ΟΚΑΝΑ «υποστηρίζει ενεργά την επιλογή και την προσπάθεια του εξαρτημένου να απαλλαγεί από τον εθισμό του και συνδράμει με τις υπηρεσίες του στην απόφασή του για μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών, στη διεκδίκηση της ζωής.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (Σ.Φ.Ε.Α.) του ΟΚΑΝΑ θα τοποθετήσει περίπτερο ενημέρωσης στη διασταύρωση των οδών Μασσαλίας και Ακαδημίας, από τις 10:00 έως τις 14:00 την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και θα πραγματοποιήσει δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις.
Στον πεζόδρομο θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό και πρόχειρο φαγητό (σνακ) για όσους το έχουν ανάγκη, ενώ θα μοιραστούν γάντια και μάσκες ως μέσα ατομικής προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19.
Στην εκδήλωση θα βρίσκονται και οι ομάδες streetwork του Οργανισμού, προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες στους παρευρισκομένους αναφορικά με την ασφαλέστερη χρήση, το ασφαλές σεξ και την πρόληψη μετάδοσης των HIV και HCV».
Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης: Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ημέρα σκέψης και περισυλλογής
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει ουσιαστικά, την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, είναι ημέρα σκέψης και περισυλλογής, ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου, ως προς τις επι-πτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.
Η ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, η μείωση της βλάβης, η θεραπεία, η απεξάρτηση καθώς και η κοινωνική επανένταξη συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέτουν τα κέντρα πρόληψης είναι η ενδυνάμωσή τους , η ενίσχυση της αγωγής υγείας στα σχολεία με περισσότερες ώρες για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, αλλά και την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών.
Προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία αποτελούν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο των κέντρων πρόληψης. Επίκεντρο των παρεμβάσεων αυτών είναι η Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
Η Πρωτογενής Πρόληψη συνιστά μια προσπάθεια που απαιτεί συνεργασία φορέων και υποστήριξη από την πολιτεία. Πρέπει να απεξαρτηθούμε από δογματικές λογικές και στερεότυπα του παρελθόντος, να δράσουμε συλλογικά , να διαπαιδαγωγήσουμε κατάλληλα τις νεότερες γενιές, ώστε να μην υποτιμήσουν τον
κίνδυνο, αλλά παράλληλα να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις και τα προσωπικά αποθέματα που θα τους οδηγήσουν σε μια πραγματικότητα , σε μια νέα πορεία ζωής που έχει πλέον νόημα για την ύπαρξή τους.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο: η έντονη οικονομική κρίση και η όξυνση του προσφυγικού μεταναστευτικού φαινομένου, οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και γενικά το σύγχρονο, πολύπλοκο και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον, έχουν πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η φτώχεια, η ανέχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία ή ακόμη η χαλάρωση των συνεκτικών δεσμών στα μέλη της κοινωνίας είναι παράγοντες που διευκολύνουν την αναβίωση συμπεριφορών που βλάπτουν την καθημερινότητα μας.
Οι συνθήκες αυτές, αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλιβεί, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών.
Ο καθένας από την θέση του, είτε αυτή είναι η πολιτεία, είτε η θεσμική τοπική κοινωνία, είτε ο καθένας ατομικά, ως ενεργός πολίτης, έχουμε υποχρέωση η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών να γίνει στην πράξη καθημερινή προσπάθεια κατά της χρήσης των ουσιών και όχι απλά ακόμα μία επετειακή υποχρέωση που λησμονιέται την επόμενη ημέρα.
Για μιαν ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» , οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης παλεύουμε για ολοκληρωμένη θεσμική τομή που θα οδηγήσει στην οργανική απαρτίωση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης.
Συνεχίζουμε την παράδοση των διεκδικήσεων του σωματείου, για δημόσιο χαρακτήρα της Πρωτογενούς Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με έμφαση στην κοινοτική δράση και συνέχιση με ανάπτυξη της δοκιμασμένης φιλοσοφίας των Κέντρων Πρόληψης.
Παράλληλα παλεύουμε για επαρκή στελέχωση των δομών μας. Η υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, οδηγεί σε δυσλειτουργίες αφού πάνω από 50 κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συνέχιση της Χρηματοδότησης από 2021 και μετά.
Παλεύουμε για να εδραιώσουμε θεσμικά την συνεργασία των Κέντρων πρόληψης με τους χώρους, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας της Νεολαίας.
Αξιοπρέπεια και Αγώνας είναι το αντίδοτο στην κάθε Εξάρτηση.
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς