Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ενίσχυση ΜΜΕ, αλλά όχι με αδιαφάνεια και εκβιασμό


Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκαν: «Γιατί ζητάτε να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;». Και απάντησαν:

«Έπειτα από καταγγελίες και δημοσιεύματα για χρηματοδότηση ανύπαρκτων ουσιαστικά ιστοσελίδων και Μέσων με πρόσχημα την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή με την παρουσία και του Κυβερνητικού εκπροσώπου και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στη διάθεση, διαχείριση και διαφάνεια κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών.


Δεν πρόκειται μόνο για αυτονόητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και για μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην ενίσχυση των Μέσων, ώστε τα όλα τα κόμματα αλλά και οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ποιος παίρνει και τι.

Η ενίσχυση των Μέσων που διατηρούν εργαζόμενους και δημοσιογράφους εν μέσω κρίσης και καθίζησης των διαφημιστικών εσόδων από τα περιοριστικά μέτρα είναι μία διαδικασία αναγκαία, αν και κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητη από την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αυτό ωστόσο δε μπορεί να αποτελεί πρόσχημα είτε για τη χρηματοδότηση φιλικών στην κυβέρνηση ανύπαρκτων ιστοσελίδων και εφημερίδων είτε για τον εκβιασμό Μέσων με αντάλλαγμα διαφημιστικά πακέτα, σε βάρος τόσο των φορολογουμένων πολιτών όσο και των ίδιων των Μέσων.

Και το μείζον πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιλεκτική ενίσχυση του Τύπου με πρόσχημα τον κορονοϊό. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι το πράττει εκτός θεσμικού πλαισίου και στο σκοτάδι. Δηλαδή δεν κάνει τις ενισχύσεις η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ως όφειλε, αλλά δίνεται το έργο σε μία εταιρία, με αποτέλεσμα να μην αναρτάται τίποτα στη Διαύγεια. Η ενίσχυση πρέπει να δοθεί αλλά πρέπει κόμματα και πολίτες να γνωρίζουν ποιος παίρνει τι. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». 


Ποιές είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

«Μέσα σε αυτή την κρίση με την παράλληλη κατάρρευση των διαφημιστικών εσόδων και της πτώσης πωλήσεων στις εφημερίδες, ο Τύπος σε όλες του τις μορφές (εφημερίδες πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας, ηλεκτρονικός Τύπος, πανελλαδικά και περιφερειακά κανάλια) χρειάζεται άμεση και οριζόντια ενίσχυση, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει με όρους αδιαφάνειας, εκβιασμού και αποκλεισμών προς Μέσα ενημέρωσης.  Επομένως, για την τρέχουσα καμπάνια ενημέρωσης, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα Μέσα που εντάχθηκαν σε αυτήν και πόσα χρήματα πήρε το καθένα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου, η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσωπικά οφείλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα στήριξης του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου ύψους 10 εκατ. ευρώ που είχε έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ και ακύρωσε το Δεκέμβρη, με θύματα πανελλαδικές και περιφερειακές εφημερίδες καθώς και τους εργαζόμενούς τους.

Πέραν των εφημερίδων, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση και ηλεκτρονικών και ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Συγκεκριμένα, απαιτείται άμεσα η συγκρότηση μίας διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει με διαφάνεια σε αντίστοιχα πακέτα ενίσχυσης και για τον ηλεκτρονικό Τύπο (μέσα από το μητρώο online media που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και για ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο πανελλαδικής όσο και περιφερειακής εμβέλειας, με ρήτρα μη απολύσεων και μη μεταβολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς