«Ποτέ δεν έκρυψα πως η
μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» τόνισε ο πρωθυπουργός
της καταστροφής!
«Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σε διάγγελμά του.
«Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» τόνισε. Αυτά αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και «κατάφερε» να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή.
Γιαυτό:
«Επεκτείνεται μέχρι και τον Ιούλιο ο μισθός ειδικού σκοπού (μείον 20%) σε εργαζόμενους και επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δικαι9ολογήθηκε για την ανεργία που πλησιάζει το 20%.
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων ανούσιων, ανέφερε στο τρίτο κατά σειρά διάγγελμά του εντός τριμήνου ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας το Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο που ανακοίνωση ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρει:
Μετά από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Το σχέδιό του βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων
Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ως προς τις επιχειρήσεις:
- Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές
- Το προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων
- Η μείωση προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του την μείωση της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020 αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μίγμα πολιτικής.
- Η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα
- Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και «κατάφερε» να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή.
Αλλά και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών:
- Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.
- Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.
- Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια.
Όσο για τον τουρισμό και την εστίαση, τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη.
Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των «λεφτόδεντρων», καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια.
Ωστόσο, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος. Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς