Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα θα στείλει διπλό μήνυμα νίκης, τόσο απέναντι στον κορωνοϊό όσο και απέναντι στην οικονομική κρίση»
Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με επαγγελματίες και πολίτες, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκη Παπαδόπουλο.

«Καλώς ορίσατε και καλώς ορίσαμε όλοι, στη γνώριμη καθημερινότητα που στερηθήκαμε για δύο περίπου μήνες. Τα καταφέραμε… Κρατήσαμε τον ιό έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας. Αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε. Μάλιστα, τώρα γίνεται πιο δύσκολος. Γιατί τώρα πρέπει να τον κρατήσουμε και έξω από τα καταστήματα, τα γραφεία, τα σχολεία μας. Μακριά από την κοινωνία μας, η οποία πρέπει να… ξαναζήσει και να επιστρέψει στους ρυθμούς της. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης στις συνομιλίες που είχε, εντός και εκτός εμπορικών καταστημάτων.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ακούσει και να συμμεριστεί τους προβληματισμούς των εμπόρων και επιχειρηματιών σχετικά με το οικονομικό πλήγμα που έχουν ήδη υποστεί, αλλά και τον φόβο για ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα κάνει το παν για να στηριχθεί η τοπική οικονομία. «Και αυτό σημαίνει βασικά δύο πράγματα: Πρώτον, σχεδιασμό νέων «εργαλείων» αντιμετώπισης της οικονομικής καθίζησης σε τοπικό επίπεδο και δεύτερον, ισχυρή διεκδίκηση για ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, προσανατολισμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής μας» ανέφερε. Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την αρχή της κρίσης – όταν ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα – παρουσίασε δέκα στοχευμένες προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ είναι βέβαιο πως θα υιοθετηθούν και οι υπόλοιπες. Ακόμα, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας και εξελίσσεται ένας διάλογος που μέρα με τη μέρα διαμορφώνει ένα πλαίσιο προτάσεων και δράσεων. «Στα πλαίσια των δυνατοτήτων που διαθέτουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η «φωνή των φορέων θα ακουστεί και στον ανοικτό διάλογο που θα έχουμε στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις αμέσως επόμενες μέρες».
Καταλήγοντας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Δυτική Ελλάδα θα στείλει διπλό μήνυμα νίκης, τόσο απέναντι στον κορωνοϊό όσο και απέναντι στην οικονομική κρίση: «Η Δυτική Ελλάδα αντιμετώπισε τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Και όμως, όλοι μαζί τα καταφέραμε. Προστατέψαμε τους εαυτούς και τους συμπολίτες μας, περιορίσαμε και σχεδόν εκμηδενίσαμε τα κρούσματα.  Αυτό θα κάνουμε και με την τοπική οικονομία. Όλοι μαζί και πάλι, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, θα προστατεύσουμε τις δουλειές και τις θέσεις εργασίας και τελικά, όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα βγούμε και πιο ισχυροί!».

Πρόσθετη χρηματοδότηση για την ένταξη όλων των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας στα Σχέδια Βελτίωσης ζητάει ο Νεκτάριος Φαρμάκης
«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμμετέχουν στην πρόσκληση του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2014-2020 και που διαθέτουν τις προϋποθέσεις,  να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να εφαρμόσουν καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, να χρησιμοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να οργανώσουν και να καθετοποιήσουν τις εργασίες τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα και να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα το έδαφος και το περιβάλλον».
Αυτά μεταξύ άλλων σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας αύξηση χρηματοδότησης, προκειμένου να μην μείνει εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης κανένας παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπομέτρο 4.1 εντάχθηκαν σε πρώτη φάση 768 Σχέδια Βελτίωσης συνολικού ύψους Δημόσιας Δαπάνης 43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ενταχθούν επιπλέον Σχέδια Βελτίωσης Δημόσιας Δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 48 εκ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης για τους επιλαχόντες, που δεν μπορούν να ενταχθούν ανέρχεται περίπου σε 13 εκ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζει στην επιστολή του: «Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας κε Υπουργέ με τους ομολόγους σας των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην κοινή σας δήλωση, φαίνεται η πρόθεση για στοχευμένα μέτρα πρόσθετης έκτακτης ενίσχυσης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 13 εκ. ευρώ για την ένταξη όλων των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης στο υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν αποτελεί απλώς ενίσχυση των αγροτών μας, αλλά μια σοβαρή επένδυση που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά κυρίως στη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας».

Διανομή υλικού από την Περιφέρεια Δυτικής σε Υγειονομικούς Φορείς και τα Σώματα Ασφαλείας της Αχαΐας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του ιού COVID-19, συνεχίζει να στέκεται δίπλα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» απέναντι στην πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 διανεμήθηκαν μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού στον Ιατρικό Σύλλογο Αχαΐας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, το Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, καθώς και στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας όπου επιπλέον διατέθηκαν και 100 κουτιά (κιτ) Πρώτων Βοηθειών. Στη διανομή παρέστησαν, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος.
«Η θωράκιση των γιατρών και οδοντιάτρων, όπως και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος, όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια και πριν αλλά και μετά τον κορωνοϊό θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να συνδράμει τους τοπικούς φορείς, πόσο μάλλον τώρα που «όλοι μαζί δίνουμε τη μεγάλη μάχη και πρέπει να βγούμε νικητές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Με γνώση, σχέδιο, συνεργασία και οργάνωση θα πετύχουμε να περάσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος.
 
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη με τον Γ.Γ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ε. Κυριαζόπουλο
Με τον Γενικό Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελο Κυριαζόπουλο συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας  Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το λιμανάκι των Αλυκών της Κάτω Αχαΐας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε το αίτημα για παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους, με στόχο την αξιοποίηση του.«Στόχος της Περιφέρειας είναι να εκσυγχρονιστεί, δηλαδή, να είναι ασφαλές και λειτουργικό, αλλά και να αναβαθμιστεί τουριστικά και αλιευτικά. Θέλουμε το λιμανάκι των Αλυκών να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αχαΐα», τόνισε ο κ. Ζαΐμης.
Η συνάντηση κύλησε σε θετικό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γύρω από την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος, όπως η προώθηση προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας της ΠΔΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς